În luna aprilie, pe litoralul românesc al Mării Negre, au eșuat 12 delfini, iar 11 dintre aceste cazuri au fost înregistrate în data de 28 a lunii. Cele mai multe animale marine au eșuat în zona Năvodari, anunță ONG Mare Nostrum, potrivit Mediafax.

DelfiniFoto: Flickr

„Primăvară cu cifre îngrijorătoare pentru delfinii din Marea Neagră! În luna aprilie, colegii noștri s-au deplasat la 12 cazuri de eșuări, 11 dintre aceste cazuri fiind în perioada 17-28 aprilie. Exemplarele eșuate sunt marsuini și afalini, cei mai mulți aflați în stare avansată de descompunere. În urma sesizărilor primite la numărul de urgență delfini - 0763255731, colegii noștri s-au deplasat la 12 cazuri de delfini eșuați, pe toată întinderea litoralului românesc. Intervențiile rapide au avut loc la Năvodari, Eforie Sud și Mamaia Nord, cele mai multe sesizări fiind înregistrate în zona Năvodari. Speciile se aflau în stare avansată de descompunere, neputând fi stabilită o cauză exactă a morții”, transmite ONG Mare Nostrum.

În ceea ce privește exemplarele de marsuini, acestea nu au depășit un metru lungime, fiind juvenili. Trei dintre aceste exemplare au fost preluate pentru examinare.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe data de 28 aprilie, când activiștii s-au deplasat la patru cazuri: trei marsuini eșuați pe plajele din Năvodari. Din cei trei, doi erau la capătul plajei din Năvodari, la o distanță de aproximativ 100 de metri unul față de celălalt.

„În ceea ce privește unul dintre cazuri, acestuia îi lipsea înotătoarea codală și pectorală, așa că putem presupune că a fost prins în plasele pescărești, chiar dacă nu prezenta alte urme vizibile”, spune Costin Timofte, asistent proiect în cadrul Mare Nostrum.

Au mai fost înregistrate două cazuri de marsuini eșuați, unul în Corbu și alt caz în Mamaia Nord.

„Ipotezele pe care le avem în determinarea cauzelor care au indus mortalitatea delfinilor și marsuinilor ajunși la mal în ultima perioadă, îngreunate de stadiul avansat de descompunere în care au fost găsite parte dintre exemplare, relevă atât activitatea de pescuit derulată în mod legal înainte de perioada de prohibiție – instaurată de la 15 aprilie, pe cea ilegală din timpul perioadei de prohibiție, dar și cauze naturale. Ancheta este încă în desfășurare”, spune coordonatorul Departament Conservarea Biodiversiţăţii, ONG Mare Nostrum, Marian Pai.