​Președintele Klaus Iohannis a spus marți, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, că miercuri se va exprima pe tema crizei guvernamentale, dar că ei trebuie să le transmită partenerilor externi care îi vor întreba despre asta că România are o democrație solidă, o democrație consolidată. "Soluții există, voi garanta ca ele să fie constituționale", a afirmat șeful statului.

IohannisFoto: Presidency.ro

Președintele a avut această intervenție la Palatul Cotroceni, unde de la ora 12.00 i-a primit pe şefii de misiuni şi pe consulii generali cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei.

În discursul său, Iohannis l-a citat pe Nicolae Titulescu: "Dați-mi o bună politică internă, ca sa pot face o bună politică externă", el spunând că nu se poate face abstracție de politica internă a României.

Președintele a precizat că va avea o declarație publică miercuri despre actuala criză guvernamentală, despre remaniere și despre calea de ieșire din criză.

"Dar dumneavoastră vă veți întoarce la post și o să fiți întrebați ce se întâmplă în România, cum se va soluționa criza, cum vor decurge alegerile. Iar dumneavoastră să răspundeți așa: România are o democrație solidă. România are o democrație consolidată, prin referendumul care s-a ținut pe 26 mai și care a adus un răspuns foarte clar al românilor pentru democrație, pentru o cale pro-europeană, pentru o abordare solidă transatlantică, pentru un stat de drept, pentru o justiție dreaptă, pentru consolidarea și continuarea luptei împotriva corupției. Dumneavoastră să răspundeți așa: România va rămâne o democrație și un partener credibil și stabil în orice condiții", a declarat șeful statului.

Șeful statului a mai spus că orice se va întâmpla în România, se va întâmpla în limitele Constituției.

"O să vă întrebe partenerii, prietenii noștri, ce se va întâmpla, cum se va întâmpla. Iar dumneavoastră să răspundeți așa: orice se va întâmpla în România, se va întâmpla în limitele Constituției. România este o democrație consolidată, în care Constituția este respectată și indiferent de soluția găsită, România va rămâne un partener serios, predictibil, credibil, angajat în demersurile comune care sunt în curs. Și vă spun vouă că soluții există și eu voi veghea. Voi garanta că aceste soluții să fie constituționale", a adăugat Klaus Iohannis.