Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2016 la Universitatea Națională de Apărare "Carol I” (UNAP), scrie jurnalista Emilia Șercan în PressOne.

Constantin Florin Mituletu-BuicaFoto: Agerpres

Domeniul în care Mitulețu-Buică a devenit doctor este Informații și Securitate Națională. De altfel, președintele Autorității Electorale Permanente a urmat, în afară de studiile doctorale, mai multe cursuri de scurtă durată la Academia SRI și la UNAP.

Mitulețu-Buică a obținut titlul de doctor la finalul anului 2016, iar confirmarea titlului a primit-o din partea CNATDCU la începutul lui 2017. Teza sa de doctorat se intitulează „Cadrul juridic privind controlul autorităților cu responsabilități în domeniul securității și apărării pentru respectarea drepturilor omului în situația de conflict armat și operații de menținere a păcii”.

Potrivit PressOne, 124 de pagini din cele 211 ale tezei de doctorat a președintelui Autorității Electorale Permanente sunt plagiate într-o manieră incontestabilă. 41 din cele 211 pagini ale tezei sunt plagiate din lucrări scrise chiar de îndrumătorul lui de doctorat, Constantin Iordache, conducător de doctorate la UNAP și profesor titular la Universitatea „Spiru Haret”.

În timp ce urma studiile doctorale la UNAP, Mitulețu-Buică l-a angajat în funcția de consilier personal pe fiul îndrumătorului lui, George-Răzvan Iordache. Se întâmpla în martie 2015, cu un an jumătate înainte de susținerea tezei de doctorat, pe vremea când Mitulețu-Buică era doar vicepreședinte al AEP.

Solicitat de PressOne să precizeze care este titlul lucrării sale de doctorat, Constantin Mituleţu Buică nu a putut spune: "Titlul tezei mele are legătură cu controlul civil democratic asupra forțelor armate. Nu vi l-aș spune complet acuma pentru că sunt la spălătorie și sunt prins cu niște treburi". El a invocat, de asemenea, că este foarte obosit.

Întrebat, de asemenea, dacă a plagiat în teza de doctorat, șeful AEP a răspuns: "Nu aș putea să spun asta, pentru că potrivit verificărilor antiplagiat nu aș putea spune că am plagiat". La remarca jurnalistei că a identificat mai bine de jumătate din teza sa ca fiind plagiată, Mitulețu-Buică a răspuns: "Da, vorbim de o anumită perspectivă a plagiatului, nu din punct de vedere etic și științific".

Mitulețu-Buică, care în trecut a fost membru PSD, a fost numit în 2019 președinte al Autorității Electorale Permanente după ce a fost propus, susținut și votat în Parlament chiar de partidul al cărui membru a fost.

Președintele AEP și-a început cariera profesională ca șef de tură și de depozit de carburanți la o serie de firme din Craiova în timp ce era student la zi la Târgu Jiu, aflat la 109 km distanță.

Ascensiunea sa are legătură cu calitatea de membru PSD: a ajuns consilier în Parlamentul României, s-a înscris la doctorat, iar apoi a ajuns vicepreședinte, secretar general și, acum, președinte al AEP.