Parisul comemorează astăzi, 13 noiembrie, patru ani de la atacurile teoriste care s-au soldat cu 131 de morți, dintre care 90 la sala de concerte Bataclan, în timp ce alte sute de persoane au fost rănite.

Lupta armata intre politie si teroristi langa BataclanFoto: Captura YouTube

Pe 13 noiembrie 2015, stadionul național al Franței, mai multe cafenele și sala de concerte Bataclan au fost ținta mai multor atacuri coordonate, organizația teroristă Statul Islamic revendicând responsabilitatea pentru atentate.

Nu mai puțin de 40 de persoane au fost puse sub acuzare pentru atacurile din 13 noiembrie, din care 11 sunt în continuare în custodia autorităților. Procesul a trenat însă. Ancheta a fost finalizată abia în octombrie 2019, iar procesul s-ar putea încheia nu mai devreme de sfârșitul anului viitor.

Sandrine Martins este unul dintre oamenii care au supraviețuit masacrului de la Bataclan. Ea a precizat pentru euronews că, dincolo de traumă, supraviețuitorii se simt adesea stigmatizați. ”E ca și cum i-ai spune unei persoane cu handicap <<îți vom lua scaunul cu rotile și acum va trebui să mergi singur >>. Nu va putea să meargă. Așa mă simt”, a povestit femeiea.

”Pe 13 noiembrie aducem un omagiu victimelor, data asta e singura ocazie în care se gândesc la noi. Înțeleg că viața trebuie să meargă mai departe, dar pentru noi nu e așa”, a completat supraviețuitoarea atacului de la Bataclan.

De altfel, există și situații în care supraviețuitori traumatizați s-au sinucis, Guillaume Valette fiind un astfel de caz.

Astăzi, în capitala Franței, au loc o serie de manifestări comemorative dedicate victimelor celei mai tragice zile din istoria Franței, de după Al Doilea Război Mondial.