Judecătorul Bogdan Marin în vârstă de 47 de ani, de la Tribunalul București, a murit după ce s-a infectat cu coronavirus. Forumul Judecătorilor cere din nou restrângerea activității de judecată la soluționarea cauzelor urgente, reclamând "regretabila lipsă de reacție a autorităților", pe fondul creșterii numărului de persoane infectate în instanțe și parchete.

Testare coronavirusFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bogdan Marin avea 47 de ani și era judecător la Tribunalul București-Secția a IV-a Civilă, fiind delegat de la Tribunalul Călărași. El s-a infectat cu coronavirus, iar starea i s-a agravat de la jumătatea săptămânii trecute.

  • "Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă profundul regret pentru încetarea din viaţă a domnului Bogdan Marin, judecător în cadrul Tribunalului București-Secția a IV-a Civilă, delegat de la Tribunalul Călărași, şi transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!", a transmis CSM.

Formul Judecătorilor din România spune că nu există, în contextul pandemic actual, nicio scuză pentru refuzul autorităților (Parlament, Guvern, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, în limita competențelor legale) de a lua măsurile pe care asociațiile profesionale ale magistraților (Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție) le-au solicitat de nenumărate ori în ultimele opt luni: proceduri urgente legislative și administrative în scopul diminuării răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în unele dintre cauzele aflate pe rolul instanțelor judecătorești și prin digitalizarea justiției în România.

Reprezentanții asociației de magistrați afirmă că în acest moment însă, în actualele condiții de lucru, situația pare scăpată de sub control, numărul judecătorilor, procurorilor și grefierilor infectați din instanțe și parchete fiind în continuă creștere, culminând cu decesul judecătorului de la Tribunalul București.

  • "Ne putem doar imagina șocul prin care trec familia și colegii, constatând, totodată, fragilitatea măsurilor luate până în prezent în instanțe și parchete, impactul semnificativ pe care lipsa unei reforme profunde și ferme îl are pentru viața nu doar a colegilor noștri, ci și a avocaților ori a justițiabililor.
  • Solicităm adoptarea cu prioritate și celeritate a tuturor măsurilor legale care să permită restrângerea activității de judecată la soluționarea cauzelor urgente, având în vedere curba ascendentă de infectare, carantinarea unor zone din țară și riscul carantinării rapide a altora, situația din sistemul public de sănătate, gradul de ocupare a secțiilor ATI și tragismul care izvorăște din cumularea tuturor acestor factori", mai transmite Forumul Judecătorilor.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunța marțea trecută că în instanțe au fost înregistrate 546 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care cinci au ajuns la Terapie Intensivă, iar trei persoane au decedat. "Nu se pune problema opririi actului de justiție, dar putem adapta regulile”, spunea Predoiu, într-o conferință de presă.