CSNAS: Mugur Isărescu ar fi fost folosit de Securitate ca persoană de sprijin / sursă încă din 1979 - DOCUMENT

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 25 iunie 2020, 14:29 Actualitate | Esenţial


Mugur Isarescu
Foto: Facebook
​Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) susține în documentul trimis Curții de Apel București că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar fi fost folosit ca sursă de către Securitate încă din anul 1979. CNSAS mai spune, invocând documente, că Mugur Isărescu "a activat că informator în perioada 1979-1989", fiind recrutat în perioada în care era cercetător.

Cererea CNSAS poate fi consultată aici.

Curtea de Apel Bucuresti a înregistrat în 16 iunie acțiunea CNSAS împotriva lui Mugur Isărescu.

În cererea prin care solicită instanței să constate că Isărescu a colaborat cu Securitatea, CNSAS invocă documente din dosarele Securității. În documentul obținut de HotNews.ro sunt mai multe pasaje anonimizate. De asemenea, sunt anonimizate și numele şi numele conspirativ al lui Isărescu.

Documentele invocate de CNSAS arată că Isărescu ar fi fost folosit de Securitate ca persoană de sprijin / sursă încă din 1979.
 • "Învederăm onoratei instanţe că, din analiza dosarelor (...), rezultă că domnul (Mugur Isărescu, n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informaţii sub nume conspirativ (...). La stabilirea identităţii dintre sursa (...) şi dl. (Mugur Isărescu- n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le ataşăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind reţeaua informativă datat 3.05.1989 se găseşte consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obţinerii aprobării de partid (...) 16.03.1986. Facem precizarea că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că dl. (Mugur Isărescu, n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR", se arată în documentul trimis în instanţă de CNSAS.
 • "Așa cum rezultă din nota de constatare nr. (...), domnul (n.r. - Mugur Isărescu) a activat ca informator, cu numele conspirativ (...), în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către (...), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (...). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparație cu alte țări-notele din 16.12.1987 (...) și 05.03.1985 (...) Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se mai arată în solicitarea CNSAS către instanță.
În cele două note redactate de mână și semnate cu numele conspirativ, acesta informa Securitatea despre "comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist", se arată în documentul CNSAS.
 • "Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum: transport în comun din Drumul Taberei (acuză că îi răpește mai mult de o oră); încălzirea locuinței în care trăiește; aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări. (...) Sursa a constatat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulțumire, după ce a divorțat", ar fi una dintre notele către Securitate date de Isărescu.
 • „În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. și M.I. și D.W. /.../ sursa poate relata următoarele: /.../ D.W. în discuții a menționat dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii). A arătat că diplomații acreditați la București își exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejați în orice țară, în România însă ei au stat în condiții mai dificile decât populația. 3. A manifestat interes față de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depășirea acestor dificultăți. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repetă linia oficială. 4. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanțe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltare a României (de exemplu, din anuarul statistic al RSR reiese că ponderea țărilor socialiste în comerțul nostru exterior este de cca 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este 54%)”
Potrivit adresei înaintate de CNSAS, „pe baza informațiilor furnizate cu solicitudine de către pârât, ofițerii din cadrul Securității au dispus următoarele:
 • Notă de verificare și cunoaștere. Cele semnalate se verifică și prin alte surse. Propun exploatarea notei la mapa CI.
 • Sursa a furnizat nota ca urmare a participării sale la întâlnirea cu cetățeanul englez D. W. pe lângă care este dirijat. Discuțiile dintre cei trei au fost controlate prin mijloace IDEB în cooperare cu Direcția a III-a. Cele relatate de sursă vor fi confruntate cu discuțiile de pe bandă. Sursa a mai relatat că atât el, cât și D.E. au fost invitați de D.W. în ziua de 26.03.1985 la un cocktail, pe care-l va organiza înaintea plecării și unde vor fi invitate mai multe persoane. Sarcini: Sursa a fost instruită să semnaleze operativ dacă F.W îl mai invită pe E.D. fără prezența altor. Măsuri: Propun ca materialul să fie exploatat la dosarul privind pe D.W. și informare la Direcția a III-a cu aspectele rezultate din discuții. Însemnare marginală, /.../ De acord. Obțineți și dvs banda și redați discuțiile, după care raportul cu concluzii, în urma controlării contactului”
Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit într-o notă de constatare că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este colaborator al fostei Securități, scria Ziare.com. în 15 iunie. Instituția a sesizat Curtea de Apel București, pentru a confirma sau infirma verdictul. Nota de Constatare a fost depusă la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii. Cea care a cerut CNSAS să verifice dacă Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea este asociația Parakletos, fondată de avocatul Gheorghe Piperea.

Mugur Isărescu a mai fost acuzat și în 2017 că a semnat note informative la Securitate sub numele de cod „Manole”, potrivit unor articole publicate de România Liberă.

La acea vreme, oficialii Băncii Nationale au transmis ziarului citat un răspuns, mai exact un fragment din interviul acordat de Mugur Isărescu ziarului Jurnalul National: "Activitatea mea de dinainte de '89 este arhicunoscuta. Am lucrat timp de 17 ani intr-un singur loc, la Institutul de Economie Mondiala. (...) Institutul avea intr-adevar o poziție speciala in epoca. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preturi, evoluții de cursuri valutare, știri din economia mondiala etc. Analizele cercetatorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la institutiile abilitate, la Ministerul Comertului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceausescu. Având in vedere importanta si destinația acestora, era precizat cu inițiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografa. Din acest motiv, probabil, au apărut, si continua sa prezinte interes si astăzi, întrebările legate de activitatea IEM. (...)

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit sa se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clara: ca nu e vorba de asa ceva! Este adevărat ca statutul neconventional al IEM impunea salariaților o anumita rigoare. Cu atat mai mult, cu cat am avut multe intalniri in acea perioada cu cercetatori, cu jurnaliști străini, cu diplomați, si am plecat de mai multe ori in strainatate. Desigur, cu acceptul, asa cum era atunci, al institutiilor statului. Si cu referințe pe care angajatii le scriau intre ei ca garantii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit in jurul personalității academicianului Costin Murgescu. Orice eventuala alta asa-zisa referință nu poate fi decât un prefabricat, asa cum au fost multe pe aceasta tema din 1989 încoace. In 27 de ani, tot ce se facea acolo a fost verificat si rasverificat. Asa ca eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga lista de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeasi oameni care și-au făcut un subiect cotidian din persoana mea".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5551 vizualizari

 • +2 (28 voturi)    
  sursa de nadejde... (Joi, 25 iunie 2020, 14:46)

  demaGOGU [utilizator]

  ...atat in vechiul cat si, sau mai ales, in noul regim.
  • -2 (4 voturi)    
   Nici o masa fara peste. De cateva zile (Joi, 25 iunie 2020, 22:33)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   are loc linsajul lui Isarescu, cel mai bun guvernator al BNR in ultima suta de ani. A tinut stabil leul 30 de ani si a facut o rezerva de 36 miliarde E din nimic, intr-o tara saraca ca Romania (nici macar Dragnea n-a reusit sa-i fure banii astia desi a incercat). Bravo Isarescule, sa-ti dea Dumnezeu sanatate si sa fii guvernator inca 30 de ani !!!!
   • +3 (3 voturi)    
    Era un om bun, saluta pe toti (Vineri, 26 iunie 2020, 8:25)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Doar asteapta sa vezi scrisoricile lui si poate intelegi ce insemna sa fii colaborator la Securitate.
 • -5 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 iunie 2020, 14:51)

  [anonim]

 • -8 (36 voturi)    
  Asta sa fie cea mai mare problema a lui. (Joi, 25 iunie 2020, 14:55)

  Lok [utilizator]

  Ca orice era viu inainte de 90 era a lu Secu. Toti au parat pe toti.
  • +1 (25 voturi)    
   aha (Joi, 25 iunie 2020, 15:07)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   deci, mata zici ca e valabil si pt. base.
   si pt.tata socru, si pt. episcopul ala de taman murira, ala de la sushava.
   deci, da mai, ce daca fura, fura cu totii.
   si mai furam si noi pe langa ei.
   deci, matale stii, ca ai trait si turnat la vremea aia, aaaa ?!
   sau vorbesti din burta ?!
   • -7 (15 voturi)    
    Toti. Si portarii si gunoierii. Toti. (Joi, 25 iunie 2020, 16:15)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    E doar o unealta politica, nu are nici o valoare in rest.
    • +2 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 iunie 2020, 18:37)

     [anonim] i-a raspuns lui Lok

  • +5 (19 voturi)    
   aha (Joi, 25 iunie 2020, 15:07)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   deci, mata zici ca e valabil si pt. base.
   si pt.tata socru, si pt. episcopul ala de taman murira, ala de la sushava.
   deci, da mai, ce daca fura, fura cu totii.
   si mai furam si noi pe langa ei.
   deci, matale stii, ca ai trait si turnat la vremea aia, aaaa ?!
   sau vorbesti din burta ?!
   • +8 (8 voturi)    
    Nea varanuu II para foc de suparat (Joi, 25 iunie 2020, 17:03)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    ca se leaga Justitia de Crescent ! io zic ca niste rafuieli au loc in 2020
  • +4 (6 voturi)    
   Nu mai proiecta (Joi, 25 iunie 2020, 18:24)

   Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Nu mai proiecta moralitatea ta indoilenica asupra celorlalti. Unii turnau, altii primeau tortura si puscarie ca erau turnati de cei ca tine
   • -3 (3 voturi)    
    Cam cati crezi ca au fost torturati sau au ajuns (Joi, 25 iunie 2020, 22:36)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Cardplayer

    puscarie dupa 65 ??? Poti sa-mi dai o cifra ??? Si raporteaz-o la 20 de milioane. Si trage o concluzie.
 • +32 (38 voturi)    
  Ce stat parsiv...... (Joi, 25 iunie 2020, 15:02)

  JohnyM [utilizator]

  acum la pensie v-ati dat seama ca a fost colaborator.Numai in Romanica iti ia 30 de ani sa citesti un dosar.
  • +17 (19 voturi)    
   toti din sfera puterii (Joi, 25 iunie 2020, 15:17)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui JohnyM

   au fost sau sunt sclavii securitatii, de-aia n-a fost posibila aplicarea punctului 8 de la Timisoara. La vremuri noi, tot noi, trist, dar asta le e deviza.
  • +11 (17 voturi)    
   e chiar mai rau... (Joi, 25 iunie 2020, 15:19)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui JohnyM

   pana acum s-au jurat ca nu a fost colaborator. Dar un efect parsiv al virsului SARS2 a fost ca le-a deschis ochii si au vazut adevarul.
   Politie politica a fost, desigur, in epoca comunista. Dar actionand in asa fel (alba-neagra cu dosarele), te intrebi cum s-ar putea numi astazi ce face CNSAS?
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 iunie 2020, 18:38)

    [anonim] i-a raspuns lui minus

 • +14 (16 voturi)    
  Eu cred ca Isarescu însuși a dat dosarul la CNSAS (Joi, 25 iunie 2020, 15:11)

  CezarN [utilizator]

  Ca, altfel, s-ar fi găsit dosarul mai demult.
  Eu cred ca omul s-a saturat sa fie guvernator, vrea o schimbare în viata lui profesionala :)) și, ca sa poată scăpa de sarcina asta, și-a dus singur dosarul a CNSAS că, poate-poate, nu-l vor mai pune încă un mandat.
  Să-i mulțumim pentru activitatea sa scurtă dar intensă și să-i uram succes în noile provocări pe care viata i le va oferi . :))
  • +8 (10 voturi)    
   anul trecut l au reinnoit (Joi, 25 iunie 2020, 17:03)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   poate vrei a spune ca la Finele Mandantului acesta care expira...in TZ ani
   • +3 (3 voturi)    
    E tânăr, domnule, vinul îl știe pe de rost ... (Joi, 25 iunie 2020, 17:32)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    ... apropos, sa va 'torn' un pic? :))
    • +2 (2 voturi)    
     Crâmpoșia ii bun ! (Joi, 25 iunie 2020, 19:35)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

     Merge cu peste, pui ( similar ție)
   • +3 (5 voturi)    
    Anul trecut nu era confirmat colaborator (Joi, 25 iunie 2020, 17:35)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Desi mirosul de Secu e greu de scos. Dar tovarasii de bine, ce apara interesul national din Parlament (ha ha ha) l-au reconfirmat, fara sa stie ca pe langa a fi comunist, Isarescu era si colaborator la Securitate. Cine crezi ca mai da mana cu el din strainatate? Pai asta turna straini la Secu. Astept sa citim scrisoricile, sa vezi atunci cum o da Manole cu agenturile straine ce-i vor raul. Si faza e ca cel mai probabil nu e singurul din BNR. Sper sa toarne si el una-alta, despre uni-altii de pe acolo, daca tot si-a facut mana din tinerete.
 • +10 (18 voturi)    
  asta e acoperirea (Joi, 25 iunie 2020, 15:13)

  nash pandelica [utilizator]

  de turnator.
  de fapt a fost galonat. nu putea fi director la o unitate de comert exterior, fara sa fi fost incadrat.
  iar, institutul de econome mondiala, fost de marketing international, era sub directa coordonare a secu, ca si delta, dunarea, trustu' carpati, oficiul ala de angaja romani pt. reprezentatele firmelor straine in ro, argus, parca.
  deci, sa fim seriosi. documentele eliberate de secu catre cnsas sunt cele de acoperire, ca simplu ciripitor. sau, de ascundere a galoanelor. galoane care intre timpa s'au latit. cum poti fi in chestiile alea secrete, bildeberg, davos, si alte organizatii ale ochiului pe piramida, daca nu esti din cooperativa ?!
 • 0 (16 voturi)    
  si tot ce Manole cladea (Joi, 25 iunie 2020, 15:13)

  cucuveauamov [utilizator]

  a doua zi se surpa
 • +9 (15 voturi)    
  lel (Joi, 25 iunie 2020, 15:34)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Aşa şi ? Nimeni nu o să îi poată face nimic. Prinde orbu' scoate-i ochii .
  • 0 (2 voturi)    
   lol (Joi, 25 iunie 2020, 17:38)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   Ce ve0rica esti giorgeano!
  • 0 (6 voturi)    
   Vine ea si rasplata, rabdare (Joi, 25 iunie 2020, 19:28)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   Doar nu am asteptat 30 de ani numa asa, o sa-l doara pe Manole faptul ca impostura lui e dovedita in instanta. Sa vezi cum dispare semnatura aia de pe bani.
 • +5 (17 voturi)    
  Muguricā fārā fricā.... (Joi, 25 iunie 2020, 16:41)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... te toarnā la Securicā.
  • +3 (5 voturi)    
   patriot domle (Joi, 25 iunie 2020, 20:38)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   sau petriot, in pronuntie mai nou, mai de efect. :-)
   doua calitati, securist, nu turnator, si mason, infiltrat.
   sa ceara de la secu dosarul de cadre, nu ala de turnator.
 • -4 (20 voturi)    
  Unde au disparut Beneristii mei? (Joi, 25 iunie 2020, 16:45)

  Fides [utilizator]

  Unde sunt laudatorii lui Manole, nu-i mai aplauda nimeni CV-ul? Ma bucur sa vad ca dupa Augustin Lazar, mai cade si Isarescu, doua capete ale hidrei, aka Securitatea comunista. Trist e ca multi dintre voi (va stiti voi dragilor) aproape ca erati gata sa bagati mana in foc pt. securisti astia, si nu aveti nici macar o tresarire acum cand adevarul iese cat de cat la iveala. Tara asta s-a scufundat si din cauza acestor securisti, care se stiau cu schelete in dulap. Oameni de nimic, fara caracter, santajabili si neumani in raport cu semenii lor. Manole e nu de azi elefantul de la BNR, chiar mi-ar placea sa nu-si dea demisia. Astfel ar crea cadrul perfect pt. ca legea sa-l puna unde trebuie. Istoria insa nu va fi blanda cu el. Pfa, omul responsabil cu painea in tara, mare colaborator la Securitate... bine ca i-au cizelat generatii intregi legenda. Cine are cenusa? Sa o folositi cu spor!
  • +1 (5 voturi)    
   Nu-l intereseaza (Joi, 25 iunie 2020, 17:36)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   istoria ci numai banutii... In oricare tara din vest era dat afara din benere cu un sut în fund pana in mijlocul strazii, dar acest impostor ne va da lectii financiare ca si domdaianuofitersecu !!!!!!
  • -1 (9 voturi)    
   Hai ca aplaud eu (Joi, 25 iunie 2020, 18:11)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   desi o fac prima data, o fac din placere si convingere. Fa tu un exercitiu de imaginatie, si inchipuie-ti ca nu Isarescu ci sa zicem, varanul sau Vacaroiu ar fi ajuns Primul Valutist al tarii. In anii '90 orice era posibil. In veci nu pupam noi nici stabilitate monetara, nici sistem bancar (aproape) european. Unul din oamenii care au facut ca Romania sa nu ajunga in randul tarilor din lumea a patra e Isarescu. Si ce daca a fost turnator? Aceeasi turnatori sunt folositi acum si in alte tari, de exemplu in SUA au denumirea "democratica" de avertizori de integritate. Crezi ca CIA,Mossad, MI5 sau alte agentii nu folosesc turnatori?
   Parerea mea ca tot acest circ cu turnatorii a fost inventat si exploatat chiar de fostii securisti, pentru abaterea atentiei. Ei au fost ocoliti, bagati sau lasati in functii cheie, in cadrul serviciilor sau institutii similare, cu salarii si pensii babane, si noua ni se serveste vanatoarea asta de vrajitoare, din cand in cand si la apasare de buton.
   Isarescu ar trebui turnat in aur (nu viu, bineinteles) si
   apreciat cum trebuie, nu dupa vechiul narav romanesc de a taia capul oricarui care are un neuron in plus.
   • +2 (6 voturi)    
    Sa va fie rusine (Joi, 25 iunie 2020, 22:03)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Aproape 3 milioane de oameni au trecut pron puscarii si lagare comuniste. Securitatea si colaboratorii sai au distrus nu o generatie, ci o natie, au aruncat in puscarii elita tari si i-au facut sclavi pe ceilalti. Ceausescu a fost tinut in viata si la putere, de mii de astfel de oameni precum Manole, care abia asteptau sa-si toarne colegii ori vecinii pt. maruntisuri. Vei avea ocazia sper sa citesti pe cine sifona Manole si poate o sa intelegi cine e. Apoi mai poti vizita si fortul 13 de la Jilava. Si ar fi mai multe de spus despre moralitatea acestor colaboratori ori securisti, e plin internetul de marturii din puscariile comuniste, iar sa treaca 30 de ani si sa-i vezi tot la butoane, spune totul despre justitie. Au murit oameni la revolutie ca sa sfarsim sa fim condusi de esalonul II si III din PCR si Securitate?
    PS. Ia Varanu si baga-l in duba! Nu e singurul sicofant.
    • -2 (6 voturi)    
     pe ce lume traiesti? (Joi, 25 iunie 2020, 22:17)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     "Au murit oameni la revolutie ca sa sfarsim sa fim condusi de esalonul II si III din PCR si Securitate?"
     DA.
     Asta s-a intamplat din primele zile de revolutie.
     Te intrebi acum, dupa 30 de ani, despre ceva ce putea intelege si ultimul om cu un neuron disponibil?
     • -1 (5 voturi)    
      Imi este rusine de tine (Vineri, 26 iunie 2020, 8:24)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui minus

      Ce da? Nazistii au fost urmariti zeci de ani pe N continente. Vreti ca noi sa le ridicam statui comunistilor/colaboratorilor/informatorilor si securistilor? Sa-i iertam pt ca cei dragi noua au sfarsit in puscarii, torturati pt ca au spus un simplu jos Ceausescu? Vai si amar de voi si viitorul in care vreti sa traiti! Cu asa gandire am avut dictatura, si parca vad ca tot acolo vreti sa ajungeti.
      • 0 (2 voturi)    
       ti-a zic cineva... (Vineri, 26 iunie 2020, 20:21)

       minus [utilizator] i-a raspuns lui Fides

       sa-i ierti? Te tanguiesti pe forumuri negand realitatea, asta-i tot. Daca ce doresti (si era firesc sa doresti) nu s-a facut acum 30 de ani, neputinta asta are vreo legatura doar cu mine si cu tine nu?
       Da, vai si amar de tine si de trecutul trait, vai de amar de mine si de viitorul pe care o sa-l traiesc fara sa vreau!
       Da, aceasta este realitatea, omule!
       • 0 (2 voturi)    
        Adevarul e unul singur si trebuie rostit (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 0:23)

        Fides [utilizator] i-a raspuns lui minus

        Chiar daca dreptatea nu este infaptuita la timp. Merita sa stim cine au fost uneltele Securitatii, trebuie stiute numele celor care au facut politie politica, e imperativ sa ne cunoastem tortionarii, colaboratorii, informatorii, toti oamenii “de bine” care au pus umarul la construirea unei dictaturi. De iertat? Cum sa ierti pe cineva care crede si acum ca a face politie politica, a fi colaborator la Securitate era ceva must have in regimul Ceausescu? Ce bagatelizeaza si azi faptul ca a turnat la Securitate, ca si cum nu erau aruncati in inchisori cei ce se opuneau regimului. Unii pt. ca nu aveau caldura?!
        PS. Scriu doar aici, nu pe forumuri, atat cat mi se permite. Uneori mai spun vrute si nevrute cand vad cat de ciobita e lupa unora, insa sa vad ca aparati unii dintre voi un fost colaborator la Securitate - aici existand si documentul cu extrasele din scrisoricile lui Manole - e prea mult. Rusine, tinerii au facut o revolutie, au murit pe baricade, ca sa ajungem azi sa cerem iertarea lui Manole?
        • 0 (2 voturi)    
         adevarul nu trebuie folosit... (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 20:41)

         minus [utilizator] i-a raspuns lui Fides

         cu ipocrizie. Folosesti reprimarea stalinista din Romania ca exemplu real si dureros, dar nu lipsa exemplelor este problema. Piata Universitatii a fost un inceput (naiv, stangaci) si la primul hop mineresc, noi (da, noi, eu si cu tine) am abandonat vaitandu-ne, invocand victimele comunismului... si nefacand nimic concret. Tu te vaiti si azi, eu nu. Atunci, adevarul care trebuie rostit este cam asa: prin abandonul luptei din 90, NOI am binecuvantat societatea securistilor si impostorilor. Revenind la subiect, o fi fost Manole al tau ("al tau" ca obsesie) securist sau nu, dar impostor nu a fost. A fost mai degraba unul din cei care au daramat regimul comunist fiindca generau capital pe care nu-l putea pune in circuit. Un fel de teorie marxista rasurnata, in care mijloacele de productie de capital au schimbat societatea"multilateral dezvoltata" incapabila sa inteleaga ce se intampla.
         • +1 (1 vot)    
          Despre ce ipocrizie vorbiti? (Miercuri, 1 iulie 2020, 7:35)

          Fides [utilizator] i-a raspuns lui minus

          Manole a fost colaborator la Securitate si a facut politie politica - o spune o instituie a statului, iar acest fapt va fi validat prin decizia instantei. Abias astept sa vad ce justificari mai inventati atunci.
  • 0 (6 voturi)    
   si eu (Joi, 25 iunie 2020, 19:32)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Cred ca a contribuit,ca putini oameni din tara asta, la cresterea si dezvoltarea responsabila.

   Niu si-a turnat matusa si nu a avut in vedere castiguri personale. este o personalitate remarcabila si ar trebui sa fie un exemplu pentru multi romani.
   • 0 (4 voturi)    
    Si eu cred ca leul e mai tare ca euro (Joi, 25 iunie 2020, 22:35)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Si mai cred ca Manole nu dadea cu ciocu la Securitate. A fost doar o victima, ce prin colaborarea lui cu Securitatea a reusit sa tina tara sus - ca elementele burgheze au vrut sa o puna in jug. Ba mai mult, Manole a propasit natia, livrand doar straini. Exista ceva mai penibil decat sa albesti un turnator la Securitate?
    PS. De Augustin Lazar, biciul puscariilor comuniste... nu mentionati nimic? Intra bine in poza cu Manole.
  • +1 (3 voturi)    
   Tantalaule ! (Vineri, 26 iunie 2020, 13:06)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   A compara pe procurorul Augustin Lazar cu turnatorul ,,Manole" Isarescu, la ce rele au facut pe timpul lui Ceausescu, este ca si cand ai compara pe unul care ilegal a vandut blugi in talcioc cu un talhar spargator de locuinte.
   • 0 (2 voturi)    
    Ambii sunt aceesi fata a Hidrei securisto-comuniste (Vineri, 26 iunie 2020, 21:05)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Astia vindeau oameni ca pe blugi. Bleg (tantalau) e statul ca nu e in stare sa-i puna unde trebuie pe amandoi.
 • -4 (10 voturi)    
  Și ce propuneți? (Joi, 25 iunie 2020, 18:15)

  Nyk1 [utilizator]

  Să o punem pe tanti Viorica la BNR, cea care nu a turnat pentru că securiștii au catalogat-o prea proastă pentru a putea furniza informații credibile, în locul unui om care, în ciuda defectelor și păcatelor din trecut, s-a achitat de sarcini ca un profesionist?

  Pun pariu că nici părinții voștri, ai celor care comentați pe-aici, nu ar fi ezitat să toarne dacă asta ar fi însemnat o viață mai bună pentru ei și familiile lor. Așa a fost acel sistem pervers și toată lumea s-a adaptat ca atare. O reîntoarcere a sa, în orice caz, se întrevede în Occident, prin fenomenul de doxxing (dezvăluire a identității reale cu scopul de a facilita amenințările, un fel de linșaj virtual) al bloggerilor de dreapta sau care îl susțin pe Trump.
  • +4 (8 voturi)    
   Sicofant, turnator securist (Joi, 25 iunie 2020, 19:25)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Comunismul s-a bazat pe turnatori ca Manole. Securitatea stia sa-i aleaga, astia di-ar fi turnat familia, numa sa se chiverniseasca.
   PS. Delirezi cand crezi ca toti erau colaboratori la Securitate, banuiesc ca nu ai habar de cati oameni au sfarsit in inchisorile comuniste. Trist!
   • -4 (6 voturi)    
    Eh (Joi, 25 iunie 2020, 19:42)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

    Lasitatea si lacomia nu exclude profesionalismul. Sunt multe motive pt care cineva turna la securitate. Sincer, din pozitia in care e mugurica.. ar trebui analizata prestatia de dupa 89, nu cea de dinainte. Vorba unuia de mai sus.. hai sa l punem pe Orlando la sefia BNR ca nu a turnat la securitate. Turnatori la securitate au fost milioane (medici, profesori etc) ce facem? Ii infieram pe toti?
    Bine ca scoatem dosare de la naftalina pt asa Zisii turnatori, in timp ce nea iliescu sta bine mersi
    • +2 (6 voturi)    
     Aiud, Gherla, Sighet, Jilava, Peninsula (Joi, 25 iunie 2020, 22:09)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

     Mergi sa asculti tacerea celor care au sfarsit acolo tarati de Securitate! Multi dintre ei erau prieteni, vecini, rude, iubiti cu cei care i-au turnat. Energii, elita tarii, o natie a cazut sub talpa comunistilor si a vrednicilor lor colaboratori - Securitatea trona si controla lacrimile tarii, iar tu vorbesti de purificare pt. Manole care ciripea la Secu. Nu meriti sa fii roman, asta da esti.
 • -3 (9 voturi)    
  NU mă interesează! (Joi, 25 iunie 2020, 19:26)

  fdaniel [utilizator]

  Mugur Isărescu e in specialist de excepție care a fost de multe ori providențial în funcția de Guvernator BNR!
  Nici o mie de turnători NKVD nu ar putea face atât rău țării cât a făcut o gașcă de infractori pesede, mai ales în perioada dragnea. Oricum sunt atât de imbecili încât nu i-ar recruta nimeni.
  Pe justițiari îi rog să facă in exercițiu de imaginație și să și-l imagineze pe orlando în funcția de Guvernator BNR .... hmm, cum e?
  • 0 (4 voturi)    
   mda (Vineri, 26 iunie 2020, 10:18)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   cine era sef la BNR in anii 90 cand se derula devalizarea bancilor ?

   https://ro.wikipedia.org/wiki/Bancorex

   2,5 miliarde dolari furati numai de la Bancorex. Asta da performanta.
 • -5 (9 voturi)    
  Ce mai conteaza (Joi, 25 iunie 2020, 19:36)

  Costi888 [utilizator]

  Ce a fost acum 30 ani.. foarte posibil sa fi colaborat, ca doar a avut functie. Important e ce face acum.
  Ce, alde mitraliera, stefanescu, olguta si alti borfasi au colaborat cu securitatea? Nu cred, erau prea mici.. dar asta nu i califica pt rolurile pe care pe au.. asa ca.. astea chiar sunt dosare politice, probabil se pregateste garda noua.
  • +2 (6 voturi)    
   Conteaza, ca de aia suntem aici (Joi, 25 iunie 2020, 22:29)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Au murit oameni sub comunism, am facut o revolutie - si toate astea sa ne conduca Securitatea si colaboratorii sai? Organul suprem de opresiune comunista? Habar nu aui de lagare ori puscarii comuniste? Ia-l ma pe mitraliera la tine acasa, ca poate peste 30 de ani ajungi sa-l crezi inger. Poate ajuta o batrana sa treaca strada!
 • -3 (3 voturi)    
  Oare care e legatura (Vineri, 26 iunie 2020, 12:00)

  Coco Whistle [utilizator]

  De bnr nu incearca a recupera tezaurul. Eu atit am avit de spus.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by