Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a declarat, marți, că a depus plângere la DNA împotriva fostului prefect, Daniela Soroceanu, pe care o acuză de abuz în serviciu, după ce în 2018 aceasta l-a demis prin ordin de prefect pe vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Laurențiu Dulamă, pe motiv de incompatibilitate. Între timp, Dulamă a câștigat în instanță dreptul de a fi repus în funcție.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că a depus o plângere penală la DNA împotriva fostului prefect, Daniela Soroceanu, care a emis un ordin prin care a încetat mandatul de consilier județean câștigat de vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Laurențiu Dulamă, acuzat de incompatibilitate. Acesta a câștigat, însă, dreptul de a fi repus în funcție.

"În 2018, a existat ordinul prefectului numărul 119, mai exact din 25 aprilie 2018, semnat de doamna Daniela Soroceanu, prefect al județului Neamț la acea dată, prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului de consilier județean al domnului Laurențiu Cristinel Dulamă. Respectivul act administrativ, contestat de către domnul Dulamă, a avut câștig de cauză și a obținut repunerea în funcțiile de consilier județean și de vicepreședinte al Consiliului Județean", a declarat Lazăr.

Pe lângă decizia de repunere în funcție, Laurențiu Dulamă a primit și daune morale de 10.000 de lei, pe care acesta nu le-a mai cerut, după ce, susține George Lazăr, s-a împăcat cu Instituția Prefectului Neamț. Însă, cheltuielile de judecată, în valoare de 2.360 de lei, trebuie plătite de către Prefectură și Consiliul Județean.

Actualul prefect a anunțat, marți, că urmează să solicite într-o acțiune în regres suma de 1.180 de lei, jumătate din cheltuieli, respectiv partea care ar fi trebuit achitată de Prefectură, de la fostul prefect Daniela Soroceanu. Pe lângă asta, George Lazăr consideră că Daniela Soroceanu ar fi putut comite infracțiunea de abuz în serviciu, pentru că a emis ordinul de încetare a mandatului fără ca pentru Laurențiu Dulamă să existe o decizie în instanță în ceea ce privește presupusa incompatibilitate.

"Am analizat documentele care au stat la baza emiterii ordinului numărul 119 din 24 aprilie 2018 și am constatat că actul administrativ, respectiv acel ordin, a fost emis cu încălcarea prevederilor legale. Pe cale de consecință, considerăm că semnatarul ordinului, numita Soroceanu Daniela, ar fi putut comite infracțiunea de abuz în serviciu. Actul a fost înaintat, sesizarea a fost depusă organelor competente (DNA Bacău - n.r. ) pe data de 20 ianuarie 2020”, a susținut George Lazăr.

Laurențiu Dulamă a fost demis în aprilie 2018 pentru că ar fi fost într-o situație de incompatibilitate. Soţia acestuia era acţionar la o societate care avea în grijă cimitirele din Piatra-Neamț, iar compania avea și contracte cu ApaServ, firmă subordonată Consiliului Județean Neamț.