Proclamarea independentei Kosovo va avea loc cel mai probabil, duminica, 17 februarie, iar dupa acest moment liderii albanezilor kosovari vor incerca sa obtina recunoasterea noului stat de catre comunitatea internationala. La nivelul Uniunii Europene nu exista inca o pozitie comuna, dar majoritatea statelor membre inclina catre recunoasterea independentei provinciei.

"Ca membru al Uniunii Europene, Romania trebuie sa se conformeze liniei politice stabilite de Uniune. Nu doresc sa comentez declaratiile ezitante pe care le-am auzit de la Bucuresti, dar cred ca Romania, pana la sfarsit, va lua in considerare vointa liber exprimata de oamenii din Kosovo care doresc independenta", a declarat presedintele provinciei, Fatmir Sejdiu, citat de Radio Romania Actualitati.

Intre timp, Consiliul de Securitate al ONU se reuneste, astazi, cu usile inchise, pentru a discuta despre provincia separatista Kosovo, aflata pe teritoriul Serbiei. Presedintele Consiliului, Ricardo Alberto Arias, a declarat ca reuniunea are loc la cererea Serbiei, care si-a exprimat opozitia ferma fata de orice incercare a provinciei Kosovo de a se separa, transmite BBC, receptionat de Rador.