Instalarea la Budapesta a unei bănci suspectate că este o filială a serviciilor secrete rusești stârnește îngrijorare în rândul opoziției ungare, dar și în Statele Unite, înaintea unei vizite a președintelui rus Vladimir Putin în Ungaria, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Recent, România a virat încă 3,6 milioane de euro către Banca Internațională de Investiții (BII) în luna martie din acest an, mărindu-și participația și ajungând astfel al cincilea mare investitor în această instituție financiară, după Rusia (45,5%), Bulgaria (12,80%), Ungaria (12,14%) și Cehia (11,34%), arată banca într-o prezentare actualizată către investitori. În bancă mai dețin participații Slovacia (6,52%), Cuba (1,63%), Republica Socialistă Vietnam (1,11%) și Mongolia (1,03%).

"Datorită ultimelor contribuții ale României și Republicii Cehe în anul 2018, în valoare de 4 milioane de euro și respectiv 7 milioane de euro, și a contribuției României din martie 2019, în valoare de 3,6 milioane de euro, ponderea Federației Ruse în capitalul plătit a scăzut de la 48% la 45%. Contribuțiile reprezintă încă o dovadă a angajamentelor statelor membre.", arată banca într-o prezentare actualizată către investitori, realizată în luna iunie 2019.

Supranumită de opoziția ungară "calul troian al lui Putin" în Europa centrală, International Investment Bank (IIB) și-a stabilit sediul luna trecută în capitala ungară.

"Este o idee proastă să aducem International Investment Bank (IIB) la Budapesta", a afirmat ambasada americană, într-un mail transmis AFP marți.

"Potențial, Rusia poate folosi prezența acestei bănci pentru a-și introduce actorii rusești rău intenționați în cadrul Spațiului Schengen", a adăugat diplomația americană.

David Cornstein, ambasadorul numit de Washington la Budapesta "discută în mod continuu" acest subiect cu autoritățile ungare, cărora le-a exprimat "îngrijorarea" sa, precizează acest mail.

Parlamentari americani "profund tulburați" au trimis o scrisoare luna trecută secretarului de Stat Mike Pompeo. IIB este "percepută în mod larg ca o filială a serviciilor secrete rusești", au scris congresmen-ii.

Entitate rusă

Înființată în 1970, în perioada Războiului Rece, de Uniunea Sovietică pentru a-și întări legăturile financiare cu țările comuniste, IIB este în prezent înregistrată drept o entitate a Federației Ruse.

Banca ar urma să aibă peste o sută de angajați care se vor bucura de imunitate diplomatică grație statutului său multilateral și interguvernamental, când va fi deplin operațională, anul viitor.

Cuba, Mongolia și Vietnam sunt co-acționari alături de cinci țări din Europa centrală și de est care fac parte din UE și NATO: Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Cehia.

IIB neagă formal orice veleitate de spionaj și se prezintă drept o nouă bancă de dezvoltare.

Familie de spioni

Dar suspiciunile au fost întărite de profilul președintelui consiliului de administrație, impus de Rusia, principalul acționar: Nikolai Kosov este, potrivit presei ungare, descendentul unei linii de spioni sovietici.

Mama sa, tatăl său și bunicul său au lucrat pentru KGB. Reprezentantul ungar la IIB, Imre Boros a lucrat și el pentru serviciile secrete ale țării sale înainte de 1989.

"Sunt riscuri evidente de securitate care nu par să fie corect tratate", spune Andras Racz, specialist în probleme rusești la think-tank-ul german DGAP, în condițiile în care activitățile băncii nu vor fi subiectul organismelor ungare de reglementare.

"Se vorbește în rusă, sediul său a fost la Moscova timp de 49 de ani, directorul său este rus: Rusia controlează de facto întreaga structură decizională. Este vorba de o bancă dominată de Rusia", a spus el.

Oportunitate economică

Guvernul ungar argumentează că acest nou actor financiar "va aduce acționarilor săi, printre care și Ungaria, noi oportunități economice".

Portofoliul de credite ale IIB se ridica la 830 milioane de euro în 2018. "Ar putea avea un impact pozitiv" pentru Ungaria, spune Andras Deak, de la Academia ungrară de științe, "dar acesta ar urma să rămână modest".

Naționalistul Viktor Orban a întărit legăturile economice și politice cu Moscova începând cu 2014, în ciuda anexării Crimeii și a sancțiunilor economice europene, semnând cu Rosatom un contract de extindere a centralei sale nucleare, pentru 11 miliarde de euro.

Această apropiere se înscrie într-o politică de diversificare a alianțelor orchestrată de Viktor Orban, care se demarcă din ce în ce mai des de partenerii săi occidentali.

Premierul naționalist, care are relații strânse cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în ultimii ani, și-a atras noi critici de la Bruxelles după ce a întârziat o declarație comună a UE care cerea Turciei să stopeze acțiunea militară din Siria.

Erdogan se va întâlni cu Viktor Orban la Budapesta în 7 noiembrie. Ungaria și-a întărit legăturile și cu China și țările Asiei centrale.

Vladimir Putin a mai fost primit în vizite oficiale la Budapesta în 2015 și 2017.