Crăciunul marchează 30 de ani de când Nicolae Ceaușescu, un dictator megaloman și izolaționist, a fost condamnat într-un proces ad-hoc și executat, împreună cu soția sa, punând capăt unei domnii de mai bine de două decenii în care acesta a adus populația țării în pragul sărăciei și al suferinței, scrie The Guardian. În trei ani de la prăbușirea dictaturii, doar câțiva oameni au fost condamnați pentru rolul pe care l-au jucat în regimul represiv al lui Ceaușescu, mai notează publicația britanică.

revolutie-1989Foto: Hotnews

Jurnalistul britanic Shaun Walker scrie despre cele 10 zile care au zguduit lumea întreagă în urmă cu 30 de ani, trecând în revistă derularea evenimentelor începând din 15 decembrie 1989, când, la doar trei săptămâni de la realegerea lui Nicolae Ceaușescu în funcția de secretar general al partidului comunist, în unanimitate, disidentul politic László Tőkés, un pastor și un critic al regimului pe numele căruia a fost emis un ordin de evacuare din biserica sa din Timișoara, a fost scânteia care a declanșat protestele.

În perioada 16-20 decembrie, protestul de la casa pastorului ia amploare și se transformă într-o demonstrație de contestare a regimului comunist, mai notează jurnalistul.

În jur de 100.000 de oameni se adunseră în piața centrală a orașului, strigând ”Jos, Ceaușescu!”

Guardian mai amintește de mitingul de la București din 21 decembrie, organizat de dictator, și care s-a transformat într-o manifestare de solidarizare cu Timișoara, spre stupoarea lui Ceaușescu care a încercat să calmeze populația promițând creșterea salariilor. Este momentul în care intervine armată în București, confruntările continuând a doua zi, când Ceaușescu și soția sa fug cu elicopterul, iar în scenă apare Ion Iliescu, cel care va prelua puterea.

Publicația pune accentul pe faptul că una dintre crimele regimului comunist, cea legată de soarta copiilor orfani, a rămas și astăzi nerezolvată, în condițiile în care responsabilii pentru această tragedie nu au fost aduși în fața justiției. Lucrurile s-ar putea schimba însă în privința judecării celor responsabili, mai scrie jurnalistul britanic.

Procurorii anchetează zeci de persoane care au fost implicate direct sau indirect în moartea copiilor orfani, după o lungă investigație a Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului. Florin Soare, unul dintre cercetătorii Institutului, estimează că, în perioada 1966 și 1989, au murit între 15.000 și 20.000 de copii instituționalizați.