Rusia a blocat accesul în mai mult de un sfert din Marea Neagră (presa ucraineană)
Din 24 iulie, Rusia a blocat accesul în cinci zone din Marea Neagră, cu o suprafaţă totală 118.570 kilometri pătraţi, care reprezintă mai mult de un sfert din suprafaţa totală a mării de 436.402 km2.
Interdicţia de acces în zona amintită este valabilă până în data de 19 august, conform surselor citate, fiind motivată de către Rusia prin 'desfăşurarea de exerciţii de pregătire militară' şi 'pericol de navigare'.
Anterior, chiar înainte de începerea exerciţiului Sea Breeze-2019 (1-12 iulie), Federaţia Rusă a blocat o suprafaţă de 8.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră.
'Practic, zonele respective corespund rutelor de transport maritim internaţional obişnuite şi recomandate către Bulgaria, Georgia, România şi Ucraina, legătura maritimă cu aceste ţări fiind aproape blocată... Astfel de acţiuni ar trebui considerate un alt act de agresiune hibridă pe mare nu numai împotriva Ucrainei, ci şi a altor ţări din regiunea Mării Negre', scrie 'Portalul militar ucrainean'.
Totodată, experţii ucraineni atrag atenţia că Rusia nu are atât de multe forţe terestre şi nave de suprafaţă în această regiune, încât să fie necesară blocarea unei zone atât de întinse pentru antrenamente în Marea Neagră. De asemenea, spun ei, Moscova nu dispune nici de un număr suficient de nave în regiune pentru controlul şi blocarea zonelor respective în vederea asigurării securităţii navigaţiei, conform surselor citate.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Pe vremea războiului din Malvine / Falkland, Ronald Reagan i-a oferit lui Margaret Thatcher un portavion ”cu împrumut”, fără chirie.
Navele militare americane au restricții la trecerea prin Bosfor, nefiind un stat riveran Mări Negre, dar sub pavilion românesc ar dispărea problema asta :)