Premierul Ludovic Orban a calificat drept neobrăzare cererea primarului Capitalei, Gabriela Firea, de alocare a 677 de milioane de lei, anunțând că nu va accepta să plătească "factura pentru companiile de nababi" înființate de Firea.

HotNews.roFoto: Hotnews

La începutul ședinței de vineri a Guvernului, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a spus că există o cerere din partea Primăriei Capitalei pentru alocarea a 677 de milioane de lei.

Ludovic Orban a răspuns că este "o neobrăzare" ca Primăria Capitalei să ceară din nou bani, după ce a primit o alocare din Fondul de rezervă, anunțând că nu va accepta să plătească "factura pentru companiile de nababi" înființate de Firea.

"Primăria București a beneficiat de alocare din fondul de rezevă al Guvernului de 100 de milioane și mi se pare o neobrăzare să mai formulezi o cerere. Adică ce vrea, să plătim noi factura pentru companiile de nababi înființate de Firea? Nu acceptăm așa ceva sub nicio formă”, a afirmat Ludovic Orban.

Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a susținut că a găsit o situație extrem de gravă la prefecturi, care au cerut bani mulți, iar Orban i-a transmis că Guvernul nu are de gând să plătească cheltuieli "scoase din burtă”. El a mai spus că nu vrea să vadă pe lista alocărilor primării care au primit deja bani de la Guvernul PSD.

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri, într-o ședință de Guvern fulger, a treia din această săptămână, că luni va avea loc o nouă rectificare bugetară, pentru a fi realimentat fondul de rezervă al Guvernului și pentru plăți către autorități locale. Ar fi a treia rectificare bugetară din acest an, însă Legea responsabilității fiscale nu permite decât două, ambele în a doua jumătate a anului.

Primăria Capitalei a cerut la rectificarea bugetară făcută de Guvern o suplimentare a bugetului Capitalei și l-a acuzat pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, că a împărțit banii pe criterii politice. Ea i-a cerut ministrului să nu abuzeze de funcție și a amenințat că va merge în instanță.

Recent, Ludovic Orban și Gabriela Firea au avut un schimb de replici după ce premierul a spus că la Primăria Capitalei, pe perioada mandatului Gabrielei Firea, rezultatele pe proiectele de investiţii importante "sunt aproape egale cu zero". "Cine seamănă vânt, culege furtună. Dacă azvârli sute de milioane în nişte societăţi care nu fac nimic, societăţi ale primăriei, în care nu faci altceva decât să angajezi clientela publică, să plăteşti salarii mai mari decât se plătesc în sectorul privat, nu e de mirare că dacă stai şi analizezi rezultatele mandatului sunt aproape egale cu zero pe proiectele de investiţii importante", a declarat Orban, duminică.

Gabriela Firea i-a răspuns cu un atac virulent, susținând că Orban nu s-a schimbat deloc față de perioada în care era viceprimar, iar biroul lui "era ca un bar de negri, numai cu băutură, numai cu țigări, numai cu persoane pestilențiale". "Țevile nu se repară nici cu whisky, nici cu alcool, nici cu cântatul la mandolină", a susținut Firea.

CITEȘTE ȘI:

Orban, despre mandatul Gabrielei Firea: Rezultatele pe proiectele de investiţii importante sunt aproape egale cu zero / Cine seamănă vânt, culege furtună

Atac virulent al Gabrielei Firea la adresa lui Orban: "Țevile nu se repară nici cu whisky, nici cu cântatul la mandolină" / Biroul lui de viceprimar arăta "ca un bar de negri"Gabriela Firea îl acuză pe ministrul de Finanțe că la rectificarea bugetară a împărțit banii pe criterii politice: Ne vom apăra și în instanță