Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cer Inspecției Judiciare să facă un control la DIICOT - structură care instrumentează cazul Caracal - legat de modul de instrumentare a dosarelor penale aflate în lucru și vizând infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori. De asemenea, procurorii din CSM cer verificări și la parchete pentru dosarele de omor și răpire.

DIICOTFoto: DIICOT

În ședința de marți, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis:

  • sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (structura centrală şi serviciile teritoriale) referitor la modul de instrumentare a dosarelor penale aflate în lucru având ca obiect infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori,
  • sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control la parchetele de pe lângă judecătorii şi parchetele de pe lângă tribunale privind modul de înregistrare şi instrumentare a dosarelor penale având ca obiect infracţiunile de lipsire de libertate şi omor, fapte investigate în contextul sesizărilor privind dispariţiile de persoane și
  • sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a analiza oportunitatea declanşării unor verificări asupra respectării prevederilor Ordinului comun Parchetul General - Ministerul de Interne pentru aprobarea Normelor metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară și circuitul sesizărilor penale în cazurile care vizează sesizări privind dispariţiile de persoane.

Inspecţia Judiciară a anunțat vineri că s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care DIICOT Craiova a instrumentat dosarul dispariţiei celor două adolescente care ucise de Gheorghe Dincă.

Procurorii DIICOT, structura centrală, au preluat în 1 august dosarul Caracal de la structura Direcției din Craiova, fiind invocate complexitatea cauzei, mediatizarea excesivă şi resursele tehnice şi umane necesare aflării adevărului. "Prin ordonanţă s-a apreciat că, având în vedere complexitatea cauzei, mediatizarea excesivă a acesteia, precum și resursele tehnice logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar, preluarea dosarului de la ST Craiova la Structura Centrală a D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corectă a situației de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare și utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale părților", a argumentat DIICOT.

Alexandra Măceșanu, de 15 ani, a dispărut, miercuri, 24 iulie, după ce a fost luată cu mașina de Gheorghe Dincă, "la ocazie". În același mod a dispărut în luna aprilie și Luiza Melencu, de 18 ani.

DIICOT susținea că în cazul dispariției Luizei procurorii DIICOT Craiova au fost sesizați pentru infracțiunea de trafic de persoane în 5 iunie, la mai bine de o lună de la săvârșirea faptei, deși plângerea penală formulată de către bunicul fetei fusese înregistrată la Postul de Poliție Dioști încă din 15 aprilie.

De asemenea, DIICOT menționa că Gheorghe Dincă, bărbatul care a recunoscut că le-a ucis pe cele două adolescente de 15 și 18 ani, nu a fost implicat în niciun dosar penal la DIICOT în perioada 2004-2019, nici în Olt și nici în Craiova.