Staţia meteo Miercurea Ciuc a înregistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o temperatură de minus 11,6 grade Celsius, cea mai scăzută înregistrată în ţară, în zonele locuite.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit meteorologului Marius Bratu de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu, şi în celelalte localităţi ale judeţului s-au consemnat valori coborâte de temperatură - minus 10,7 grade la Joseni, minus 9,8 la Topliţa şi minus 8,4 la Odorheiu Secuiesc. La staţia de munte Bucin, minima înregistrată în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost de minus 10,8 grade Celsius.

Marius Bratu a precizat pentru Agerpres că aceste valori se situează sub media multianuală şi caracterizează o vreme rece, fiind determinate de o masă de aer de origine polară care a pătruns în zonă în cursul zilei de sâmbătă şi în timpul nopţii.

"E o masă de aer de origine polară, care a pătruns în cursul zilei de ieri (sâmbătă - n.r.) şi în noaptea care a trecut, acum se cantonează pe văi, pe depresiuni şi cum nu e circulaţie intensă, nu e vânt şi suntem într-un câmp de presiune ridicată, va staţiona. Mai avem şi strat de zăpadă, chiar dacă superficial, ceea ce face ca valorile termice să rămână coborâte", a arătat meteorologul Marius Bratu.

De asemenea, în unele zone s-a înregistrat brumă şi a apărut şi ceaţa, cu depunere de chiciură.

Aceste temperaturi sunt obişnuite pentru judeţul Harghita, unde iernile sunt lungi şi geroase. Minima absolută a lunii noiembrie, în Harghita, s-a înregistrat în 27 noiembrie 1993, la Joseni, unde termometrele au arătat minus 28,3 grade Celsius.