Eurodeputata PNL Adina Vălean a fost aleasă miercuri preşedintă a Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European (PE), iar eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler a fost reales în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA). Dragoș Pâslaru, europarlamentar PLUS, a anunțat pe Facebook că a fost votat coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Grupului Renew Europe, iar ca priorități are finanțarea și dezvoltarea serviciilor comunitare integrate.

Adina Vălean în studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Adina Vălean a precizat într-un comunicat de presă citat de Agerpres că este bucuroasă să revină la Comisia ITRE, după doi ani şi jumătate în fruntea Comisiei de Mediu din Parlament.

"Am 10 ani de experienţă în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie şi cred că politicile sale acoperă exact domeniile de oportunitate pentru dezvoltarea competitivităţii europene în general şi a României în particular. Astfel, în domeniul energiei, România îşi poate consolida rolul de jucător important pe piaţa regională şi europeană devenind un vector de securitate şi competitivitate în piaţa gazului", a declarat eurodeputata membră a grupului Partidului Popular European din PE.

Iuliu Winkler, reales în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional, spune că este o onoare, dar în același timp și o mare provocare.

”Comerțul global parcurge o perioadă extrem de volatilă și lipsită de predictibilitate. De aceea, INTA va juca un rol extrem de important în deciziile Uniunii Europene”, a declarat Iuliu Winkler la finalul ședinței constitutive a Comisiei INTA, printr-un comunicat de presă citat de MEDIAFAX.

Deputatul european al UDMR a adăugat că Parlamentul European și UE în ansamblul ei trebuie să se asigure de faptul că globalizarea aduce beneficii tuturor cetățenilor și statelor membre.

„Trebuie să ne asigurăm că globalizarea aduce beneficii tuturor și că industriile europene, economia noastră în general, vor beneficia de protecție adecvată în fața concurenței neloiale de pe piețele internaționale. Îmi doresc să contribui la promovarea intereselor IMM-urilor care trebuie să folosească mai bine beneficiile acordurilor comerciale pe care UE le încheie. Comerțul trebuie să fie cu adevărat generator de noi locuri de muncă cu înaltă valoare adăugată. În sfârșit, toate aceste obiective trebuie să se împlinească și pentru statele din Europa Centrală și de Est”, a conchis Iuliu Winkler.

În cadrul ședinței constitutive, care s-a desfășurat miercuri, în funcția de președinte al Comisiei INTA a fost reales Bernd Lange (Germania, S&D).

De asemenea, Dragoș Pâslaru, europarlamentar PLUS, a anunțat pe Facebook că a fost votat coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Grupului Renew Europe, iar ca priorități are finanțarea și dezvoltarea serviciilor comunitare integrate.

"Tocmai am fost votat de colegi coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Grupului Renew Europe. Le mulțumesc colegilor de grup pentru încrederea acordată și mărturisesc că această poziție este o responsabilitate imensă pentru mine pe care doresc să o duc la îndeplinire în folosul cetățenilor români și a celor europeni. După cum le-am mărturisit și lor, voi avea ca subiecte prioritare pe agendă necesitatea unei Garanții pentru copii, mobilitatea și depășirea limitelor în ceea ce privește modul în care cetățenii europeni profită de beneficiile Uniunii. De asemenea, trebuie să răspundem grupurilor vulnerabile și să le redăm încrederea în Uniunea Europeană și în felul în care aceasta le răspunde nevoilor", a scris, pe Facebook, fostul ministru al Muncii din guvernarea Cioloș.

Comisia EMPL este responsabilă de politica socială și de ocupare a forței de muncă, drepturile lucrătorilor, sănătatea și siguranța la locul de muncă, Fondul social european, formarea profesională, sau libera circulație a lucrătorilor și pensionarilor.

Dragoș Pâslaru spune că va avea printre priorități și: alocarea de resurse la nivel european pentru crearea de competențe, accesul la locuri de muncă, va asigura cadrul la nivel european pentru finanțarea și dezvoltarea serviciilor comunitare integrate, reunind asistența socială, educația, sănătatea, sau reforma învățământului inițial profesional și tehnic (IPT)