Președintele Klaus Iohannis va susține, vineri, începând cu ora 14.30, o declarație de presă, la finalul consultărilor cu reprezentanții partidelor parlamentare în vederea formării unui nou guvern, după demiterea Cabinetului Dăncilă de către Parlament.

Klaus IohannisFoto: PNL

Hotnews va transmite live declarațiile președintelui.

Președintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegația PNL. ”Poziția PNL e foarte clară, în cazul în care există posibilitatea unui acord asupra anticipatelor, noi susținem revenirea la popor. Dacă acest lucru nu va fi posibil, iar președintele ne va solicita să formăm guvernul, PNL își va asuma responsabilitatea guvernării”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul delegației USR, Dan Barna, a declarat, la finalul consultărilor, că a discutat cu președintele despre formarea unui guvern care să aibă ca obiectiv realizarea alegerilor anticipate anul viitor, posibil în luna martie.

Kelemen Hunor a anunțat, la finalul discuțiilor cu șeful statului, că nu este de acord cu alegerile anticipate care ar prelungi criza. Variantele UDMR sunt: un guvern condus de un premier UDMR, un guvern politic condus de un premier independent sau un guvern condus de Ludovic Orban.

Viorica Dăncilă a anunțat însă că PSD nu va merge, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre, ea spunând că speră ca niciun membru să nu treacă peste această decizie a sa.

Joi, după căderea Guvernului Dăncilă, șeful statului spunea că cea mai bună soluție ar fi alegerile anticipate, dar acestea pot avea loc doar dacă există consens. Această variantă a fost susținută insistent de Dan Barna, care spune că USR își asumă să intre la guvernare doar după anticipate.