Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Adoptarea acestui Memorandum nu înseamnă că Guvernul desfiinţează SIIJ, ci că îşi asumă ca poziţie oficială soluţia propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.
UPDATE 20.26 Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, vorbește despre Secția Specială, explicând că a fost criticată de mulți magistrați și de partenerii europeni, inclusiv de GRECO, MCV și Comisia de la Veneția. Propunerea Ministerului Justiției este, astfel, de desființare a SIIJ. ”Mi se pare o propunere corectă”, i-a răspuns Orban lui Predoiu, adăugând că măsura este și în programul de guvernare.
UPDATE 08.16 ”Mi se pare o zi normală, la o oră normală” a spus Orban și la debutul ședinței, despre faptul că are loc în seara zilei de 27 decembrie. ” Chiar dacă am dat liber pe 27 decembrie și 3 ianuarie nu ne privește pe noi lucrul acesta”.
În ședința ce va avea loc pe 30 decembrie, a explicat Orban, vor fi discutate toate hotărârile de guven de funcționare și organizare a ministerelor: ”Trebuie să intrăm în noul an cu toate organigramele de funcționare a Guvernului.
UPDATE 20.07 ”Avem o legislație ciudată: trebuie tot felul de prorogări la sfârșit de an”, a spus Orban despre agenda ședinței de Guvern, înainte de începutul acesteia. Premierul a declarat că, de asemenea se va pregăti acțiunea de auditare a agențiilor și autorităților, în vederea optimizării și restructurării acestora. Întrebat de ce ședința are loc în a treia zi de Crăciun, Orban a răspuns: ”Sunt mulți care lucrează. Și noi lucrăm”
În ședința din 6 decembrie a Cabinetului Orban a fost discutat prima oară memorandumul în care ministrul Justiției Cătălin Predoiu prezintă evaluarea privind organizarea și funcționarea SIIJ, potrivit Mediafax.
Memorandumul transmis Guvernului de către Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, reia argumentele GRECO, organizație care a concluzionat că „recomandarea referitoare la abandonarea creării noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu a fost implementată de România.
Documentul amintește și de criticile aduse de comisia de la Veneția care a recomandat României „să reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori; recurgerea la procurori specializați, însoțită de garanții procesuale efective, ar putea apărea ca o soluție alternativă mai potrivită”.
De asemenea, memorandumul este argumentat și prin concluziile raportului MCV.
Concluziile din MCV au fost că modificările legate de accelerarea înființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și extinderea competenței sale au alimentat și mai mult sursele de îngrijorare și lipsa de încredere în aceste modificări. În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane.
„Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii uneia din următoarele soluții (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”, mai arată documentul.
Trei ordonanțe de urgență, la ședința de vineri a Executivului
Guvernul va mai avea în discuție, vineri, un proiect de ordonanță de urgență pentru completarea unui articol din OUG 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A prin reorganizarea Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România”.
Conform proiectului de act normativ, este introdus un alineat în OUG 84/2003, prin care CNAIR poate încheia contracte de concesiune de lucrări și de concesiune de servicii pe terenurile care sunt în proprietarea publică a statului.
„C.N.A.I.R. poate încheia, în condițiile legii, contracte de concesiune de lucrări și de concesiune de servicii pe terenurile proprietate publică a statului, prevăzute la art. 3 alin. (1) (C.N.A.I.R. deţine în proprietate bunuri imobile şi mobile - n.r.), destinate spaţiilor de servicii situate de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor expres pentru asigurarea de servicii necesare desfăşurării traficului rutier, precum şi a altor activităţi economice”, potrivit proiectului de OUG.
Un alt proiect de ordonanță de urgență vizează prorogarea termenului pentru înființarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier prevăzut în legea care modifică ordonanța Guvernului 26/2011. Astfel, termenul este amânat până la 1 ianuarie 2021.
Al treilea proiect de ordonanță de urgență completarea art. 201 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, care face referire la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.
Conform propunerii de act normativ, este introdus un nou alineat la articolul din Legea educației care prevede că studenții la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, înmatriculați la programe de licență, master și postuniversitare pentru nevoile SRI și altor autorități publice cu atribuții în domeniul securității naționale nu sunt obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR).
„(1²) Fac excepţie de la obligativitatea înregistrării în RMUR, prevăzut la alin. (1): a) studenţii Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» înmatriculaţi la programe de licenţă, master şi postuniversitare pentru nevoile Serviciului Român de Informaţii şi pentru alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;
b) cetăţenii străini pregătiţi în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» pe bază de protocoale încheiate în acest scop între Serviciul Român de Informaţii şi organe similare de informaţii ale statelor de care aparţin aceştia, în condiţiile legii”, arată proiectul OUG înscris pe ordinea de zi a reuniunii de vineri a Executivului.
Potrivit Legii educației în vigoare, RMUR este o bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi studenţii-doctoranzi din Academia Română.
„Registrele matricole ale universităţilor şi al Academiei Române devin parte a RMUR, asigurându-se un control riguros al diplomelor”, mai prevede legea.
O noua metoda de tergiversare.
Nu se pune problema ca infractiunile magistratilor sa ramana nepedepsite, ci sa nu mai fie judecate de Sectia Speciala, aflata in slujba mafiei psd.
Sectia Speciala a fost infiintata cu scopul de a-i teroriza pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd, in paralel cu acoperitea magistratilor mafiei psd, care ii achita pe infractorii din mafie, in ciuda probelor zdrobitoare, prezentate de procurori.
In justitie nu s-au comis abuzuri impotriva oamenilor cinstiti, ci au fost achitati infractori din mafia psd, de catre judecatorii corupti.
Niciun nevinovat nu a fost trimis in judecata si, cu atat mai mult, nu a fost condamnat.
Achitari s-au produs doar pentru ca :
– infractorii de la CCR au decis, in mod aberant si criminal, ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii sa fie eliminate
– infractorii din parlament au dezincriminat, in mod aberant si criminal, anumite fapte penale
– judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd, au ignorat probele beton, prezentate de procurori
– infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri
Si mie mi se pare ca Predoiu nu este foarte dedicat misiunii pe care si-a luat-o acest guvern, ca vrea mai curand sa nu-si supere colegii de breasla.
Desfiintarea SS este doar una dintre masurile pe care un ministru hotarat sa vindece justitia trebuie sa le ia. Fara a lua si masuri care sa-i oblige pe magistrati sa fie corecti, chiar daca unora nu le-ar placea, vindecarea nu va avea loc.
Cateodata, ca sa fii bun trebuie sa fii rau.
Prea multe procese cu solutii aberante prea multe crime impotriva natiunii se prescriu cu concursul unor magistrati.
Republica procurorilir PNL-PDL deja se regrupeaza.
ULTIMUL SA STINGA LUMINA !
TRAIASCA DIASPORA ....!
Procurorii si-au facut corect datoria : au cules probe, au verificat probele, iar daca s-au dovedit solide, i-au trimis pe infractori in judecata.
Nu se pune problema ca infractiunile magistratilor sa ramana nepedepsite, ci sa nu mai fie judecate de Sectia Speciala, aflata in slujba mafiei psd.
Sectia Speciala a fost infiintata cu scopul de a-i teroriza pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd, in paralel cu acoperitea magistratilor mafiei psd, care ii achita pe infractorii din mafie, in ciuda probelor zdrobitoare, prezentate de procurori.
In justitie nu s-au comis abuzuri impotriva oamenilor cinstiti, ci au fost achitati infractori din mafia psd, de catre judecatorii corupti.
Niciun nevinovat nu a fost trimis in judecata si, cu atat mai mult, nu a fost condamnat.
Achitari s-au produs doar pentru ca :
– infractorii de la CCR au decis, in mod aberant si criminal, ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii sa fie eliminate
– infractorii din parlament au dezincriminat, in mod aberant si criminal, anumite fapte penale
– judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd, au ignorat probele beton, prezentate de procurori
– infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri
Adica, daca nu era criticata, o pastrau? Adica ei nu pot gandi, trebuie sa le zica strainii ce e bine si ce nu?
Predoiu vrea sa spuna ca CCR este de acord cu existenta SIIJ dar nu este de acord cu functionarea acesteia?.
Este de asteptat ca preseditele KWIohannis, presedintele de facto al PNL si al tot ce se decide in Palatul Victoria, precum si initiatorul referendumului prin care poporul a decis ca se interzice politicienilor sa emita OUG referitoare la justitie, cerand ca politicienii sa nu se amestece in activitatea justitiei, deci, presedintele va da lui Orban peste mana (ii va ordona sa renunte la propunerea de desfiintarea SIIJ).
De Anticipate Nu va fi vorba desi personal mi as dori !
De primari in doua tururi nu va fi vorba , desi mi as dori !
P$D a primit Semnal Clar de la Electorat ca MAX 15 % primeste la TOATE alegerile din 2020
Oponentii P$D se lupta pentru cote de electorat, acum depinde de userre cati Bulaii mai are in Ograda pentru a nu alunga pe toata lumea la penel€
Mircica
Prevad ca Antena trei va avea audienta cat OTV inainte de a fi inchis, te mai duci odata la PRO TV ? Asta ca nu mai e Sarbu acolo
Vorba vine, cainii latra, iar caravana isi urmeaza linistit drumul.