Pompierii au ajuns la Spitalul Județean din Piatra Neamț în aproximativ 5 minute de la anunțarea incendiului, susține secretarul de stat Raed Arafat. La rândul său, șeful IGSU, Dan Iamandi, spune că au intervenit aproximativ 150 de persoane, cu 35 de mașini, iar operațiunea de stingere a durat circa 25 de minute.

HotNews.roFoto: Hotnews

La finalul ședinței de la Ministerul de Interne, unde a fost convocată o celulă de criză, Arafat și Iamandi au prezentat filmul intervenției la incendiul în care au murit 10 pacienți cu COVID, iar alte 7 persoane - între care un medic - au fost rănite.

Raed Arafat a spus că incendiul a fost anunțat în jurul orei 19:00, iar pompierii au ajuns în aproximativ 5 minute.

Filmul intervenției, prezentat de Raed Arafat și de DSU, departament pe care îl conduce:

  • "Ieri, 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, a fost anunțat un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.
  • În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului.
  • Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.
  • Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.
  • Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate gradual, la fața locului.
  • Astfel, echipajele de salvatori au fost suplimentate cu pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, ISU Bacău, ISU Iași și SAJ Neamț.
  • Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane.
  • Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului.
  • Din nefericire, două dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat.
  • Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Totodata precizăm că împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași.
  • Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă.
  • În sprijinul lui, s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București.
  • Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul urmează a fi transferat în cursul acestei dimineți, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN.
  • Forțe participante la intervenție: 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.
  • Mijloace implicate : 8 autospeciale de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare, 14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple".

Raed Arafat, întrebat dacă mai sunt și alte cadre medicale rănite:

  • Există încă o asistentă medicală, posibil chiar două, care sunt cu arsuri la membrele inferioare, dar cu suprafață mică, ce nu necesită transfer. Și ele vor fi îngrijite, în condiții bune, acolo unde sunt.
  • Deci, la acest moment, singurul medic care într-adevăr a necesitat transfer și va fi transferat în afara țării din cauza gravității arsurilor este medicul care a fost de gardă și care a încercat să salveze pacienții de acolo.

Două comisii de anchetă

Șeful IGSU, generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, a spus că imediat după lichidarea incendiului a dispus 2 comisii de anchetă - una va face cercetarea și va stabili o cauză probabilă a incendiului, iar a doua se va ocupa de verificarea în teren a respectării condițiilor de autorizare, pentru a stabili dacă s-au făcut modificări în saloane care ar fi impus autorizație de la ISU Neamț.