Nu există date care să indice existența unui risc radiologic pentru populația României, arată, într-un comunicat comun, Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă, Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare și Agenția pentru Protecția Mediului, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit comunicatului de presă semnat de cele trei instituții și remis duminică presei, nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radioactiv pentru populația din România.

„​În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Agenția Națională pentru Protecția Mediului monitorizează în permanență radioactivitatea mediului, iar la măsurătorile efectuate din 8 august și până în prezent „nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului”.

​De asemenea, reprezentanții celor trei instituții susțin că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.

Potrivit comunicatului, autoritățile române sunt în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.

„Nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, se mai arată în comunicat.

Explicațiile vin după ce pe 8 august a avut loc o explozie, în nordul Rusiei, în timpul testării unui motor de rachetă, care a ucis cinci experți în fizică nucleară și a rănit alți cel puțin trei. Declarațiile autorităților Rusiei au fost contradictorii și fragmentare, ceea ce dus la panică.

După explozie, radiațiile au crescut de până la 20 de ori față de nivelul normal pentru aproximativ 30 de minute în cel mai mare oraș din regiune, Severodvinsk.

De asemenea, astăzi, reactorul 4 al centralei atomice de la Beloiarsk din regiunea Munților Urali a fost oprit duminică după un răspuns ”fals” al sistemului de securitate.

Citește și:

Accidentul de la Arhanghelsk. Ce știm până acum despre misterioasa explozie a rachetei rusești / Localnicii din Nyonoksa spun că li se cere să părăsească localitatea lunar

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular