Peste 100 de oameni au protestat, joi seară, în Piața Victoriei, cerând Guvernului să grăbească demersurile pentru înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. În 1 februarie expiră termenul până la care Executivul se mai poate adresa UNESCO pentru a cere rediscutarea dosarului Roşia Montană în următoarea sesiune a Comitetului internaţional, în caz contrar dosarul nemaiputând fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară.

Rosia MontanaFoto: Declic

Manifestanții au strigat ”Uniți, salvăm Roșia Montană”.

Ei cer premierului Ludovic Orban să își asume reluarea procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO și să trimiteți de urgență notificarea la UNESCO.

La protest a participat și senatorul USR Mihai Goțiu. De altfel, Alianţa USR-PLUS i-a cerut premierului Ludovic Orban să reia în timpul rămas până la finele acestei luni procedurile pentru includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO "pentru a putea conferi acestui sit un mijloc de promovare fără egal pentru o dezvoltare economică şi socială durabilă".

Numai dacă se face acest demers, dosarul va putea fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO în timp util pentru a putea fi analizat în baza rapoartelor existente ale experţilor internaţionali. Dacă nu se respectă acest termen, procedura de înscriere va trebui reluată, iar resursele alocate din nou, pentru o procedură nouă, potrivit USR-PLUS.

Și comunitatea Declic, Reţeaua Mining Watch România şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au adresat o scrisoare publică preşedintelui României în care solicită asumarea guvernamentală privind înscrierea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial.

"Considerăm că asumarea guvernamentală de a relua procedura de nominalizare a Roşiei Montane nu poate fi nici retrasă, nici schimbată, în contextul în care echipa PNL ce guvernează în prezent România şi cu care colaboraţi îndeaproape vrea să îşi păstreze credibilitatea în faţa cetăţenilor români. După cum vă este bine cunoscut, la reuniunea Comitetului UNESCO din iunie 2018, Guvernul PSD a solicitat retragerea candidaturii Roşiei Montane. Motivul invocat, spre marea mirare a delegaţilor internaţionali, a fost litigiul economic dintre compania Gabriel Resources şi statul român. Atunci, Comitetul UNESCO a acordat un termen în care România poate reveni asupra deciziei de retragere a candidaturii, timp în care documentaţia depusă şi avizată de experţii UNESCO ar rămâne valabilă", se arată în scrisoarea organizațiilor civice.

Acestea spun că depăşirea termenului presupune expirarea raportului experţilor internaţionali care recomandă includerea Roşiei Montane în patrimoniul mondial, ceea ce ar însemna că procesul de înscriere ar trebui reluat de la zero. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că "în acest fel, Roşia Montană este condamnată, cu aportul guvernului PNL, la dispariţie, prin degradare ireversibilă, depopulare şi privare de drepturi constituţionale".

Reacția lui Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că scrisoarea pe care Guvernul trebuie să o transmisă către UNESCO pe subiectul Roşia Montană este în analiză şi a precizat că termenul încă nu a expirat, potrivit Agerpres.

"E în analiză. Păi, mai e, încă nu s-a terminat (nu a expirat termenul de transmitere a scrisorii - n.r.)", a afirmat Ludovic Orban, întrebat dacă Guvernul va transmite scrisoarea către UNESCO privitoare la Roşia Montană, având în vedere că termenul expiră la 1 februarie.

Ulterior, şeful Executivului s-a oprit în Piaţa Victoriei pentru a discuta cu câţiva protestatari.

Despre Roşia Montană, Orban le-a spus că o decizie va fi luată şi că includerea sit-ului Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO este "un obiectiv" cuprins şi în programul de guvernare al PNL.