Una dintre cele 10 reguli de bază pentru spionii occidentali care voiau să se infiltreze în Moscova, în perioada Războiului Rece, ”nu privi înapoi pentru că nu ești niciodată singur” este astăzi mai actuală ca oricând, singura diferență fiind aceea că nu e vorba doar despre străini, ci și despre 12,6 milioane de locuitori ai capitalei Rusiei. Capitala dispune de unul dintre cele mai mari sisteme de supraveghere video din lume, care va fi dotat acum cu un software performant de recunoaștere facială.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Oficialii din capitala Rusiei au pus la punct în ultimii ani, metodic, una dintre cele mai ample operațiuni de supraveghere video din lume, astfel că rețeaua public-privată constă în nu mai puțin de 200.000 de camere care înregistrează 1,5 miliarde de ore pe an, înregistrări care pot fi accesate de 16.000 de angajați guvernamentali, ofițeri ai serviciilor secrete și ai forțelor de ordine, potrivit Bloomberg.

Acum, întregul sistem urmează să fie dotat cu ceea ce primăria a definit ca fiind cel mai avansat software de recunoaștere facială, după cel deținut de China. Rușii susțin că acesta va oferi o acuratețe superioară care va face mult mai ușoară căutarea eventualilor suspecți de crime, mai ușoară față de sistemul vechi londonez, considerat mai mare.

Modernizarea sistemului va ajuta la extinderea programului pilot care a dus la capturarea a nu mai puțin de 10 criminali pe lună, fie că este vorba despre evenimente publice majore sau despre cele 269 stații de metrou.

Moscova decide astfel să utilizeze tot mai mult tehnologiile avansate în scopul supravegherii cetățenilor în timp ce în Occident tendița este inversă din cauza presiunilor publice. De altfel, și opozanții președintelui Vladimir Putin atacă inițiativa Moscovei în instanță invocând argumente atât juridice, cât și politice.

Monitorizarea video este doar unul dintre instrumentele utilizate de Rusia, un alt instrument fiind utilizarea interceptării telefoanelor mobile. Multe dintre aceste inițiative au la bază progresele în domeniul inteligenței artificiale, care este privită de Vladimir Putin ca fiind cheia pentru a obține dominația globală.

Putin și locotenenții conduși de primarul Moscovei Sergei Sobyanin susțin că localizarea geografică a fiecărei cartele sim din țară și crearea de ”profile digitale” pentru fiecare adult, precum și colectarea datelor online ar fi necesare pentru a asigura ordinea publică și pentru a îmbunătăți serviciile. Mai mult, ei pariază pe faptul că electoratul va accepta o reducere și mai mare a drepturilor privind viața privată cum ar fi recunoașterea facială de dragul de a avea străzi sigure, dar și al nivelului de confort.

“Derulăm experimente în școli, clinici, spitale și în mijloacele de transport în scopul introducerii acestei tehnologii, ceea ce, desigur, va ușura munca unui număr impresionant de oameni și va face industriile respective mai eficiente”, a susținut Sobyanin, într-o întâlnire cu Putin pe tema inteligenței artificiale, care a avut loc la începutul anului, mai relatează Bloomberg.

În timp ce în lumea întreagă toate aceste mecanisme și sisteme au stârnit o dezbatere despre echilibrul dintre guvernare și supraveghere, Moscova pare a fi orașul cel mai dispus să se transforme în Big Brother City. Astfel, capitala Rusiei se plasează pe primul loc dintre 40 de metropole la capitolul guvernare digitală, un clasament realizat de Națiunile Unite, în care Londra se află pe locul 4, Shanghai pe 11 și New York pe 14.