László Tőkés a câştigat în a doua instanţă procesul de calomnie intentat unor foşti șefi ai serviciilor secrete care l-au numit spion al Ungariei şi l-au acuzat că a primit bani de la serviciile secrete ungare în perioada rezistenţei sale la Timişoara.

Laszlo Tokes (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de către Biroul de presă al lui Tőkés, decizia a fost luată vineri de Curtea de Apel Bucureşti.

"Sentinţa a revenit asupra hotărârii instanţei de fond, care era defavorabilă lui László Tőkés, acordându-i daunele morale de 1 leu, sumă ce trebuie plătită de Filip Teodorescu, fost locţiitor al comandantului serviciului de contraspionaj al Securităţii, împreună cu Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), postul de televiziune Antena 3 şi moderatorul său, Mihai Gâdea, care au oferit spaţiu celor doi foşti şefi ai serviciilor secrete pentru a-şi profera calomniile," precizează sursa citată.

Sentinţa nu este definitivă.

Filip Teodorescu, fost locţiitor al comandantului serviciului de contraspionaj al Securităţii, şi Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), declarau în septembrie 2014, într-o emisiune moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, că László Tőkés a fost agent plătit al serviciilor secrete ungare. Ei prezentat o adeverinţă scrisă de fostul pastor timişorean în octombrie 1989, care atesta primirea unei donaţii bisericeşti de 20.000 lei din Ungaria. În opinia lor, adeverinţa confiscată de la comisionarii donaţiei la graniţa României cu Ungaria dovedeşte că László Tőkés a lucrat pentru serviciile secrete ungare, fiind plătit.

Fostul pastor timişorean i-a trimis în judecată pentru calomnie pe ultimul şef adjunct al contraspionajului din perioada comunistă şi pe fostul director SIE Ioan Talpeș, precum şi postul Antena 3 şi pe moderatorul acestuia. În primă instanţă, în martie 2016, Tribunalul Bucureşti a considerat nefondată şi a respins acţiunea lui László Tőkés cu scopul de a obţine daune morale.

Cu ocazia judecării apelului, Curtea de Apel din Bucureşti a dispus, la solicitarea avocatului Előd Kincses, audierea a doi martori din Ungaria, care au confirmat că suma în cauză ar fi fost o donaţie generoasă, trimisă pentru a ajuta familia persecutată a pastorului.