Ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că decizia ridicării restricțiilor la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași a fost una "operativă", luată "pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă". Vela susține că altfel ar fi fost afectată și imaginea României, pentru că presa internațională ar fi "speculat" cu privire la "posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru".

Marcel VelaFoto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Marcel Vela a susținut că "nu exista vină sau răspundere" pentru situația de miercuri de la pelerinajul de la Iași, unde la un moment dat au fost ridicate restricțiile, și că a fost "o decizie operativă care se ia conform legii": "Activitatea MAI are şi această zonă care se ia în funcţie de situaţiile operative".

Vela a mai susținut că dacă nu ar fi fost luată această decizie situația ar fi degenerat și ar fi avut de suferit inclusiv imaginea României.

  • "Activitatea Ministerul Afacerilor Interne este una care incumbă şi anumite decizii care se iau în funcţie de situaţia operativă concretă. Şi atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment.
  • Aşa că ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru.
  • Pentru că situaţia era în punctul de a deveni conflictuală şi în altă zonă care nu era de dorit nici de către minister, nici de către Biserică, dar în mod principal cred că de toată lumea conştientă că orice act de violenţă nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Aşa că nu exista vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are şi această zonă care se ia în funcţie de situaţiile operative”, a declarat Marcel Vela, joi, la Timișoara, potrivit News.ro.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă miercuri dimineaţă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului. În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile centrale au decis interzicerea pelerinajului pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat reacții dure la vârful Bisericii.

Restricțiile impuse pentru cei din afara Iașiului au fost ridicate însă în timpul după-amiezii, astfel că toți pelerinii au putut intra la raclă, fără a mai fi nevoie să prezinte buletinul care să ateste că nu sunt din alte județe. "Bună Ziua Iași" a scris că sute de persoane venite din toate colțurile țării au fost lăsate să se așeze la rând pentru a se putea închina la moaște.

Sute de persoane din Iaşi şi din afara municipiului au încercat să intre miercuri, la prânz, în curtea Catedralei Mitropolitane, forţând porţile de acces şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forţele de intervenţie s-au retras şi astfel la raclă au ajuns şi persoanele venite din afara Iaşiului, potrivit Agerpres.

De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat în zona Catedralei Mitropolitane, faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Oamenii s-au adunat pe pietonal, în zona unde au fost amplasate garduri metalice, scandând, printre altele: "O să daţi socoteală cu toţii", "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura".