Preţurile la băuturile alcoolice în România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, fiind cu 26,4% sub medie, arată datele publicate vineri de Eurostat, potrivit Agerpres.
Conform acestor date, în rândul statelor membre UE, în anul 2018, preţul băuturilor alcoolice (băuturi spirtoase, vin şi bere) era cel mai mare în Finlanda (82% peste media din UE), Irlanda (77% peste medie) şi Suedia (52% peste medie), iar cel mai mic în România (26,4% sub media din UE), Bulgaria (26% sub medie) şi Ungaria (23% sub medie).
Datele Eurostat mai arată că, în România, băuturile alcoolice s-au ieftinit de la un an la altul, coborând de la 25,2% sub media din UE în anul 2017 până la 26,4% sub media din UE în 2018.
Cam asa ceva!
In cazul de fata, corect ar fi sa se precizeze si cat % din salariul mediu european il reprezinta salariul mediu romanesc.
Pun pariu ca iese altfel: de fapt, chiar cu preturi mici, romanii isi permit mai putin alcool decat, sa zicem suedezii, care au pretul alcoolului exorbitant.
Majoritatea tarilor UE vor sa descurajeze treptat consumul de alcool (la fel pe ala de tutun sau droguri "dure") si il taxeaza suplimentar in fiecare an.
Sanatatea populatiei nu se amelioreaza daca e consumat mai mult alcool si/sau mai des.
Creste rata criminalitatii si aceea a accidentelor, cresc cheltuielile din bugetul public de sanatate, scade productivitatea muncii in anumite sectoare.
Cat timp acest consum de alcool e mentinut la un nivel recreativ rezonabil efectele sunt mai degraba pozitive pentru starea generala de sanatate a populatiei si pentru economie.
De aceea e util sa fie mentinuta o politica publica pro-activa in domeniu, de descurajare foarte ferma a exceselor de consum, de incadrare stricta a productiei si vanzarii, de taxare inteligenta (accent pe bauturile cu prea multe grade de alcool sau "sintetice") si de educare permanenta a populatiei.