Comisia Europeana a inceput sa isi impuna parerea intr-un proces in care statele membre ale UE vor semna acorduri bilaterale pentru noile standarde SUA de securitate a transportului, sperand sa obtina o abordare comuna asupra controversatei probleme, scrie EUObserver, citat de Rador.

Cehia, care spera sa isi asigure calatoriile fara viza in SUA, pare a fi prima tara care va semna aprobarea ultimelor cereri ale SUA, cu ocazia vizitei la Washington a primului ministru, Mirek Topolanek, programata saptamana viitoare.

Dar comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, spera sa preintampine aceasta abordare in etape a problemelor de securitate, printre cele 27 de state membre.

Luni, 18 februarie, Frattini l-a intalnit pe vicepremierul ceh Alexandr Vondra, pentru a discuta documentul de securitate a transportului intre SUA si Cehia, care, spune Washingtonul, va ajuta autoritatile sa tina evidenta celor care intra in spatiul SUA.

Lista cererilor include prezenta inspectorilor aerieni la bordul curselor trans-atlantice operate de companii americane, un sistem electronic de autorizare a calatoriei, date aditionale despre pasagerii prezenti la bordul navei de zbor si a documentelor de calatorie ale acestora, precum si contracte de repatriere.

Potrivit purtatorului de cuvant al comisiei, experti de la Bruxelles si de la Praga se vor intalni saptamana aceasta la Praga, pentru a clarifica orice neintelegeri intre cele doua parti asupra memorandumului SUA-Cehia. "Ar trebui sa respecte legile UE si competentele acesteia", a spus purtatorul de cuvant.

In urma acestor discutii, Frattini este decis sa schiteze propria sa versiune a unui asa zis memorandum de intelegere intre SUA si Uniunea Europeana ca intreg.

Acordul Cehia-SUA ar putea servi ca baza pentru o astfel de propunere, potrivit purtatorului de cuvant.

Corpul executiv al UE a criticat vehement negocierile bilaterale intre Washington si capitale individuale ale UE, atat din punct de vedere legal, cat si politic.

Pe de o parte, se considera ca ultimele cereri ale SUA - potrivit unui ziar britanic de saptamana trecuta - sunt "inacceptabile", mergand "prea departe".

In acelasi timp, se spune ca ambele noi state ale UE submineaza puterea politica a Uniunii ca bloc de 27 de natiuni, nerespectand puterea sa de negociere in numele guvernelor nationale.

Potrivit comisiei, guvernele sunt libere sa incheie un acord bilateral cu privire la securitatea zborurilor interne, dar nu pot face aceasta cand vine vorba de politica vizelor, inregistrarea numelor pasagerilor, securitatea documentelor de calatorie sau acordurile de repatriere.

Dar Cehia isi mentine negocierile bilaterale asupra problemei.

Vondra a afirmat ca tara sa va semna documentul, care este vazut ca un mod de a asigura calatoriile fara viza in SUA.

"Sa asteptam si sa nu facem nimic ar insemna sa repetam politica ultimilor ani", a spus acesta, in urma discutiilor avute luni cu comisarul Frattini, potrivit agentiei de stiri cehe.

Totusi, el a adaugat ca Praga este gata sa dezbata o pozitie comuna a UE in aceasta problema, care mai mult ca sigur va domina o sedita a ministrilor de interne, de saptamana viitoare, precum si o intalnire intre UE si SUA, in martie.