Zeci de mii de amenzi pe an date de poliție pentru lipsa unor documente în format fizic

Permis de conducere pe telefonul mobil? Talon auto digital? Soluții care se aplică deja în Europa și prin lume, dar în România nu există nici măcar în planuri

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 22 ianuarie 2020, 8:01 Actualitate | Esenţial


Permis digital de conducere pe un smartphone
Foto: DVLA UK
„Cât privește situațiile în care șoferul nu a avut asupra sa permisul de conducere, vă comunicăm faptul că, la nivel național, au fost aplicate în cursul anului 2018 un număr de 133.437 de sancțiuni contravenționale”, a transmis Poliția Rutieră la solicitarea HotNews.ro. În tot acest timp, numeroase țări din Europa și din lume testează sau implementează chiar permise auto digitale, disponibile pe smartphone, care să completeze tradiționalul card fizic. În România, însă, autoritățile recunosc că nici măcar nu au în plan o astfel de măsură care ar putea „să scutească șoferii, dar și statul de costuri inutile și bătăi de cap”.

Info pe scurt:

- În 2018 și 2019 Poliția a dat peste 260.000 de sancțiuni șoferilor pentru lipsa documentelor la control, între care permisului de conducere sau certificatul de înmatriculare.

- În tot acest timp numeroase state din lume și din Europa au implementat deja sau testează permisele de conducere digitale, cel mai adesea accesibile pe telefon (ca aplicație separată și securizată), ca măsură complementară documentului fizic.

- „Lipsa permisului fizic la un control nu înseamnă neaparat că șoferul nu are dreptul de a conduce un vehicul. Un permis digital care să vină în completare ar fi în beneficiul șoferilor, atâta timp cât Poliția poate verifica ușor cine are sau nu dreptul de a conduce. Pentru asta însă trebuie modificată legislația actuală”, spune un avocat.

- Numărul foarte mare de amenzi acordate pentru lipsa unor documente în format fizic înseamnă venituri în plus la stat, dar în același timp poate reprezenta atât o povară administrativă pentru stat, cât și una logistică pentru șoferi.

- Deși Ministerul de Interne testează noi metode de digitalizare a unor documente (introducerea cardului de sănătate în noul format de buletin, spre exemplu), Direcția de Permise recunoaște că nu are deloc în plan să testeze varianta unor documente digitale, fie permise de conducere, fie certificate de înmatriculare.

- „Permisul digital poate fi o soluție foarte utilă care să scutească șoferii, dar și statul de costuri inutile și bătăi de cap. Trebuie doar atent implementată”, este de părere Asociația Pro Infrastructura.

Norvegia și Finlanda au lansat permise de conducere digitale care completează documentul fizic. Suedia se gândește să le elimine cu totul


Din octombrie, Norvegia a lansat un sistem prin care șoferii pot descărca pe telefonul mobil o aplicație specială care să reprezinte permisul de conducere în format digital. Practic, noul permis digital permite șoferilor să demonstreze poliției sau altor factori de control dreptul de a conduce (sau să se identifice în baza informațiilor conținute), fără a mai avea nevoie să poarte la ei documentul fizic.

Sigur, permisul digital nu înlocuiește documentul fizic, ci vine doar ca o completare și nu poate fi folosit deocamdată și în străinătate.

Același lucru e posibil și în Finlanda, care a adoptat un sistem asemănător încă din 2018.

Și Suedia analizează acum două variante: prima este aceeași ca a vecinilor - un permis digital care să existe în paralel cu documentul fizic sau a doua variantă, mai drastică - să elimine cu totul permisul de conducere și să „lege” informațiile privind dreptul cetățenilor de a conduce de cărțile de identitate emise de stat.


Permis de conducere digital în Norvegia
---

Permisul digital, testat în Europa și alte țări din lume

Cele trei nu sunt singurele state europene care au abordat ideea unui permis digital de conducere.

Olanda a testat încă din 2016 varianta unui permis digital, iar Marea Britanie a și lansat din octombrie 2019 un serviciu online prin care șoferii pot obține informațiile permisului de conducere în format digital.

Dincolo de Europa, permisul de conducere digital a fost implementat deja în Australia și în unele state din SUA (un exemplu în video de mai jos), dar și în alte țări precum Argentina, Brazilia, Thailanda sau Coreea de Sud.


---

În România se dau sute de mii de amenzi pentru lipsa permisului fizic


Din statisticile Poliției Rutiere, în ultimii doi ani s-au dat peste 260.000 de sancțiuni pentru lipsa documentelor la control, inclusiv a permiselor de conducere.

Cât privește situațiile în care șoferul nu a avut asupra sa permisul de conducere, vă comunicăm faptul că, la nivel național, au fost aplicate în cursul anului 2018 un număr de 133.437 de sancțiuni contravenționale, iar în cursul anului 2019, până în prezent (n.r. decembrie 2019), un număr de 135.886 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”, se arată într-un răspuns transmis de Poliția Rutieră la solicitarea HotNews.ro.

„Legea spune că la control șoferul trebuie să prezinte o serie de documente în format fizic, printre care și permisul de conducere. Dar lipsa permisului de conducere în format fizic la un control nu înseamnă neaparat că șoferul nu are dreptul de a conduce”, explică un avocat consultat de HotNews.ro.

„Un model digital care să vină în completare ar fi în beneficiul șoferilor, atâta timp cât Poliția poate verifica ușor, chiar în timp real, cine are sau nu dreptul de a conduce. Suntem totuși în anul 2020 și gradul de digitalizare e în continuă creștere”, a mai spus avocatul.

Potrivit acestuia, numărul foarte mare de amenzi înseamnă un venit în plus pentru stat, dar poate reprezenta și o povară administrativă din punct de vedere birocratic și, eventual, și al contestațiilor în instanță. De cealaltă parte, orice amendă pentru utilizatorul final reprezintă o povară financiară și logistică, o corvoadă care ar putea fi astfel eliminată.

Cărți electronice de identitate care au rol și de card de sănătate. Vom avea și permise/certificate auto digitale? DRPCIV: „Nu”


Pentru a putea fi introdus și măcar testat în România un permis de conducere digital (sau alte documente, precum certificatul de înmatriculare în format digital), ar fi nevoie de modificarea legislației, iar aici responsabil ar fi Ministerul de Interne, au explicat pentru HotNews.ro surse din sistem. Mai exact, inițiativa ar trebui să fie la Direcția de Înmatriculări și Permise (DRPCIV), instituție în subordinea MAI, cea care se ocupă tocmai de documentele în discuție.

De altfel, MAI a arătat că are o aplecare spre digitalizarea și centralizarea unor informații. Astfel, într-un proiect prezentat de curând, ministrul Marcel Vela a explicat că din 2021 vor fi introduse noile cărți electronice de identitate, iar noile documente vor avea și rol de card de sănătate.

Direcția pentru Permise și Înmatriculări, însă, a confirmat pentru HotNews.ro că nu are deloc în plan să implementeze sau să testeze pe viitor un sistem de documente digitale, fie permise de conducere, fie certificate de înmatriculare.

Vă comunicăm faptul că nu există în prezent la nivelul instituției noastre o inițiativă privitoare la emiterea și utilizarea documentelor în format digital”, se arată în răspunsul DRPCIV transmis HotNews.ro.


Digital Driving License / Sursa: Gemalto.com

„Permisul digital - o soluție binevenită care să scutească șoferii, dar și statul de costuri inutile și bătăi de cap”


„Permisul digital poate fi o soluție binevenită care să scutească șoferii, dar și statul de costuri inutile și bătăi de cap. Trebuie doar atent implementată”, este de părere Ionuț Ciurea, președintele Asocțiației Pro Infrastructura, unul dintre ONG-urile cele mai active pe partea de monitorizare a infrastructurii, dar și o voce puternică pentru debirocratizare a statului.

„Trebuie să fie implementată corespunzător și neaparat pe telefonul mobil, pentru că altfel ar mai trebui să ai un identificator sau token cu tine”, spune reprezenntul ONG-ului.

„Pe telefon ar fi foarte simplu, dar trebuie pus accent pe partea de securitate. Cert este că se pot realiza sisteme foarte sigure, doar să avem o licitație transparentă pentru contract și apoi mentenanță foarte bună. Am văzut ce probleme au fost cu cardul de sănătate. De exemplu, dacă nu merge sistemul și te oprește poliția, ce faci? Iei amendă sau nu?”, mai spune Ciurea.

Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

60943 vizualizari

 • -11 (33 voturi)    
  sclavii GAFA (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 8:16)

  Technicus [utilizator]

  Toate marile monopoluri cu noile tehonologii Google, Amazon, Facebook etc si fabricantii chinezi de smartphoane spion nu mai au piata de desfacere si isi fac reclama in tari ca Romania.
  In tarile dezvoltate se pune problema protejarii datelor personale (recent California, leaganul GAFA).

  Cu actele oficiale si conturile bancare pe smartphone puneti-va intrebarea ce se intampla cand va va fi piratata jucaria si piratul (care are in spate guverne gen Rusia, Coreea de Nord etc.) va fura identitatea si nu scorul de la CandyCrush.
  • +5 (31 voturi)    
   nimic (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 8:49)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Technicus

   Datele sunt oricum protejate printr-o cheie externa. Spune mai bine ca nu sunt BOR certified, ca sa intelegem si scoala de gandire.
   • +1 (19 voturi)    
    Tu asta ai priceput? (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 10:38)

    AndreiOroban1 [anonim] i-a raspuns lui CNBC

    Că e vorba de BOR? Minunat!
   • -3 (5 voturi)    
    ..... crastavetele (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:36)

    revelare [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    este o plantă......
  • 0 (14 voturi)    
   nah (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:23)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Technicus

   astia nu au nici o greata.oaia merge cu turma spre groapa sau abator(vapor).ea nu-si pune intrebari mesteca fericita
  • +5 (11 voturi)    
   In Romania s-ar falsifica permise pe banda rulanta (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 10:25)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Technicus

   Diferenta intre Finlanda, Suedia si Romania, e ca acolo au respect si sunt toti cinstiti si puri si....niste ingeri dom'ne, in timp ce in Romania ar falsifica imediat permisele sau s-ar trezi un heker sa-si stearga punctele. Asta lasand la o parte protectia datelor cu caracter personal, care nu are vreo legatura cu BOR sau alea, nu ma calific la o discutie pe BOR, nu stiu ce e aia.
   • +4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:49)

    [anonim] i-a raspuns lui Miky60

  • +4 (8 voturi)    
   Stai linistit cumetre..deja stiu totul despre tine (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:43)

   ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui Technicus

   Deja stiu totul despre tine, despre noi....
   Ai cont de FB, ai dat un search pe GOOGLE, au un smartphone...deja stiu totul despre tine.
   Nu sunt interesati de tine ca individ( dar asta se poate schimba la nevoie), sunt interesati de big data, de trenduri, de preferinte, de obiceiuri, de rutina de zi cu zi.
   Deja stiu totul despre tine, pe unde umbli, cu cine si ce vorbesti, de ce esti interesat.
   Crezi ca o permis de conducere electronic iti va invada viata persoana si vor afla detalii intime....
   Deja stiu totul despre tine.
   • -2 (6 voturi)    
    Nu conteaza. Nu bazei de date electronice. (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 12:47)

    gie [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

    Si asta e o scuza ca stiu deja totul despre tine? Vedeti voi cat de curand abuzuri. De fapt unii din voi nici cu ochelari de cal n-o sa le vedeti. O sa ziceti ca aia care au probleme sunt nebuni sau sigur au facut ei ceva in neregula... Probabil ca nu ati avea nimic impotriva sa va puneti o camera video in dormitor daca asa o v-a cere sistemu. Si cate si mai cate...
    Legalizarea structurilor/documentelor/etc. digitale e o cutie a pandorei... Odata deschisa...
  • 0 (6 voturi)    
   In CHINA este recunoastere faciala legala (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:34)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Technicus

   In CHINA deja poti sa platesti cu fata (efectiv), au un sistem de recunoastere faciala in 1000 de puncte si nu iti mai trebuie niciun ban fizic, nici macar card, nu mai trebuie permis, cu recunoastere faciala si un cont pe wechat (un fel de facebook local) poti sa iti iei credite la banci, sa platesti, sa calatoresti, sa conduci masini.
   In Europa de ce nu se aplica? SI de ce nu dati exemplu de acolo? Ei au trecut la pasul logic urmator, Europa de ce este in urma?
   • +3 (5 voturi)    
    pentru ca nu merita (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 19:48)

    mikimaus [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Pentru ca e o non-problema. E un second life, o fitza (pana in acest moment). Ce naiba, nu esti in stare sa cari dupa tine un portofel ?
    • +1 (1 vot)    
     Sau au europenii o minte limitata? (Joi, 23 ianuarie 2020, 12:23)

     Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui mikimaus

     De ce sa ne limitam la comfort si sa nu iesim din zona de comfort? Uite, chinezii deja ne depasesc. Si, in plus, o plata cu recunoastere faciala este mult mai sigura, practic aceea este persoana. Si poti avea un istoric mult mai bun cu totul la un loc. Poti impiedica clonarea cartilor, poti limita terorismul mondial
  • +2 (12 voturi)    
   sclavii pesterii (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 14:14)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Technicus

   Si daca iti copiaza cineva azi buletinul, se duce la banca si face un imprumut in numele tau, ce faci?
   La fel de usor poate sa-ti copieze si permisul de conducere, certificatul de inmatriculare, numerele masinii... Il opreste politia, da permisul si buletinul, tu incasezi amenda, el pleaca linistit acasa si printeaza un nou set de acte.

   Nu-ti face griji de aia din Coreea de Nord. Mor de foame pana invata ei limba romana ca sa poata folosi identitatea ta furata.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai, ti se poate hacui direct contul bancar (Joi, 23 ianuarie 2020, 17:05)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Technicus

   Cu telefon sau fara.
 • +9 (21 voturi)    
  Solutii prea ieftine pentru noi.... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 8:16)

  Coresponedntu [utilizator]

  Si cine mai castiga daca nu se taie o padure pentru hartie, carton, licitatii pentru confectionarea si tiparirea documentelor, o armata de angajati care avizeaza, aproba, verifica? Si comisionul ? Ce facem cu licitatia si para-ndaratul? tot asa cum in Bucuresti mai vezi incasatori cu geanta pe umar in parcarile primariei, care pun chitanta in geam (dar nici pe aia nu o pun pt ca baga banii in buzunar)... pe cand in orasele din Ardeal, Brasov, Cluj, Sibiu etc plata parcarii se face la automat sau prin SMS... Si uite asa Firea a rezolvat problema somajului pentru clanurile din Voluntari, dar a terminat si bugetul primariei cu aceasta ocazie....
 • -7 (15 voturi)    
  Nici măcar de document nu mai este nevoie. (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 8:21)

  Con_stan_tin [utilizator]

  În famile ești recunoscut la orice vârsta și în orice ipostază, n-ai nevoie de niciun document să demonstrezi cine ești. Deja tehnologia existentă permite acest tip de recunoștere familială.
 • +21 (31 voturi)    
  nici pe telefon nu ar trebui (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 8:23)

  marcone [utilizator]

  Ar trebui doar ca fiecare sa-si stie cnp-ul si cand te opreste politia zici cnp-ul, te cauta in baza de date, verifica acolo poza sa corespunda si vede ce permis ai, ce istoric ai si tot. La fel si cu talonul. Pe baza numarului de inmatriculare poate vedea cand iti expira itp-ul si asigurarea si ce altceva il mai intereseaza. Iar amenzile ca nu ai permisul sau talonul la tine ar trebui eliminate.
  • -9 (21 voturi)    
   Daca esti mut? (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:16)

   FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui marcone

   Cum spui CNP-ul?
  • +7 (11 voturi)    
   In vestul Europei... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:56)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui marcone

   Si nu numai...exista certificatul de inregistrare al
   masinii si permisul in format digital, adica exista deja
   nu ca se testeaza...
   Eu personal le am pe telefonul mobil...
   Datele sunt actualizate in timp real...Politistul le vede si pleci mai departe daca totul este in regula.
   Spunea cineva ca ar trebui sa dai doar CNP-ul ...si politistul sa verifice in baza de date...
   Modalitatea asta ar dura mult mai mult...iar pe politist il intereseaza doar actele masinii si permisul...nu sa-ti verifice toata viata!
   • +2 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:41)

    [anonim] i-a raspuns lui paonipao

    • +1 (5 voturi)    
     Eu nu am spus povesti... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 12:37)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui

     Eu am dat exemplu real...
     Pe mobilul personal nu exista un fel de poza a certificatului sau a permisului de conducere...
     Acestea sunt generate de o aplicatie online...asa cum spuneam datele sunt actualizate online in aplicatia respectiva.
     Daca permisul este anulat sau suspendat se vede in aplicatia respectiva.
     Politistul nu scaneaza nimic...pur si simplu i-am dat telefonul mobil (in locul documentelor fizice), s-a uiata, a verificat si mi-a inmanat inapoi telefonul...totul a durat 10-15 secunde!

     Cred ca am explicat destul de clar si nu mai exista dubii...!
     • +1 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 12:53)

      [anonim] i-a raspuns lui paonipao

      • -1 (3 voturi)    
       Spui ca se poate face (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:46)

       paonipao [utilizator] i-a raspuns lui

       o aplicatie pe baza CNP-ului...dar de fapt nu vrei si nu esti de acord...
       In situatia mea (dar si in cea din articol) este vorba doar de permis de conducere si certificat de inmatriculare (talon) in format digital.
       Daca exista sisteme performante protejate profesionist totul poate fi in siguranta...!
       Asa daca il luam pe “NU” in brate nu ar exista evolutie in nici un domeniu...!
       Pe principiul asta nu ar trebui folosite (si nici sa existe ) cardurile bancare de debit care sunt legate de conturi unde exista banii nostrii si mai ales cardurile de credit ce au acces la sume mai mari de bani!

       In concluzie Romania nu a inventat nici o roata...foloseste(de fiecare data cu intarziere) inovatiile si inventiile altora ce au fost deja testate si folosite pe scara larga...!

       Dar nu ma mira nimic la tarisoara noastra oropsita...atata timp cat copii folosesc inca wc-urile din fundu’ curtii de la scoala!
       • +1 (3 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 15:27)

        [anonim] i-a raspuns lui paonipao

        • -1 (3 voturi)    
         Pai.. (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:45)

         paonipao [utilizator] i-a raspuns lui

         ti-ai dat raspunsul...!
         Altii pot!
         • +1 (3 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 20:02)

          [anonim] i-a raspuns lui paonipao

    • +1 (5 voturi)    
     Care politist (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:09)

     ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui

     Ala care nu stie sa scrie un proces verbal.
     Ala cu 3 clase, prostu' satului care
   • +1 (5 voturi)    
    Digital life (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 12:53)

    gie [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    Politistul nu-ti verifica toata viata dar altii da. In curand o sa fiti o entitate digitala, pt. ca fara ea nu veti mai putea exista. Si apoi un glitch electronic in baza de data si gata esti scos, sau te trezesti ca amprentele tale sau poza ta au fost gasite la nu stiu ce jaf, etc. Pana sa demonstrezi tu contrariul, daca vei putea vreodata, esti terminat, esti afara. Tu ca persoana nu vei avea absolut nici un control asupra datelor tale, chiar daca oficial va exista un GDPR 2.0, 3.0, etc. Real serverul ala nu sta la tine in camera, deci nu ai nici un control asupra lui, nici fizic, nici electronic.
  • -1 (1 vot)    
   copci (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 16:36)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui marcone

   Politia stie deja toate aceste informatii, cum crezi ca stiu daca ai permis, desi nu il ai fizic la tine. Se verifica in baza de date. E doar sursa de facut bani legea actelor si mai e si clasa 3 de sanctiuni, adica una din cele mai grave fapte dupa parerea astora.
   • -1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 20:03)

    [anonim] i-a raspuns lui copci

 • +7 (7 voturi)    
  Foarte multe amenzi se dau si la Pod Fetesti (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:33)

  Gigi77 [utilizator]

  Sute de mii de amenzi se dau si la Pod Fetesti din cauza tehnologiei invechite care "citeste" numerele masinilor. Datorita "pastilei" de la ITP numarul din fata al auto nu este identificat automat si trebui identificat/confirmat manual de salariatii CNADNR, care fac asta si dupa 3-4 luni de la trecere. Cei care au treceri cumparate in avans si folosesc aplicatia e-Tarife pentru evidenta lor au surprize ca le dispar treceri platite dupa 3-4 luni si exista riscul sa nu le mai aiba in cont, iar cele lipsa se transforma in amenda. Am patit-o eu si cand le-am scris mi-au recomandat sa tin o evidenta pe hartie. :)))
  Asta in conditiile in care exista site-ul eRovigneta si aplicatia eTarife a caror mentenanta este platita cu bani grei din banii... contribuabilului amendat.
 • +10 (10 voturi)    
  In Marea Britanie (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:45)

  PowerIon [utilizator]

  Am locuit 10 ani, inca inainte de aderarea la UE. Autoritatile ne-au sfatuit sa nu umblam cu pasaportul, pentru a nu fi furat, permisul de conducere ar fi fost suficient pentru ID.
  Daca erai oprit de politie pentru o abatere rutiera si nu aveai permisul la tine erai obligat sa-l arati la orice sectie de politie in termen de 7 zile.
  In Romania daca te prinde un militian ca nu ai buletinul la tine, chiar daca nu ai facut nimic, te inhata la sectie.
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:46)

   [anonim] i-a raspuns lui PowerIon

   • -1 (3 voturi)    
    UIte ca englezii (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 22:30)

    PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui

    nu umblau cu pasaportul la ei si aveau si termen de 7 zile sa arate permisul daca erau opriti la volan. Iar cartea de identitate care a aparut mai tarziu este optionala. Cei care nu au permis de conducere umblau cu pasaportul? N-au ei destule metode sa-ti verifice "verbalul"?

    La noi teoretic chiar esti obligat de lege sa ai CI la tine, pt ca legea doar te obliga sa te legitimezi la cererea organului, care poate sa aiba in capul lui orice suspiciune.
  • +3 (3 voturi)    
   militian (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:04)

   Eugen Ionescu [anonim] i-a raspuns lui PowerIon

   Nu se mai cheama militian, asta era pe vremea lui ceasca, acum e politian.
 • +6 (8 voturi)    
  Romania este pionier in domeniu! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:53)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Nu, nu la permis in format digital, ci la eliminarea completa a lui!
  Cine mai are nevoie de asfel de acte???

  " Suedia analizează acum a doua variantă, mai drastică - să elimine cu totul permisul de conducere "

  Prin 2004 cand mergeam spre servici auscultam la radio stirile: exista un Bucurestean care avea 30 de dosare penale pentu conducere fara permis, a fost prins de 31 de ori la volan fara sa aiba permis de conducere, si nu a patit nimic.

  Iata deci ca SE POATE, iar Romania este pionier in privinta conduslui fara permis
 • +4 (6 voturi)    
  Permisul de conducere auto este desuet ? (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:13)

  MiticaPalarierul [utilizator]

  Well .. actele de identitate, permisele de conducere, diplomele de studii, actele de proprietate, pasapoartele scl "acte" sunt inregistrari esentiale - documentele / dovezi administrative emise de state pentru cetateni si care TREBUIE sa se afla in forma materiala la purtator. Important este aspectul administrativ al emiterii acestora catre cetatean, pentru ca ii servesc acestuia sa-si exercite diverse DREPTURI si LIBERTATI. Statele le emit si trebuie sa le recunoasca. Cadrul juridic al unora dintre aceste documente este transfrontalier, de exemplu permisul de conducere auto, de exemplu permis romanesc este recunoscut in cca. 18 de state si teritorii din cele 187 existente (mai greu cu cateva insule din Pacific).
  Statul roman trebuie sa emita in forma materiala permise, pentru a le asigura cetatenilor ca dreptul lor la libera circulatie si calificarea de sofer este recunoscuta peste tot - cu sau fara mijloace tehnice. De aici - permisul la purtator.
  Administratiile mai luminate se preocupa constant de FACILITAREA recunoasterii acestor drepturi si libertati, pentru proprii cetateni si pentru peregrini (cetatenii altor state care calatoresc prin tara), de aici masurile enumerate mai - permise in format dematerializat, dispozitiv mobil, etc.
  Pe plaiuri mioritice prevaleaza obiceiurile si tabietele epocii moderne (secolel XVIII-XIX)- adminstratie lenesa, omnipotenta care penalizeaza cetatenii pentru mici abateri - cu amenzi pentru ca si-au uitat permisul acasa, in loc sa aiba in obiectiv o administratie supla, folositoare pentru cetatean. Minim efort pentru militieni , drepturi ... dar nu pentru catei!
  Pacat !
  Din fericire - lucrurile se vor schimba si pe la noi, prin coercitia regulamentelor europene, in pasi.
  Deocamdata avem cateva mijloace electronice - accesibile prin Internet, inclusiv de pe dispozitive mobile, pentru verificarea autenticitatii acestor documente - atat. Mai avem de schimbat mentalitati, politici, legi, norme si ordine.

  "Patria si Dreptul Meu!"
 • +4 (6 voturi)    
  Simplu, o tâmpenie. (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:40)

  revelare [utilizator]

  Vor merge pe linia asta , vor da cu capul în zid rău de tot, și se vor întoarce la acte în formă materială, eventual dublate și de cele în formă electronică.
  Furtul de identitate s-a răspândit , de când credeți voi ?
  • +3 (3 voturi)    
   o tampenie pt noi nu pt ei (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:03)

   gie [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   Va fi o tampenie pt noi nu pt ei. Pt ca lor (oricaror autoritati) nu le va pasa de tine ca individ. Daca din vina sistemului esti taxat si tu esti nevinovat pt ei nu e o problema. Pot jongla situatia sa scape cu fata curata. In schimb tu ca individ vei plati orice eroare voita sau nevoita din partea sistemului, orice abuz, orice nedreptate. Si calea de apel va fi probabil foarte anevoioasa si uneori chiar imposibila. Cand mult mai simplu ar fi continuarea ca si in prezent cu documente pe suport fizic, hartie de exemplu. Documente importante cum ar fi buletin, carnet, talon, acte proprietate, card sanatate, etc. Identitatea digitala va duce la posibile abuzuri, si la lipsa controlui din partea beneficiarilor, adica a oamenilor simpli. Ei nu vor avea nici un control real asupra datelor. Problema este foarte complicata si rapiditatea cu care se impune ar trebui sa ridice multe semne de intrebare pt orice om normal la cap indiferent de pregatirea lui. Asadar oameni buni trezi-ti-va si judecati cu capul propriu nu al turmei.
 • +1 (1 vot)    
  Chix (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:41)

  revelare [utilizator]

  https://incont.stirileprotv.ro/international/o-societate-fara-bani-ramane-o-utopie-suedia-denumita-si-tara-fara-cash-obliga-bancile-sa-detina-si-sa.html
 • +2 (6 voturi)    
  Conditionarea de smartphone. Si daca nu vreau? (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:51)

  D-or [utilizator]

  Devine obligatoriu acest dispozitiv pe care, mai nou, nici nu il mai putem inchide complet, adica sa-i scoatem bateria.
  Faptul ca noi credem ca l-am inchis din buton nu inseamna ca el nu-si vede de treaba.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 12:59)

   [anonim] i-a raspuns lui D-or

   • -1 (3 voturi)    
    In loc de analizor, mergea si un fir de par (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:44)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui

    La inceput, cind telefoanele aveau o antena de citiva centimetri, am obsevat ca firele de par "dansau" din cind in cind in jurul antenei si cind acesta era oprit. Dar nu si cind era scoasa bateria. Deci ele emiteau ceva chiar oprite fiind, dar nu continuu.
    Presupun ca principiul nu s-a schimbat odata cu tehnologia.
    • +1 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 15:31)

     [anonim] i-a raspuns lui D-or

   • 0 (2 voturi)    
    Scuze, te-am nimerit cu firul de par (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:53)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui

    Fara intentie.
    • 0 (2 voturi)    
     E okay, e Cooper ! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 15:09)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Deci nici o problema !
    • +2 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 15:29)

     [anonim] i-a raspuns lui D-or

 • +3 (3 voturi)    
  ... (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 12:13)

  a.nonim [utilizator]

  Aplicatia de mobil pentru permis e o prostie, un moft de imagine, sau chiar o metoda de sifonare de fonduri (se practica si in alte parti). Nu o sa stea politistul sa verifice semnaturile digitale, aplicatiile (inclusiv sistemul de operare al telefonului) pot fi usor falsificate.
  In realitate e mult mai simplu si mai sigur sa verifice pe un serviciu online, cu acces securizat, de pe telefonul politistului. Si de fapt asta se si intampla, daca ai buletinul se verifica totul online.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:01)

   [anonim] i-a raspuns lui a.nonim

 • +3 (5 voturi)    
  Complicat (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:25)

  unTaran [utilizator]

  Daca poti uita de permis sau "talon auto"cu siguranta la nevoie vei uita si de telefon..... Tehnologia nu te va ajuta sa devii o persoana responsabila.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 13:32)

  [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  nu esti in stare sa tii un plastic la tine? (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 19:47)

  mikimaus [utilizator]

  Mi se pare de-a dreptul penibil sa nu fii in stare sa tii in portofel o bucata de plastic.
  Scrie in lege ca trebuie sa il ai?Scrie.

  Mai ramane sa avem recunoastere faciala pentru cei nevolnici care nu sunt in stare sa aiba nici permisi, nici telefon la ei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by