Orice investigație se va desfășura cu respectarea principiului transparenței, a declarat un consilier al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, în contextul relatărilor presei americane potrivit cărora președintele SUA, Donald Trump, a cerut Kievului să declanșeze o anchetă împotriva democratului Joe Biden, care are toate șansele să fie contracandidatul său în alegerile prezidențiale de anul viitor.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Andri Yermak, un consilier al lui Zelenski, citat de siteul lb.ua, a recunoscut că a discutat cu avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani, precizând că i-a transmis acestuia că orice investigație va fi transparentă.

”Vă asigurăm că, pe durata mandatului nostru, toate anchetele vor fi transparente. Acestea sunt principiile fundamentale ale programului electoral al președintelui Zelenski”, a declarat Yermak, potrivit presei locale, citate de Reuters.

Trump a recunoscut, într-o declarație pentru reporterii acreditați la Casa Albă, că a discutat despre fostul vicepreședinte Joe Biden și fiul acestuia în cadrul unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu președintele Ucrainei, la 25 iulie.

În contextul în care mass-media din SUA au relatat că președintele american a făcut presiuni asupra Kievului să-l ancheteze pe posibilul său contracandidat, liderul de la Casa Albă a susținut că discuția cu Zelenski a vizat corupția, în general.

"Am avut o conversație excelentă. Conversația pe care am avut-o a fost în mare parte una în care i-am transmis felicitări, am discutat pe larg despre corupție, toate formele de corupție, despre faptul că nu dorim ca oameni precum Joe Biden și fiul său să contribuie cu și mai multă corupție", a comentat Trump.

Trump este acuzat că a pus presiune pe oficialii ucrainieni pentru a realiza o investigație referitoare la fostul vicepreședinte Joe Biden, potențialul său oponent în cadrul alegerilor din 2020.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că ia în calcul publicarea conținutului convorbirii, în timp ce democrații discută din nou despre declanșarea procedurii de demitere a președintelui. Cei care investighează aceste acuzații vor să știe dacă pe 25 iulie, în timpul unei convorbiri cu președintele Volodimir Zelensky, Trump a sugerat că ajutorul american ar depinde de investigarea fiului lui Biden, Hunter, care are afaceri în Ucraina.