Primarul Mihai Chirica susţine într-un comunicat de presă transmis marţi seara că va proteja monumentele din Iaşi şi nu va accepta "mutilarea" acestora, informează Agerpres.

Mihai ChiricaFoto: Hotnews

Declaraţia este făcută în contextul în care peste 100 de personalităţi au semnat o scrisoare deschisă în care cer stoparea lucrărilor de construire a unui bloc cu 27 de etaje, care ar urma să fie parte dintr-un nou ansamblu urbanistic.

„Am citit cu maximă atenţie scrisoarea deschisă - semnată de un număr important de intelectuali de reală valoare din Iaşi şi nu numai - referitoare la proiectul urbanistic intitulat generic "Palas 2" şi aş dori să le adresez următoarele rânduri. Vreau să declar de la început că apreciez grija pe care o arătaţi culturii şi istoriei seculare ale Iaşiului. Vă mulţumesc pentru punctul de vedere pertinent şi vă asigur că tratez cu seriozitate orice iniţiativă menită a modela profilul edilitar al oraşului. Vă încredinţez, de asemenea, că nu voi accepta niciodată mutilarea minunatelor monumente ale Iaşiului, dimpotrivă, le protejez şi le pun în valoare, la fel cum nu voi bloca nicicând proiectele de modernizare a oraşului, fără de care nu am putea susţine cultura şi apăra patrimoniul nostru istoric. Voi milita întotdeauna pentru impunerea unui echilibru între nevoia de dezvoltare a comunităţii ieşene şi obligativitatea de a respecta şi duce mai departe moştenirea culturală a Capitalei Moldovei. Sunt convins că aceasta este singura cale raţională de a face din Iaşi unul dintre cele mai dinamice oraşe din estul Uniunii Europene”, subliniază Mihai Chirica în comunicat.

Edilul afirmă că este un adept al dezbaterilor organizate între toate părţile implicate, menţionând că „specialiştii trebuie să aibă ultimul cuvânt”.

„Prin urmare, vă promit că voi analiza cu temeinicie toate poziţiile care vor fi exprimate la dezbaterile din zilele următoare referitoare la proiectul 'Palas 2', pentru a găsi cele mai bune soluţii de punere în practică a acestei investiţii de sute de milioane de euro. După cum probabil ştiţi, în acest moment, investitorul a propus doar câteva idei, care abia după dezbaterile programate în perioada următoare vor căpăta forma unui concept, a unei viziuni edilitare. Tocmai pentru ca viziunea rezultată să fie cât mai benefică Iaşiului, vă invit să participaţi în număr cât mai mare la aceste dezbateri. Unul dintre rolurile esenţiale ale unei elite este tocmai acela de oferi expertiză, de a promova şi apăra adevăratele valori ale comunităţii”, precizează Chirica.

Reacţia primarului vine după ce peste 100 de personalităţi culturale, artistice, membri ai mediului academic din Iaşi au cerut printr-o scrisoare deschisă să nu fie aprobată construirea unui turn cu 27 de etaje în apropierea Palatului Culturii din Iaşi.

Semnatarii scrisorii spun că o companie de mare anvergură, care a creat în centrul oraşului unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din ţară, a propus un nou proiect, care „urmează să afecteze negativ trei dintre cele mai importante monumente ale Iaşiului, simboluri nu numai istorice, ci şi arhitecturale, culturale, religioase şi vizuale: Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi, şi Catedrala veche Romano-Catolică”.

„Grupul Iulius vizează construcţia unui ansamblu de birouri şi locuinţe în zona de vale a oraşului, de o parte şi de alta a străzii Sf Andrei, ansamblu care va avea drept clădire pivot un bloc turn cu nu mai puţin de 27 de etaje. Acest turn urmează să fie construit la 160 de metri de Palat, respectiv 170 de metri de ctitoria lui Vasile Lupu şi 200 de metri de Catedrala veche Romano-Catolică. Cu toate asigurările date de investitor, care susţine că vizibilitatea acestor clădiri istorice nu va fi afectată, nu putem fi de acord cu această propunere, motivul principal fiind acela că vorbim de monumente de categoria A, care vor fi practic puse în umbră de acest bloc turn, raportul de înălţime dintre acestea fiind net în defavoarea monumentelor. În plus, nu a fost solicitat punctul de vedere al specialiştilor în patrimoniu, istorie, arhitectură şi urbanism”, se menţionează în scrisoarea deschisă semnată de cadre didactice şi cercetători ştiinţifici de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iaşi, Universitatea de Arte „George Enescu”, Institutul de Filologie Română „Al. Philippide”, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Arhivele Naţionale.

Reprezentanţii dezvoltatorului, Iulius Grup, admit că „întrebările şi neliniştea exprimate în scrisoarea deschisă sunt repere legitime” şi precizează totodată că au fost analizate înainte de a propune proiectul de extindere Palas.

„Faţă de fiecare dintre acestea avem o abordare amănunţită, bazată pe studii aplicate de arhitectură şi urbanism. Niciun aspect din cele menţionate nu reprezintă unul care să nu fi fost deja supus unei analize obiective din toate unghiurile şi nimic nu este mai important decât să nu îi dezamăgim pe cei care doresc respectarea istoriei oraşului. Din păcate, unele persoane, cu sau fără expertiză în domeniu, au preluat selectiv informaţii şi le-au prezentat într-o manieră distorsionată”, susţin reprezentanţii dezvoltatorului prin intermediul unui punct de vedere la scrisoarea deschisă privind proiectul de extindere al Palas.

Ei menţionează că proiectul va fi supus mai întâi unor dezbateri publice.

„Subliniem faptul că dezvoltările urmează cursul firesc, fiind într-o etapă în care este consultată opinia publică şi că, la acest stadiu, avem propuneri, nu proiecte definitive. Suntem deschişi oricăror sugestii şi vă asigurăm că avem viziunea şi dorinţa de a face lucrurile bine. Acesta este şi rolul dezbaterii publice organizate miercuri, 4 decembrie, unde vor fi abordate toate aceste aspecte şi unde îi invităm să participe pe toţi cei care au manifestat interes faţă de proiectele propuse”, au mai arătat reprezentanţii dezvoltatorului.