Copiii de pana la 10 ani vor beneficia de servicii de educatie, supraveghere si ingrijire pe timpul zilei, pentru a facilita participarea unui numar cat mai mare de femei pe piata fortei de munca. Astfel, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului intentioneaza sa dezvolte un ansamblu de servicii pentru ingrijirea copilului mic prin infiintarea de crese si gradinite in regim de internat, servicii socio – medicale de supraveghere si centre de zi, in special in mediul rural.

"Asigurarea de servicii adecvate de ingrijire a copiilor este considerata de catre Consiliul si Comisia Europeana ca fiind un pas esential in realizarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, in cresterea participarii femeilor pe piata muncii si a reconcilierii vietii profesionale cu viata de familie. In acest sens, Autoritatea Nationala privind Protectia Drepturilor Copilului a elaborat proiectul de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de educatie si ingrijire a copiilor pe timpul zilei prin care se are in vedere si indeplinirea obligatiilor care-i revin Romaniei in calitate de stat membru UE", se precizeaza in comunicatul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.

Prin acest program se doreste ca pana in 2010, cel putin 90% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani si si 33% dintre copii sub 3 ani sa beneficieze de servicii de ingrijire. De acest tip de servicii vor putea beneficia cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania, precum si copiii cetatenilor altor state sau ai apatrizilor care locuiesc legal in Romania.