Oficial. DNA: Directorul Oracle, Sorin Mîndruțescu, urmărit penal după ce ar fi luat mită aproape 870.000 de euro de la firme IT. El trebuie să achite o cauțiune de 500.000 de euro

de MH     HotNews.ro
Joi, 8 august 2019, 9:32 Actualitate | Esenţial


Sorin Mandrutescu
Foto: Arhiva personala
DNA a anunțat joi dimineață că a fost începută acțiunea penală în cazul directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruțescu, pentru 8 fapte de luare de mită. De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro, pe care Mîndruțescu trebuie să o achite până vineri. El este acuzat că ar fi primit mită aproape 870.000 de euro de la reprezentanții unor firme IT pentru a le face oferte de preț avantajoase pentru produsele Oracle, astfel ca aceste societăți să poată să se înscrie și să participe la licitații cu instituții de stat- Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
DNA precizează că procurorii au făcut joi o serie de percheziții în acest dosar. De asemenea, Sorin Mîndruțescu a fost audiat de procurori.

Ulterior s-a dispus începerea acțiunii penale în cazul lui Sorin Mîndruțescu, director general al filialei din Romania a Oracle, pentru luare de mită în formă continuată - 8 fapte.

De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei), care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective. Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

Acuzațiile procurorilor DNA:
 • Sorin Mihai Mîndruțescu a pretins și ulterior a primit mită suma totală de 869.413 euro de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a Oracle, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

 • Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.

 • Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.

 • Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de Mîndruțescu, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat.
Sorin Mîndruțescu: Este "o regretabilă neînțelegere"

Miercuri seară, la finalul audierilor la DNA, directorul general Oracle România, Sorin Mîndruțescu, le-a spus jurnaliștilor că este vorba despre "o regretabilă neînțelegere".
  "Compania Oracle nu este parte din acest dosar. Noi considerăm că este vorba - din datele care au fost puse la dispoziție - de o regretabilă neînțelegere și împreună cu avocații vom încerca să aducem în zilele următoare probele necesare pentru a încerca să rezolvăm aceast regretabilă neînțelegere”, a susținut Mîndruțescu, la ieșirea de la DNA.
   Sorin Mindrutescu ocupă funcţia de Director General Oracle România din februarie 2008, dar lucrează în companie încă din 2001. Înainte de a lucra pentru Oracle el a ocupat poziţii de conducere în cadrul unor bănci din România. În ultimii ani el a avut funcţiile de Preşedinte al Consiliului Director al Camerei Americane de Comert în România, Preşedinte al Consiliului de Administratie a CFR, iar în prezent el mai ocupă funcţia de Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea.
   Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

   32492 vizualizari

   • +26 (34 voturi)    
    ESTE STRIGATOR LA CER ! (Joi, 8 august 2019, 9:35)

    Zummm [utilizator]

    NIMENI NU vrea sa inteleaga ca RROMANII NU SE FURA INTRE EI. Extraterestrii sunt de vina.
    • -12 (34 voturi)    
     ZERO. Asta-i eficienta actiunii. (Joi, 8 august 2019, 10:19)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

     ZERO. Asta-i eficienta actiunii.

     1) E clar ca actiunea e "de imagine"; numele ORACLE a fost pronuntat des in ultimul timp cu privire la (ne)functionarea sistemului CNAS. (Probabil pentru a se atenua imaginea de neprofesionisti a IT-istilor romanesti neplatitori de impozite).

     2) Din cele citite pana acum, DNA zice ca-i o nasoleala intre doua sau mai multe firme private. Pare a fi orice altceva, da' nu coruptie. Oricum, se pare ca prejudiciul adus statului este ZERO. Indiferent ca se lasa cu vreo condamnare (putin probabil), prejudiciul recuperat va fi ZERO.

     3) Pentru performanta de mai sus (ZERO - prejudiciu recuperat), DNA va cheltui cu voiosie din banul public cateva sute de mii, poate chiar milioane de euro.

     4) In acelasi timp, datorita "resurselor umane limitate", DNA si institutiile statului se vor uita in alta parte cand statului ii vor fi aduse prejudicii de zeci-sute de milioane de euro, prejudicii vizibile de pe planeta Marte.

     Bravo! Anti-coruptia "a infrant" si de data asta!
     • +2 (2 voturi)    
      pai stai putin (Joi, 8 august 2019, 14:24)

      Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      astia mari n-au dat niciodata banii direct catre stat, au dat prin interpusi. Nu-ti da cu parerea pana cand nu stim exact despre ce e vorba.

      Poate au dat bani catre alti privati ca sa le inlesneasca contractele cu statul.
    • -1 (15 voturi)    
     nu cred ca exista mita privat-privat (Joi, 8 august 2019, 11:13)

     opinius [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

     Eu cred ca DNA si statul roman o sa se faca iar de rusine.

     Nu exista mita in cazul in care un angajat al unui privat cere altui privat niste bani pe langa pretul official practicat.

     E cel mult o practica comerciala incorecta, o evaziune fiscala (in sensul ca profitul din oracle ar fi fost diminuat) sau o inselatorie fata de Oracle, cu privier la care numai Oracle se poate plange (la fel cum se poate plange orice privat care este inselat de angajatul sau).

     Tind sa cred ca e doar un exercitiu de imagine din care doar Oracle va avea in final de castigat (la modul ati vrut sa ma intimidati arestandu-mi angajatul, iata ca imi continui activitatea nestingherita)
     • -1 (11 voturi)    
      Bineinteles ca nu! (Joi, 8 august 2019, 12:13)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui opinius

      "nu cred ca exista mita privat-privat"
      ===================
      Bineinteles ca nu. Codul penal (art. 289-295) e clar: faptele de coruptie sunt DOAR in legatura cu functionari publici (sau asimilati acestora).

      Dar, hey, de cand se incurca DNA cu respectarea legilor romanesti?
      • +3 (7 voturi)    
       vechiulook (Joi, 8 august 2019, 12:34)

       ati [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       asculta bre, ca iar esti pornit ca oaia:
       1. banii au intrat in conturile personale ale directorului. deci nu e vorba de relatia oracle - firme, e vorba de coruptie.
       2. a dat mita pentru ca sa obtina contracte cu statul, avantaj neloial
       3. cea mai tare e regretabila neintelegere, adica ala saracul a primit bani in conturile proprii printr-o regretabila neintelegere, serios? asa va spune acolo la latrine?
       • -2 (4 voturi)    
        Bre, citeste intai, parereste apoi (Joi, 8 august 2019, 13:34)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui ati

        Bre, citeste intai, parereste apoi.

        Ti-am dat si sursa.
      • +4 (6 voturi)    
       clientul final conteaza (Joi, 8 august 2019, 12:44)

       mano74 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       statul e cliantul final, el a scos banii pentru produsele/licentele respective, inclusiv nabii de mita!
      • +2 (4 voturi)    
       Ba exista (Joi, 8 august 2019, 13:06)

       NotaNumber [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       Art. 308

       Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane

       (1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.

       (2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.


       Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-308
       • -2 (4 voturi)    
        deci...? (Joi, 8 august 2019, 15:47)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui NotaNumber

        "functionari publici (sau asimilati acestora)" (citat din postarea mea)

        ....deci, daca mituiesti consilierul onorific, e ca si cum ai mitui primarul.
        Eu am scris in postare clar: functionari publici (sau asimilati acestora), dar matale te incapatanezi sa-ti pui poza la definitia analfabetului functional.

        Eu zic sa insisti, poza ta doar s-a dezlipit de la definitia analfabetului functional, e clar ca locul ei e acolo.
   • +25 (33 voturi)    
    corect ar fi (Joi, 8 august 2019, 9:36)

    jorjelinio [utilizator]

    sa dea banii care i-a primit mita,sa i se puna sechestru pe tot ce are si sa mearga la puscarie.
    • +10 (14 voturi)    
     Comment sters de user (Joi, 8 august 2019, 10:25)

     polonyca [anonim] i-a raspuns lui jorjelinio

     • -2 (2 voturi)    
      la hexi n-a apucat (Joi, 8 august 2019, 14:08)

      ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

      ce era sa zica, ca statul prin aparatul de partid cu ordin de la moscva a aranjat diluarea substantelor ?
    • +3 (7 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 august 2019, 11:50)

     [anonim] i-a raspuns lui jorjelinio

     • +3 (5 voturi)    
      Prejudiciu (Joi, 8 august 2019, 12:37)

      AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui

      Banii aia dati ca mita au fost recuperati de companiile respective din contractele cu statul, unde statul a platit in plus ca sa acopere banii astia.
      • 0 (2 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 august 2019, 13:09)

       [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

       • +2 (2 voturi)    
        o inginerie financiara de doi bani! (Joi, 8 august 2019, 15:10)

        miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui

        in loc sa se prezinte oracle la licitatie, a vandut la dealeri la u pret mic si pentru asta a luat spaga.
        deleri la randul lor au mai adaugat la pret, ati platit voi, iar neacaisa asta a incasat aproape 900.000 euro.
        in urma acestei inginerii financiare, au rezultat doi pagubiti:
        -oracle care a incasat mai putin pe produsele sale
        -statul roman care a platiti mai mult cu cel putin 900.000 euro,cat a fost spga
        -a castigat borfaul asta.
        • -1 (3 voturi)    
         Teoretic (Joi, 8 august 2019, 16:29)

         Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

         Statul roman a iesit in avantaj, teoretic. Adicalea, tipul a primit spaga ca sa vanda mai ieftin solutii it unor alte firme care erau angajate in licitatii cu statul, astfel incat acestea sa aiba preturi COMPETITIVE. In niciun caz, preturi mai mari. Asa reiese din ancheta
         • -1 (1 vot)    
          n-ai inteles nimic, (Joi, 8 august 2019, 18:12)

          aim64bm [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

          cum crezi ca si-au recuperat spaga licitatorii ?Si sunt aproape sigur ca asa cum l-au spaguit pe bossul de la Oracle RO(200 mil EUR vanzari anuale si 4000 de angajati-bossul castiga cel putin 0,5 mil/an)asa au dat spagi si la stat.
          TOTUL s-a facut cu stiinta beneficiarului final=statul roman care putea sa cumpere direct de la Oracle.Paguba noastra este mult mai mare de 900.000n EUR.Dar asta este modul in care se fac toate achizitiile de acest gen in Romania.
          • 0 (0 voturi)    
           Serios? (Joi, 8 august 2019, 19:37)

           Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui aim64bm

           Ce am vrut sa spun este ca va fi greu de demonstrat ca eventualul prejudiciu asupra statului roman este datorat spagii pe care el a luat in calitate de GM la o firma privata, de la o alta firma privata. Adica daca oracle ar fi vandut solutia la pret de catalog, afacerea tertei tertei cu statul ar fi fost corecta? Demonstreaza asta. Pt ca aici e cheia.. daca acest caz este de compententa DNAului sau nu.
     • +2 (4 voturi)    
      oare?! (Joi, 8 august 2019, 12:44)

      mano74 [utilizator] i-a raspuns lui

      pai cand clientul final este statul si el da banii, din care o parte ajung in buzunarul domnului, cred ca e clar cine e prejudiciat, nu? sau crezi ca erau fonduri separate de mita?!
   • +23 (29 voturi)    
    luare de mita (Joi, 8 august 2019, 9:43)

    rochiri [utilizator]

    ...a ajuns ceva normal..din cauza asta se feresc multe companii sa puna CEO romanii...
    • +10 (16 voturi)    
     si nu e normal sa se fereasca ? (Joi, 8 august 2019, 9:55)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

     asta invata romanul acasa, sa dea/sa ceara mita...
     • -3 (9 voturi)    
      pfffft (Joi, 8 august 2019, 11:20)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

      pai ce sa-i faci nene,macar romanii au o casa,o Tara,nu umbla cu cortul muscalesc ca matale sau fratii intru samagon de pe aici.
      lasa-ne canta balalaica pe altundeva,aici e plin de voi
    • +14 (16 voturi)    
     poate nu ai auzit (Joi, 8 august 2019, 10:08)

     loveparade [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

     de strainul perfect romanizat Hajdinjak de la Eon.
     sa vezi acolo cinste si omenie.
     si...inca o cinste dupa aia
     si inca una...
   • -5 (27 voturi)    
    nu ne uitam unde trebuie (Joi, 8 august 2019, 9:59)

    Dedalus [utilizator]

    Nu e nicio mita, nu exista aceasta infractiune in mediul privat.

    Problema majora dateaza de 20 de ani si tot nu se uita nimeni la ea: dorinta bolnava de a avea firme "mari" in contract.

    Practic, sunt distruse asa si micile firme din ROmania si capacitatea statului de a gestiona societatea.

    Legea achizitiilor publice trebuie modificata de urganta, ca si legislatia muncii si cea a intreprinderilor comerciale,

    Nu justitia gestioneaza societatea!
    • +15 (15 voturi)    
     .... (Joi, 8 august 2019, 10:07)

     tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Sunt destule firme "de apartament" care au contracte uriase cu statul, daca ne uitam doar la primaria Bucuresti. Deci nu e o bariera legislativa. Dar, dupa cum ne arata realitatea, nu firmele mici si oneste vor prinde aceste contracte.
     Pe de alta parte eu nu cred ca tinea toti banii pentru el. La firmele de stat pentru care facea mijlocirea oare nu era nimeni flamand?
    • +10 (14 voturi)    
     la IT, problema vine (Joi, 8 august 2019, 10:14)

     loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     din alta parte:
     invariabil exista maxim 2 sau 3 solutii de infrastructura pe piata mondiala(Oracle sau Micorsoft, Andoid sau Google, etc).
     oricine livreaza ceva se bazeaza pe una din cele doua (maxim trei) solutii de arhitectura existente.
     cel putin in Ro, firmele mari nu se complica sa livreze si sa instaleze produsele/serviciile pe care, de fapt, le comercializeaza si ii lasa pe subcontractorii mai mici sa faca munca (sa ajusteze sistemele le nevoiele clientilor, sa asigure consultanta si Service, etc...) iar ele doar se "asociaza" pt ca stiu ca produsul lor oricum va fi vandut...
    • +9 (11 voturi)    
     Cu dna la cheremul partidului iubit (Joi, 8 august 2019, 10:58)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     acum incepe vanatoarea de straini si aducerea muscalilor in toate sectoarele.
     Sunt curios sa vad ce deghizare vor imbraca lagarele si munca fortata.
     Politia misuna deja peste tot si exceleaza la dezumflat cauciucuri si privit infractiuni.
     Care mai poate pleca, fara ezitare. Acum se reconstruieste un stat criminal.
   • +19 (21 voturi)    
    Aceiasi securisti (Joi, 8 august 2019, 10:03)

    IncaUnFraier [utilizator]

    Ia sa vedem si companiile care au dat banii! Pariu ca vedem din nou Siveco, Teamnet si alte firme de securisti de care nu mai scapam!
    Ne vedem pe 10 august!
   • +11 (13 voturi)    
    A luat mita un picut (Joi, 8 august 2019, 10:12)

    2016 [utilizator]

    mai mult fata de manechinul Motocicleanu, care este insa uns de catre Parlamentul hotilor cu crema anti-DNA. Este un zeu, ce sa ne mai ascundem: el nu sta la coada, este neprihanit (cu 5 neveste!), nu mananca usturoi, are cel putin trei cojones, etc.
   • -2 (18 voturi)    
    Un mare BRAVO DNA ! (Joi, 8 august 2019, 10:28)

    Velma Kelly [utilizator]

    Ia la puricat toate multinationalele ocolite strategic de Kovesi.
    • -1 (9 voturi)    
     Usurel...nu ia pe nimeni la "puricat" (Joi, 8 august 2019, 12:20)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

     1) Kovesi a ocolit multinationalele, e adevarat, dar la DNA sunt tot persoanele alese de Kovesi....deci ?
     2) Cazul pute de la un km, e o chestie intre privati, nu e coruptie in acceptiunea CP, deci competenta DNA e ZERO...deci?
     3) Peste putine zile, Klaus merge sa licureasca la Marele Licurici...ar merge cu sacosa incarcata cu presiuni AIURISTICE asupra Oracle (cu sediul in SUA)? Deci?
   • +9 (9 voturi)    
    Precizari suplimentare-necesare (Joi, 8 august 2019, 10:32)

    Azra [utilizator]

    Ar fi util de stiut,pentru informarea cititorilor si ce fel de "produse" produce acest Oracol, atat de apetisante pentru firmele de IT, care stau la coada si dau spagi imense ca sa si le procure!? Nu cumva "softul " Casei Nationale de Sanatate a provenit pe aceeasi filiera , iar rezultatele le vedem de mult timp si am putea avea o explicatie! Vad ca mai sunt si alte institutii de stat importante vizate, care organizeaza licitatii si care "ar putea lua o teapa" similara cu CNAS.Ar trebui studiata filiera, fiind dubioase marile sume primite/date ca mita. Si apropoo, DNA ar trebui sa deschida dosare penale nu doar la cei care iau mita ci si la cei care o dau.E lege aici!
    • +1 (1 vot)    
     Adică softul ăla ... (Joi, 8 august 2019, 16:58)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Azra

     Pentru care fostul șef al CNSAS, Lucian Duță este anchetat pentru că a primit mitā în sumă de vreo 5 milioane euro ... Adică 10% din contract?
   • +9 (9 voturi)    
    ha! (Joi, 8 august 2019, 10:33)

    revo [utilizator]

    De la "Sanatate" i se trage. De parca Oracle ar fi de vina, nu contractele date pe ochi albastri firmelor de securisti ca Siveco, Teamnet si altii ca ei.
    • 0 (0 voturi)    
     Dacă iei CNAS ostatic, există consecințe (Joi, 8 august 2019, 11:04)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui revo

     ăsta e mesajul.
   • +2 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 august 2019, 10:34)

    [anonim]

   • +7 (7 voturi)    
    astia 900k sunt un bonus... (Joi, 8 august 2019, 10:57)

    young_e [utilizator]

    ...pe care a acceptat Oracle sa il plateasca lui Mandrutescu, care s-o pricepe si el sa stoarca statul de bani. Ca ce o fi invatat el pe la Bancorex, teapa otomana BTR, Creditanstalt (Pascariu)? sa stea in barca si cu unii si cu altul, nu? acuma nu ma intrebati care-s unii si care-s altii...
   • -4 (6 voturi)    
    Saracii IT-isti (Joi, 8 august 2019, 11:05)

    holinessdani [utilizator]

    Saracul IT-ist n-a facut nici un milion de euroi si voi l-ati si luat la intrebari?
    Dar chiar asa fara nici o jena?
    Pai rezistentii astia multinationali o sa va bata obrazul mult timp de acuma inainte.
    Nu-i nici o problema, noi astialalti sunt impacati si fericiti cu gandul ca cel mai mare corupt al tarii e deja la puscarie. Si chiar daca a fost vorba de vreo 20 de mii de euroi nu-i bai, principalul e ca e la puscarie, chiar daca urmarirea si procesele au durat cativa ani si au costat mult mai mult, dar e la puscarie.
    • 0 (0 voturi)    
     Vaaaai (Joi, 8 august 2019, 23:59)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

     Stai ca imi curge o lacrima de saracu ala de 20k euroi din parnare. De parca astia de la privat ii roaga cu spaga pe aia de la stat.. iar aia saracii se opun cu indarjire.. pai baai nene.. parandaraturile de unde crezi ca vin!? Du te si aruncai o chiftea la puscarie, ca sta saracu nevinovat la puscarie. Pai cand s au conectat capusele astea la banu public, nici nu existau multinationale.
   • +1 (3 voturi)    
    si Consiliul Concurentei ce zice? (Joi, 8 august 2019, 11:14)

    young_e [utilizator]

    ca ar trebui sa cam zica. daca pricepe ceva din toata chestia asta...
   • +12 (12 voturi)    
    Siveco (Joi, 8 august 2019, 11:16)

    Celbland [utilizator]

    Directorul Oracle a fost “turnat” de Irina Socol de la Siveco și mai este implicat Novensys (în faliment), plus alte firme.

    Mîndruțescu le dădea licențe Oracle la prețuri foarte mici, contra șpăgii, iar Siveco și Novensys le revindeau la prețuri astronomice instituțiilor de stat, tot contra șpagă.

    Și uite așa, mafia din IT fură și de la stat, dar și de la privați.
    • +3 (3 voturi)    
     Il beleste Oracle (Joi, 8 august 2019, 12:35)

     denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

     Nu stiu cat de tare il va lovi procuratura dar multinationala Oracle ii va lua pielea si de pe el si de pe familia lui, daca e vinovat.
    • +3 (3 voturi)    
     Licente (Joi, 8 august 2019, 13:34)

     blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

     Nu costul licentei e cheia, fiindca poti primi reduceri consistente la achizitie mai ales la contracte mari. Si nu este nici un secret sau ceva ilegal, nefiresc si nici spaga nu trebuie sa le dai (suna absurd, chiar e).
     Suportul, in schimb, e alta poveste... Daca esti familiar cu modelul lor de business, stii lucrurile astea. Cine nu cunoaste, cade in paranoia sau trage presupuneri gresite.

     Pe Mindrutescu il acuza ptr alte lucruri, cel mai probabil. Sunt convins ca increngatura este mare, mai ales ca spagarii de la defunctul Novensys sunt implicati, sa nu mai vorbim despre Siveco. Iarasi, cine e familiar cu piata IT, intelege perfect situatia.
     DNA ca DNA, dar Oracle US probabil se va "lepada" de el cat mai curand si va lua masuri legale, in cazul in care se adeveresc lucrurile si le afecteaza imaginea/business-ul.

     As face o gluma sarata. Acum cine mai spune povesti la Induction?:)
   • -5 (7 voturi)    
    se strange latul? (Joi, 8 august 2019, 11:25)

    MAR-COM [utilizator]

    A picat Adobe. Ar trebui sa urmeze: Xerox, HP, Lexmark, Dell, IBM, Konica Minolta, Canon, Epson, Kyocera, Brother si firma care le distribuire cu succes produsele in licitatii: SC Mida Soft Business SRL.
    • +1 (3 voturi)    
     Ai uitat Tesla si Alphabet (Joi, 8 august 2019, 12:38)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui MAR-COM

     "A picat Adobe. Ar trebui sa urmeze: Xerox, HP, Lexmark, Dell, IBM, Konica Minolta, Canon, Epson, Kyocera, Brother "
     ============================
     Ai uitat Tesla si Alphabet. Ce rea e DNA pe planeta asta !
   • +4 (12 voturi)    
    869.413 (Joi, 8 august 2019, 11:28)

    mike_the_hunter [utilizator]

    Ce rusine! Individul oricum e plin de bani,are o pozitie de invidiat,dar lacomia e mai puternica decat ratiunea. Ca si madam Socol va faca un pic de parnaie, firma il va ajuta dupa aia cu un post caldut,caci orb la orb nu isi scoate ochii.
    Asta e capitalismul, lacomie, egoism, bani si iar bani. Ce credeti ca US nu se intmpla chestii de astea?
   • +2 (8 voturi)    
    Oltean spagar (Joi, 8 august 2019, 11:42)

    Cartisoara [utilizator]

    Bietul oltean, nu-i mai ajungea salariul.... Se mai intampla si la case mari!
   • +4 (4 voturi)    
    De ce coruptie ? (Joi, 8 august 2019, 12:24)

    aBola [utilizator]

    Raman cateva intrebari.

    1. Nici un director al unei sucursale Oracle din lumea asta nu poate vinde un produs sub un pret aprobat de compania mama, respectiv Oracle. Pe cale de consecinta, oricat ar fi redus individul pretul el tot era rentabil pentru Oracle, ori compania avea alte interese, astfel disparand notiunea de mita. Insa intra in hora Oracle, asa cum ar fi trebuit sa intre Microsoft, dar nici pana azi nu am auzit o acuza la adresa Microsoft Inc.

    2. Licenta Oracle sau Microsoft, ori a oricarui alt soft unde vorbim de proprietate intelectuala are o volatibitate foarte mare. Exista diferente de pret uriase intre o licenta unica sau una de grup 5-10 utilizatori si de cu totul alte preturi cand discutam de achizitia a mii sau zeci de mii de licente.

    3. Oracle nu a vandut direct unei institutii de stat astfel putem vorbi de o eventuala spaga intre entitati private, iar DNA nu prea are ce face in astfel de spete. Este mita, spaga, cum vreti sa o denumiti, dar nu coruptie. Cei care au corupt institutiile de stat au fost furnizorii finali ai solutiilor IT.

    4. Pe teoria asta orice director regional de vanzari poate fi acuzat de mita, daca pentru volume mari de vanzari ofera un pret foarte mic, dar totusi rentabil pentru compania pe care o reprezinta.
    • +2 (2 voturi)    
     Nu de mita doare :) (Joi, 8 august 2019, 13:34)

     somesanu [utilizator] i-a raspuns lui aBola

     Ci de "venituri nefiscalizate" ��. Va dati seama cat CASS si cat impozit intra la buget din atata banet!! Pai daca o vanzatoare de patrunjel este amendata pentru cativa lei, atatea sute de mii venituri nu pot fi iertate :D.
     Daca avea ceva facturi, nu-i problema, Ponta a scapat usor cu veniturile de la Sova/Turceni
    • 0 (0 voturi)    
     e acuzat de mita (Vineri, 9 august 2019, 7:30)

     andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui aBola

     nu pentru ca la volume mari de vanzari ofera un pret foarte mic, dar totusi rentabil pentru compania pe care o reprezinta.

     ci pentru ca a solicitat bani pentru a acorda discountul

     capisci
   • +2 (2 voturi)    
    ce cred/inteleg eu (Joi, 8 august 2019, 14:47)

    jescu [utilizator]

    Statul a cerut o oferta de pret de la Oracle iar directorul a trimis un pret mult peste pretul real. Dupa care directorul a vorbit cu alte firme si a vandut licentele acelor firme la pretul real + spaga. Acele firme au vandut statului licentele la un pret mai mic decat cel oferit de Oracle dar mai mare decat cel real + spaga . In plus si acele firme au facut profit.

    Nu obliga nimeni statul sa lucreze cu licente Oracle, Microsoft, etc. Exista open source suficient care face acelasi lucru. Problema la open source este ca in loc de o licenta astronomica, se platesc mai putini bani(dar totusi multi) la o firma care sa ofere suport. Avantaj: daca firma care ofera suport e din Romania banii raman in tara si ajuta in continuare economia romaneasca.
    • +1 (1 vot)    
     nu chiar (Joi, 8 august 2019, 15:00)

     young_e [utilizator] i-a raspuns lui jescu

     Statul nu ia softul Oracle, ci solutii Oracle customizate pt nevoile lui [ca e CNSAS, ca a CFR - depinde]. E drept, putea sa faca si Oracle "customizarea" insa pentru asta sunt partenerii certificati. ca sa mai mermeleasca niste banet cand e cazul
    • +1 (1 vot)    
     Sunt de acord ca exista open source (Joi, 8 august 2019, 15:16)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui jescu

     si personal nu cred ca unui stat ca Romania ii trebuie ceva mai mult decat PostgreSQL, poate ma insel.

     Hai sa lasam putin problema IT-ului si a cardului de sanatate. Mergem prin fata magazinului Unirea sau Hanul lui Manuc si vedem dalele din trotuar sarite sau jucand sub picioarele noastre ?

     De ce stam cu ele asa, ca nu sunt de ieri, de azi ? De ce nu s-a incheiat un contract prin care cel care a pavat sa se oblige sa remedieze orice problema in maxmum 24-48h? Era ceva standard in orice contract, dar la noi nu exista asa ceva. Pentru ca acel contract s-a facut din start cu rea-vointa, pe principiul: "prinde hotul, scoate-i ochii". Juristii de la primarie, care au avizat contractul, stau binemersi in functii...

     Acum intorcandu-ne la IT inmultiti totul cu 10, caci solutiile dar si magariile din IT nu-s atat de evidente ca pavajul. De aceea in aceasta industrie au aparut tot felul de impostori gen Ghita, Urdareanu, Socol.
   • +2 (2 voturi)    
    Ce, credeati ca lepre sunt numai la stat ? (Joi, 8 august 2019, 15:06)

    clint [utilizator]

    Imi pare intr-un fel bine ca pocneste si treaba din privat. Acum cativa ani am vazut un country manager d-asta de multinationala IT care isi parca A6-ul fix pe trecerea de pietoni ( masina lata aproape cat zebra ). Si asta tinea "predici" angajatilor despre integritate... Atunci mi-am dat seama ca e o problema cam groasa cu poporul asta pe toate nivelurile societatii.

    Ca sa clarificam, acesti cocalari ajunsi sefi de multinationale pe la noi, care se plimba din firma in firma cu alaiul lor de slugi, sunt la randul lor niste SLUGI. Slugi de lux, platite cu zeci de mii de euro, dar slugi. N-au inventat nimic, nu au competente cine stie ce, nu vor ramane in istorie pentru nimic, dar au stiut un singur lucru "sa dea bine la stapani" O sluga are mentalitatea asta de a pupa in cur dar cand prinde momentul, te arde de nu te vezi.
   • +3 (3 voturi)    
    Deci (Joi, 8 august 2019, 15:08)

    a87 [utilizator]

    E vorba de evaziune fiscala, daca acele venituri nu au fost declarate si au fost astfel sustrase impozitarii. Aici e treaba ANAF-ului, care doarme linistit.

    Totodata, ar fi destul de ok sa se puna in miscare si cei de la Consiliul Concurentei, cand binevoiesc domniile lor sa se trezeasca.

    Daca negocierile au fost purtate fara informarea/acordul grupului (ceea ce imi e greu sa cred, pentru ca nu e ceva tocmai subtil sa introduci niste proiecte cu tarife semnificativ sub cele uzuale la nivel de regiune), atunci Oracle il va actiona pe individ in instanta pentru a-si recupera prejudiciul (care va avea impact in profit si va trebui impozitat). In acest demers ar trebui intrebati putin de sanatate si auditorii externi din perioada 2009-2013 si vazut pe baza carei analize de venituri si-au pus dansii atat de generos semnatura pe situatiile financiare (putin probabil sa poata fi amendati, dar o pata pe imagine nu strica).

    DNA-ul nu prea are nicio treaba aici pentru ca individul in cauza nu este functionar public, iar Oracle nu este o societate cu capital majoritar de stat.
    • 0 (0 voturi)    
     ba are treaba (Vineri, 9 august 2019, 7:33)

     andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui a87

     DNA are autoritatea de a ancheta și infracțiunile de macrocriminalitate economico-financiară, dacă acestea au cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 de euro,


   Abonare la comentarii cu RSS
   Întâlniri on-line | #deladistanță

   Top 10 articole cele mai ...   Hotnews
   Agenţii de ştiri

   Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.   powered by
   developed by