Ministrul Justiției, Ana Birchall, continuă controversele cu Lia Savonea, după ce CSM a acuzat-o că a clasificat raportul MCV. Ea a spus că regretă că invitația sa "de bună-credință" ca CSM să facă observaţii pe draftul raportului MCV "a fost tratată cu un asemenea refuz", afirmând că "până la urmă fiecare o să răspundem în dreptul nostru pentru ceea ce am făcut și ce nu am făcut".

HotNews.roFoto: Hotnews

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Justiției a cerut conducerii CSM ca un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la o întâlnire organizată pentru dezbaterea Raportului MCV pentru anul 2019. În replică, CSM a acuzat că Raportul MCV pentru 2019 i-a fost transmis ca document clasificat, situație ”fără precedent și inadmisibilă”.

Luni, ministrul Justiției, Ana Birchall, a precizat că nu este vorba despre raportul MCV, ci despre un draft de lucru, și că i se părea normal ca fiecare instituție vizată să își formuleze punctul de vedere.

"Eu am lansat această invitaţie, i-am invitat exact în momentul în care Ministerul Justiţiei a fost notificat de către Ministerul Afacerilor Externe că o să primim documentul. (...) Mie mi se pare normal ca fiecare să îşi formuleze eventuale observaţii în dreptul său, aşa cum, de exemplu, au făcut reprezentanţii Parlamentului şi ai celor de la ANI, aşa cred eu că era normal şi din partea CSM, dar sigur că nu pot eu să comentez într-un fel sau altul. Doar regret că o invitaţie lansată cu bună-credinţă şi un gest de deschidere şi cooperare loială, interinstituţională a fost tratată cu un asemenea refuz. Dar să ştiţi că fiecare, până la urmă, o să răspundem, fiecare în dreptul nostru, pentru ceea ce am făcut şi ceea ce nu am făcut în acest raport", a declarat Birchall.

Comentând acuzațiile Liei Savonea și ale fostului ministru al Justiției Tudorel Toader privind clasificarea documentului, Birchall a spus că nu s-a procedat altfel față de anii trecuți și că s-a "săturat de atâtea minciuni propagate în spaţiul public".

"Anul acesta nu s-a procedat altfel decât în anii trecuţi. Deci documentul a venit în această formă, exact cum a venit şi în anii trecuţi. (...) Deci eu m-am săturat de atâtea minciuni propagate în spaţiul public. S-a demonstrat că ceea ce am spus eu de la început este adevărul, confirmat şi de Ministerul Afacerilor Externe şi anume - ministrul Justiţiei şi Ministerul Justiţiei nu au intervenit sub nicio forma regimului documentului şi nici asupra termenelor de răspuns şi faptul că eu cu colegele şi colegii mei şi colegi din Parlament am fost aici şi sâmbătă la muncă şi alţii nu au dorit să vină este fix problema lor, dar mi se pare normal ca fiecare să fi putut face observaţii în dreptul nostru", a mai spus Ana Birchall.

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, sâmbătă, declasificarea Raportului MCV pe anul 2019, "pentru ca toţi membrii CSM să poată avea acces la document", dar şi prelungirea cu o săptămână a termenului de formulare a observaţiilor. Potrivit unui comunicat de presă al CSM, vineri, la ora 20:16, a fost transmisă preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului de către Ministerul Justiţiei, prin intermediul corespondenţei electronice, solicitarea ca până sâmbătă, la ora 12:00, "un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată în scopul dezbaterii Raportului MCV pentru anul 2019".

CSM susținea că Ministerul Justiţiei a informat, prin aceeaşi corespondenţă, că raportul are regimul unui document clasificat şi poate fi consultat numai la sediul ministerului, iar participanţii la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizaţi pentru a avea acces la informaţii clasificate.

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că proiectul de raport privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare se clasifică pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene şi nu au existat abateri în anii anteriori nici în privinţa procedurii urmate, nici în privinţa termenului de răspuns din partea autorităţilor române.