VIDEO INTERVIU Balerina Marina Minoiu: În Danemarca, metroul merge fără mecanic, politicienii sunt foarte normali, iar regina este extrem de modestă/ Cum se obține succesul la Danish Royal Ballet

de Daniela Mihai     HotNews.ro
Vineri, 22 noiembrie 2019, 22:14 Actualitate | Esenţial


Marina Minoiu
Foto: Hotnews
A plecat din țară supărată, după un scandal la Opera Națională București, despre care nu mai vrea să își amintească. A fost decisă să o ia de la capăt într-o țară nordică ”mult mai liniștită, unde nimeni nu te deranjează”. Marina Minoiu este una dintre balerinele române de mare succes și dansează, de patru ani, la Teatrul Regal din Copenhaga.

Nu regretă decizia de a pleca din țară, deși recunoaște că nu i-a fost ușor să o ia de la zero și nici să se adapteze rapid la vremea ori la întunericul din timpul iernii. S-ar reîntoarce acasa doar dacă ar construi o școală de balet ”așa cum trebuie”, însă vine la București de fiecare dată cu drag, ca sa își vadă familia sau să participe la vreun eveniment important de balet. Șarmantă și modestă, ea a povestit pentru HotNews, care au fost lucrurile care au șocat-o atunci când a ajuns în Danemarca și cum s-a adaptat la o cultură și o mentalitate total diferite de ale noastre. Marina Minoiu a venit la București pentru a susține o inedită Oră de balet - in avanpremiera Galei ”Carmen Sylva” - care va avea loc in ianuarie, anul viitor.
Imagine si montaj: Alexandru Rădulescu și Cătălin Voicu

Marina Minoiu: ”De fiecare dată, când mă reîntorc acasă regăsesc o țară agitată, cu un ritm foarte alert - de la controlul de pașapoarte de pe aeroport până la traficul de zi cu zi. Copenhaga este o țară mult mai liniștită, mult mai calmă, nu există nebunia asta de zi cu zi pe care o simți în România. Când am venit acasă, mi-am spus: wow! Până acum nu realizasem acest lucru, cum e energia, cum e Bucureștiul, cum suntem noi, ca nație – suntem latini, totuși, nu suntem nordici și avem sângele care ne fierbe în vene de dimineață și până seara. Acolo, oamenii poate nu sunt la fel de pasionali ca noi, dar mult mai raționali, au un alt tip viață – acolo nu auzi claxoane, nu te deranjează nimeni. Sunt două extreme.

În Danemarca, totul merge ceas. Regina e extrem de modestă, politicienii sunt cu picioarele pe pământ

Marina Minoiu: ”La Copenhaga, merg cu bicicleta când este vremea frumoasă sau cu metroul, foarte rar cu mașina. Acolo, totul merge ceas și nu te deranjează nimeni, cu excepția vremii. Ce mă mai deranjează în Danemarca? Întunericul! Începând cu luna noiembrie, este noapte de la ora trei și jumătate după-amiaza și ține până a doua zi, la ora opt. Adaptarea la întuneric și la clima de acolo e un proces mai complicat, cel puțin așa a fost în cazul meu. Politicienii sunt foarte normali și cu picioarele pe pământ. Merg cu metroul sau cu bicicleta, inclusiv Regina Danemarcei (care vine la spectacolele noastre) e o femeie extrem de modestă, nu are orgoliul acesta că este cine este...un exemplu, e și o mare iubitoare de artă.

Nu a fost o fericire decizia de a pleca din țară!

Marina Minoiu: ”Nu a fost o fericire decizia de a pleca din țară, dar cu trecerea timpului realizezi că nu poți rămâne ancorat în trecut. Tot ceea ce ți se întâmplă, cu bune, cu rele e menit să te ajute în viață, să te ajute cumva. Probabil că acesta a fost drumul meu, că s-a terminat la București, asta a fost! La Teatrul Regal știam de la început pentru ce am aplicat: pentru ansamblu, dar am avut rol solistic din primul spectacol pentru că știam, totuși, ce am făcut. Poți să ajungi mai ușor sus, în funcție de ce persoană ai în față să te ducă pe acel drum. Poți să ai oameni care te propulsează foarte rapid și poți să ai oameni care să te țină pe loc mai mult timp.
Filmarea a fost realizată la Commons Romană.

Marina Minoiu: ”Pentru mine, să ajung acolo, a fost ceva nou – neavând români în jurul meu. A fost ceva diferit, interesant, am fost primită foarte bine de către colegi și chiar dacă nu știu atât de mult despre România (unii cunosc mai multe lucruri despre țara noastră, alții știu mai puțin) au respectat și au apreciat locul de unde am venit. Mulți au auzit, bineînțeles, de Dracula – deși eu le-am explicat că asta vine mai ales de la americani și nu este chiar așa Am plecat din țară nemulțumită, a fost o decizie pe care a trebuit să o iau la momentul respectiv și am plecat pentru că am vrut să îmi duc mai departe cariera, așa cum cred eu că vreau să îmi urmez visul ca balerină și ca artist , dar acomodarea nu a fost una foarte ușoară, pentru că am ajuns pe un tărâm nou, cu o altă mentalitate mult mai deschisă decât ceea ce este la noi. Vizitasem Copenhaga cu un an înainte și am zis în treacăt, la un moment dat, că este orașul în care mi-ar plăcea să trăiesc, neștiind ce se va întâmpla. Și a fost un plus pentru mine că mi-a plăcut foarte mult orașul și când am fost prima dată la Copenhaga, au fost lucruri cu care m-am conectat. Și asta a fost un ajutor. Însă după câteva luni, când ești singur și trece entuziasmul ăla că ești într-o țară străină și trebuie să te acomodezi cu cultura, cu modul lor de viață, cu programul, cu clima, inclusiv cu stilul din companie – noi, în România, mergem foarte mult pe școala estică, pe școala rusească, iar ei au propriul lor stil danez de lucru și sunt diferențe foarte mari.


Cum arată o zi din viața Marinei Minoiu

Marina Minoiu:”Dimineața mea începe la ora șapte, iau micul dejun și apoi merg la teatru. Antrenamentul zilnic începe la ora 10.00. Dacă este frumos afară, iau bicicleta și ajung într-un sfert de oră. Dacă este iarnă, iau metroul. În Danemarca, metroul folosește o tehnologie avansată, nu este condus de niciun om. Când am mers prima dată cu metroul, chiar m-am uitat de două ori să văd daca nu există, intr-adevăr, o persoană care să conducă metroul...sunt lucruri de care te lovești. Altceva care m-a șocat a fost o libertate de exprimare și a presei care în România ar fi tabu. Mi-am spus: ok, nu mai sunt acasă dar trebuie să mă acomodez. Când este vânt (și e probabilitatea destul de mare), mersul cu bicicleta e foarte dificil. Practic, pedalezi împotriva vântului și nu poți înainta aproape deloc. Este exact ca în desenele animate.

Cum sunt danezii?

Marina Minoiu: ”Colegii mei sunt foarte deschisi și drăguți. Toată lumea își vede de treabă, nu am simțit că ar exista bârfe și dacă nu faci așa cum trebuie, ești taxat. Danezii ies foarte mult cu prietenii, așa se socializează. Lor le place foarte mult să își invite prietenii în oraș. Fiind întuneric o mare parte din zi (din noiembrie și până în ianuarie), au cultura iluminatului interior – au o lumină foarte joasă, dar au un confort și o stare de bine. Este o cultură a lor și investesc foarte mult îm decorațiuni interioare. În casa unui danez o să întâlnești întotdeauna lumânări, bibliotecă mare cu cărți, plante, lemn, pături – este un stil de viață al lor.


Spectacol inedit, în ianuarie 2020

Marina Minoiu: ”Mă întorc în Bucureşti cu drag de fiecare dată. Am venit la Ora de balet şi pentru a vorbi despre minunata Gală de balet „Carmen Sylva”, care o celebrează, prin îmbinarea în lumea dansului a diferitelor domenii ale artei, pe regina noastră Elisabeta – Carmen Sylva. Va fi o întâlnire pe care publicul bucureştean, atât de cald, o merită: cu balerini care vor veni de pe marile scene ale Europei - English National Ballet, Staatsballet Berlin, Mihailovschi, Danish Royal Ballet. Plus acele momente foarte frumoase în care Ana Silvestru şi Rafael Butaru vor avea oferi muzică live.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

56973 vizualizari

 • +24 (28 voturi)    
  Fleacuri (Vineri, 22 noiembrie 2019, 22:26)

  Marionete [utilizator]

  I-am depasit pe danezi de multa vreme:

  1. Am avut un prim ministru femeie complet computerizata care a dovedit in nenumarate randuri ca un "creer" nu este necesar in capul statului. Am realizat astfel primul premier-bot din istorie.

  2. Politicienii merg la serviciu cu bicicleta pentru ca nu isi permit sa isi ia un X7 pe motorizare Diesel. Daca si-ar permite nu ar mai cobori din el. Din contra, ar face licitatia pentru masina reginei tocmai astfel incat sa iasa doar X7.

  3. Romania este toata un spectacol de balet. Avand in vedere cate drumuri au gropi sau sunt neasfaltate nu aveti idee ce forma fizica iti trebuie ca sa ajungi uscat pe pantaloni dupa o zi de mers prin balti.

  4. Romania este republica, nu mornarhie. Nu avem nevoie de nobili. Se stie doar ca munca l-a innobilat pe om.

  5. Sa vina danemarcii si danemarcile in Romania sa vada metroul din Drumul Taberei, inceput parca pe vremea lui Vlad Tepes si care va fi terminat imediat dupa finalizarea primei misiuni pe Marte. Musk? Auzi?!? Grabeste-te!

  6. Romanii sunt mai danezi decat danezii.
  • +6 (14 voturi)    
   Balerina Marina Minoiu-video interviu (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 1:50)

   GeluRusu [anonim] i-a raspuns lui Marionete

   Alta lume,alta educatie,alta mentalitate si in final alta viata.
  • +5 (13 voturi)    
   mda... (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 1:52)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Marionete

   ""Romania este republica, nu mornarhie""" ...da , dar are cei mai multi ..."regi" ...incepind cu ...fotbalul si terminind cu ceaunele sau asfaltul ( printre altele )...si nu i cunosc pe toti pt ca nu sunt citati de istorie ci numai de...rubricile penale....
   • -2 (10 voturi)    
    O nuca (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 10:10)

    Marionete [utilizator] i-a raspuns lui exilatul

    Doua nuci.
  • 0 (2 voturi)    
   La asta cu x7-le ai nimerit-o (Duminică, 24 noiembrie 2019, 10:18)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Marionete

   Au taxe de înmatriculare de 150% la prețul fără TVA, era 180% pana acum vreo 2 ani.
   Cumva e o taxa de import (nu produc nicio marca) ascunsa sub aspectul ecologiei (un pic ilegal în UE).
 • +5 (11 voturi)    
  Nu prea multii oameni.... (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 7:42)

  gigiN [utilizator]

  ...de mare valoare din tara pleaca in Occident din cauza jigodiilor cate, chipurile, ii conduc. Si asta numai in “sistemul” de stat.
 • 0 (12 voturi)    
  Danemarca e tara aia care a reluat controalele (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 12:38)

  xolv [utilizator]

  la granita din cauza diversitatii din Malmo?
 • +4 (10 voturi)    
  BALCANICI (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 12:44)

  ioanbucsa751467216962915 [utilizator]

  Nu avem cum să fim ca ei...doar dacă ne cotropesc şi stau pe capul nostru vreo 400 de ani! Noi suntem balcanici...ne place să ni se dea de-a statul cât mai mult ...să depindem de acesta. imediat dacă se dă o pomană, o subvenţie de la stat ne uităm dacă nu cumva ne încadrăm să primim şi noi...
 • -3 (11 voturi)    
  Când ninge in Danemarca (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 14:39)

  Observatory [utilizator]

  Propagandiștii și politicieni stau acasă , ca nu merge trotineta ?
 • -2 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 17:02)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Bafta (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 23:18)

  Moeko [utilizator]

  Felicitari,mult noroc si sa fii sanatoasa.Ai facut foarte bine.
 • +2 (2 voturi)    
  Culturale (Duminică, 24 noiembrie 2019, 0:06)

  Casargoz [utilizator]

  La țara intr-un sat din Danemarca nu au metrou si nici balet. Au posibilități limitate in a își boteza copiii (catalog de 18.000 de nume)
  Si știți ce?
  Nu pleacă nimeni.
  Nu metroul e problema.
  Nici Civilizația din Copenhaga. Este vorba de certitudinea dintr-un sat din Danemarca ca lucrurile merg.
 • -1 (5 voturi)    
  Draga Marina (Duminică, 24 noiembrie 2019, 0:24)

  Pitisca [utilizator]

  Eu ma bucur pentr tine , binenteles ca Danemarca e o tara mica care a avut sansa sa fie in vestul Europei si a fost ferita de comunism , binenteles ca o tara atat de aproape de Germania de Vest si partea civilizata a Europei membru fondator UE a avut un alt destin fata de noi .Insa pelanga metroul relativ nou din Copenhaga care merge singur ar trebui sa mentionezi si rta divorturilor de 50 la suta,rata de sinucideri cea mai mare din UE , cu toate ca rup topurile oamenilor fericiti.Asa ca intre romani din DK (locuiesc de aproape 13 ani) ,merita sa mentionam si mult laudatul sistem de educatie nordic,care incurajeaza modestia de care pomenesti,insa totodata limiteaza si evolutia ta ca individ ,transformandu-te intr-un mic robotel fara sentimente si numai bun de controlat de catre sistemul de care pomenesti tu si care merge struna . Eu sunt sigur ca te-ai lovit si tu de raceala limitarile si rasismul lor,nu e o rusina sa stii ca nu esti singura si ca iti sunt alaturi.Acuma eu nu zic ca Romanica e perfecta,insa e tarisoara noastra si e datoria mea si a ta sa o ridicam acolo unde merita sa fie.Mandria de a fi roman ,trebuie sa fie parte din tine.Lauda Romania la danezi asa cum faci si cu Danemarca roamnilor.Mult succes in tot si iti propui,ca romanca de-a noastra ,nici nu ma astept la altceva de la tine .
 • +1 (3 voturi)    
  valorea balerinei... (Duminică, 24 noiembrie 2019, 10:20)

  demaGOGU [utilizator]

  ...se judeca dupa jocul picioarelor nu dupa insiruirea de clisee despre nordicii virtuosi vs. sudici viciosi care se intampla sa-i iasa din cutia craniana.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by