Președintele Klaus Iohannis le-a spus studenților, după marșul centenar de la Universitatea "Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, că așteaptă de la ei să facă societatea mai bună, mai vie, mai vibrantă și mai performantă. El le-a explicat și care este "acel ceva" ce face diferența dintre un elev și un student, spunându-le că asta se învață la cursuri, la seminarii, la petreceri, și, "da, se învață și participând la demonstrații sau la discuții de foarte multe ori aprinse despre ce facem noi, cum facem noi și de ce nu se mișcă politicienii ăștia".

HotNews.roFoto: Hotnews

Iohannis a evocat anii săi de studenție de la Cluj, spunând că a venit de la Sibiu de la un liceu bun și că a tot auzit atunci că anii studenției sunt cei mai frumoși.

  • "Probabil după ce vi s-a spus de 100 de ori acest lucru, vă întrebați, așa cum m-am întrebat și eu la vremea mea . E fain. Orașul este senzațional, poți să ieși cu prietenii, poți să asiști la cursuri, la seminarii de multe ori foarte bune. (...)
  • Dar, totuși, numai asta nu poate să fie, că dacă ar fi numai atâta ar fi puțin. Cu siguranță ați simțit ceva special, ceva ce vă face să fiți mândri că sunteți studenți, în cazul vostru aici în Cluj.
  • Și atunci întrebarea este . Și cum multe lucruri în viață le descoperi doar mult mai târziu la adevărata lor valoare, dați-mi voie să vă spun ce cred eu că este acel ceva ce dintr-un elev face un student.
  • Acel ceva se învață și la curs, și la seminar, și la laborator, și la petrecere și la întâlnirea cu alți studenți și la participarea la multe evenimente culturale care sunt în Cluj și, da, se învață și participând la demonstrații sau în cercuri informale la discuții de foarte multe ori aprinse despre ce facem noi, cum facem noi și de ce nu se mișcă politicienii ăștia.
  • Aceste lucruri în realitate reflectă maturizarea reală, reflectă conectarea studentului cu societatea și aici studentul devine, de multe ori fără să își dea seama, un membru foarte activ al societății românești. Acesta este câștigul cel mai mare și voi aici în Cluj ați dovedit nu doar că sunteți conectați, dar sunteți activi, sunteți parte foarte activă din societatea românească. Vă felicit pentru acest lucru și contez pe voi!”, le-a transmis Iohannis studenților.

El spune că ceea ce deosebește un student de un elev sau "de cineva care trece pur și simplu prin piață nepăsător” este că își dă seama că nu este degeaba în societate, ci este cu un rost.

"Sunteți oameni care vă găsiți repede rostul în societate și rostul vostru, indiferent ce studiați este să faceți societatea mai bună. Asta să faceți, asta aștept de la voi: să faceți societatea românească mai bună, mai vie, mai vibrantă și mai performantă”, a spus Iohannis, în discursul ținut după marșul centenar al UBB. Klaus Iohannis a fost întâmpinat în fața Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca de un grup de studenți și a mers pe jos până în Piața Unirii, unde a ținut discursul. Pe traseu, el s-a oprit de mai multe ori să își facă poze cu oamenii.