Guvernul urmează să adopte o ordonanță de urgență prin care să reglementeze pașii legali care trebuie urmați în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Documentul urmeză să prevadă și să reglementeze mai multe aspecte socio-economice care să protejeze drepturile românilor, dar și pe cele ale cetățenilor britanici aflați în România.

BrexitFoto: Flickr

"În contextul în care vom avea Brexitul de principiu pe 31 octombrie, Comisia Europeana a invitat statele membre și evident și România să adopte un act normativ fie ordonanță, fie alt act normativ prin care să pregătească acest moment. Asta înseamnă să legifereze și să reglementeze tot ceea ce înseamnă soarta cetățenilor britanici care trăiesc în România, soarta companilor britanice, tot ceea ce înseamnă partea de frontieră și de tranzacții financiare. De trei ani există periodic întâlniri cu partenerii de la Bruxelles pe această temă", explică Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru afaceri europene, care s-a ocupat în Guvern de redactarea memorandumurilor pe tema Brexit.

De altfel, în urmă cu câteva săptămâni Marea Britanie a solicitat statelor membre UE să vină cu clarificări privind relațiile cu cetățenii britanici.

"Trebuie subliniat că dacă vom avea un acord de retragere drepturile românior vor fi în continuare protejate ca și cum această situație nu ar produce nicio schimbare și asta este valabil pentru toti cetățenii europeni", mai spune Negrescu.

Până în prezent Guvernul a adoptat deja două memorandumuri.