Mai multe percheziţii au fost întreprinse miercuri în locuinţe şi birouri din Germania şi de la Bruxelles în cadrul unei anchete deschise împotriva a trei persoane suspectate de spionaj în favoarea Chinei, au comunicat procurorii germani, transmit agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit revistei Der Spiegel, prima care a scris despre această anchetă, printre cei vizaţi se află un fost diplomat european german de rang înalt. Acesta a lucrat la Comisia Europeană, după care a intrat în serviciul diplomatic al Uniunii Europene - Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE) - şi s-a aflat la post în mai multe state, scrie Der Spiegel.

După încheierea carierei sale europene, în 2017, şi angajarea la o firmă de lobby care consiliază 'mari companii', germanul ar fi început să transmită informaţii confidenţiale serviciilor secrete chineze.

El mai este suspectat că a recrutat alte două persoane, dintre care una s-a deplasat în China pentru a se întâlni cu destinatarii informaţiilor, iar cealaltă ar fi indicat doar că era 'dispusă' să ajute la transmiterea de informaţii.

'Pot confirma că întreprindem o anchetă privind suspiciuni de spionaj în favoarea serviciului secret' al Chinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului federal german pentru anchetele de spionaj, Markus Schmitt. Niciunul dintre suspecţi nu a fost arestat, a precizat el.