Poliţiştii au descoperit 29 de tone de azotat de amoniu păstrate necorespunzător într-un depozit din zona portului, pentru neregulile constatate fiind întocmit dosar de cercetare penală, potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliţişti din cadrul IPJ Brăila au efectuat, pe 13 august, verificări la depozitul unei societăţi comerciale situat în incinta zonei portuare, ocazie cu care au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kilograme fiecare.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de "producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării", respectiv, "nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate".

Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate, după controale făcute de polițiști în toată țara. Cea mai mare cantitate indisponibilizată a fost din Portul Constanța Sud Agigea, aproape 5.000 de tone.

În perioada 12-14 august au fost efectuate 51 de controale la agenți economici și au fost constatate 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului, fiind indisponibilizate 8.453,52 tone azotat de amoniu, precum și 300 litri de deșeuri.

Azotatul de amoniu instabil care a explodat în Beirut provine din Georgia. O singură fabrică din Georgia produce această substanță, iar România o importă masiv. Inginerii români au luat o mostră din el găsită la o fermă din Oltenița și au descoperit că are o concentrație de azot care depășește normele europene și care îl face, în fapt, explozibil, a scris, miercuri, economica.net.

Potrivit administrației portuare, joi, 13 august 2020, erau stocate 25.952 tone azotat de amoniu în portul Constanța.