VIDEO INTERVIU

Violeta, franco-ucraineanca de origine română pe care am întâlnit-o pe linia frontului: „Cu inima suntem în România, dar luptăm ca Ucraina să intre în UE și atunci încheiem discuțiile despre granițe și frontiere”

de Victor Cozmei, Vlad Barză     HotNews.ro
Miercuri, 10 iulie 2019, 7:53 Actualitate | Esenţial


Violeta Moskalu
Foto: Hotnews
Pe Violeta Moskalu am întâlnit-o întâmplător la ieșire din Slaviansk, un orășel din estul Ucrainei ocupat timp de câteva luni de forțele rusești și unde s-au dat bătălii grele în 2014. Reporterii HotNews.ro se aflau în zonă într-o vizită de documentare a războiului nedeclarat pe care Ucraina îl duce cu Rusia pe teritoriul său, iar Violeta tocmai ajunsese împreună cu niște prieteni ucraineni și se fotografiau cu steagul Ucrainei lângă literele orașului încă marcate de zeci de lovituri de gloanțe.E născută în ținutul Herței, la câțiva kilometri mai la nord de granița cu România, într-un sat cu „99,99% români”, după cum spune ea. E stabilită de ceva timp în Franța, unde a și devenit cetățean, dar acum s-a întors acasă în Ucraina într-un demers al diasporei ucrainene pentru a susține eliberarea Crimeei și zonelor ocupate de ruși din estul țării.

„Sunt franco-ucraineancă de origine română”, spune zâmbind Violeta, care purta la gât un medalion cu stema Ucrainei.

„Am făcut studiile la Cernăuți și am plecat pe urmă în Franța. Am lucrat 15 ani acolo până la revoluția Euromaidan și în ultimii cinci ani lucrez foarte mult pentru a conecta expatriații ucraineni din Diaspora să ajutăm țara față de războiul pe care îl avem cu rușii și toate nevoile de reforme interne, lupta cu corupția și modernizarea statului”, explică Violeta Moskalu, care a fondat și un ONG pe această temă denumit „Global Ukraine”.

„Cu inima suntem în România, dar mental luptăm să ajutăm Ucraina să intre în UE”

Despre românii din Bucovina de Nord Violeta spune că sunt patrioți.

„Cu inima suntem în România, dar mental înțelegem că trebuie să luptăm și să ajutăm Ucraina. Înțeleg că misiunea mea e să fac maximum ca Ucraina să intre în Uniunea Europeană și atunci am încheiat discuțiile despre granițe și frontiere”, spune ea.

Despre legea învățământului din Ucraina, un act normativ adoptat recent și care ar duce la o limitare a drepturilor minorităților să studieze în limba maternă, spune că a generat discuții în rândul comunităților minoritare, dar că nu crede că va putea fi aplicată în realitate.

„Este o tendință în Ucraina să se apere cu orice preț limba ucraineană care a suferit mult în secolul 20 și mai înainte din pricina rușilor, de fapt un fel de opresiune culturală. Și acum este un fel de revanșă culturală la acest nivel”, spune Violeta care este și doctor în filosofie la Universitatea Lorraine din Nancy, Franța.

„Problema limbilor minorităților e mai degrabă o temă de manipulare politică”

Din perspectiva ei, acțiunile autorităților de la Kiev sunt oarecum lipsite de tact. „Nu se fac lucrurile așa cum le-am face noi, acei cu mai multă experiență de trai în Europa unde există un nivel de toleranță prin care poți să creezi condiții să fie susținută limba ucraineană, dar nu în detrimentul celorlalte limbi”, spune Violeta.

Noua lege a educației din Ucraina adoptată în 2017 stipulează că învățământul se desfășoară doar în limba de stat, cea ucraineană, iar minorităților li se va recunoaște dreptul de educație parțial în limba maternă într-o proporție care va scădea pe măsură ce elevul va crește. Aceste proporții ar urma să fie stabilite prin legislație secundară care abia acum e în stadiul de proiect.

Oficialii ucraineni argumentează că prin aceste obligații vor să ofere posibilitatea tuturor cetățenilor Ucrainei, fie ei și parte a minorităților, de a învăța și cunoaște limba de stat - un element care să-i ajute în dezvoltarea lor ulterioară.

„Eu am trăit în Ucraina primii 20 de ani din viață și nu am suferit niciodată de discrimnare din pricina limbilor sau din pricina minorităților. Problema limbilor minorităților e mai degrabă o temă de manipulare politică”, spune Violeta.

Chiar dacă e parte a comunității române, Violeta spune că mereu a vorbit ucraineana fără probleme. „Oamenii nici nu-și dau seama la mine că ucraineana nu e limba maternă”, spune ea.

„Cine vrea să învețe și să se dezvolte în Ucraina nu contează cărei minorități aparține. Nu te oprește nimeni să studiezi limba”, spune Violeta care crede că, la cum arată acum, legea educației nu va putea fi pusă în practică în zonele unde minoritățile sunt majoritare.

„În raionul Herța nu se poate așa ceva, nu au profesori care să vină să predea geografia, geometria, biologia sau chimia în limba ucraineană. Acolo, în școlile din sat - cunosc situația că familia mea încă trăiește acolo - sunt 99,99% români, băștinași - acolo s-au născut, acolo trăiesc”, spune Violeta.

„De unde vor lua profesori pentru toate materiile care trebuie predate în limba ucraineană? Cine vine pentru salariile de aici la țară, acolo, într-un sat unde se vorbește numai limba română? Nu poate veni doar o persoană care să predea zece materii. Le trebuie cred că 50 de persoane care să meargă să trăiască acolo. Cu salariile pe care le plătesc, eu cred că implementarea nu e realistă”, explică Violeta.

Chiar și-așa, ea crede că noul președinte Volodimir Zelenski și viitorul Parlament care va rezulta după alegerile anticipante din 21 iulie ar putea revizita unele aspecte ale legii educației.

„Ne așteptăm la o anumită suplețe. Au fost așa niște anunțuri că o să revadă anumite lucruri, că va fi o analiză a legii dacă corespunde cu articolele Constituției. Se poate să fie puțină suplețe”, crede ea.

Dincolo de discuțiile despre minoritatea română, Violeta ne-a povestit că e revenită în Ucraina ca să susțină țara în conflictul deschis pe care îl are cu Rusia. S-a reîntors în țara sa împreună cu reprezenanți ai diasporei ucrainene din 28 de state.

„Am avut o acțiune la Kiev săptămâna trecută. Suntem uniți cu drapelul Ucrainei și pentru #LiberateCrimeea, drapelul tătarilor care a călătorit timp de nouă luni în cele 28 de țări unde avem diaspora ucraineană - în Europa, în America, în Australia, diferite țări în Africa. Acum o parte am venit până la linia frontului și apoi ne vom întoarce la Kiev”, a explica Violeta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


51401 vizualizari

 • +18 (30 voturi)    
  ... (Miercuri, 10 iulie 2019, 8:29)

  cartograful [utilizator]

  n-as vrea sa fiu cinic dar lupta cam singurei. Fruntea EU e preocupata acum sa-si normalizeze relatiile comerciale si politice cu Rusia. Pentru ca gaze si alte contracte profitabile pt. firmele germane/frantuzesti/olandeze. In rest e gargara. Daca au noroc vor mai primi putin ajutor de la americani dar cam atat.
  • -2 (14 voturi)    
   Astia care au citit si ei niste almanahe (Miercuri, 10 iulie 2019, 11:16)

   Zummm [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Si le place BDSM german se vad de la o posta. Ca dovada minusurile tale primite. Sunt primii care alearga sa primeasca tancurile germane sau rusesti.
 • +4 (20 voturi)    
  Tot respectul (Miercuri, 10 iulie 2019, 9:29)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Tot respectul.

  Succes!!!
 • +6 (28 voturi)    
  Violeta duce (Miercuri, 10 iulie 2019, 9:41)

  tahomir [utilizator]

  Eu aprob ce spune Violeta!
  Trebuie sa fim de acord ca ucrainienii sa limiteze drastic drepturile minoritatilor, inclusiv cea romaneasca, pentru ca ucrainienii lupta impotriva rusilor care se stieeeeee!
  Doar asa se poate instaura democratia!
  Fortza Ucraina, sa va traiasca banderitii si alti aparatori ai fascismului care si el e bun pentru a luptat impotriva rusilor.
  • +10 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iulie 2019, 9:57)

   [anonim] i-a raspuns lui tahomir

   • +8 (16 voturi)    
    evident (Miercuri, 10 iulie 2019, 10:34)

    tahomir [utilizator] i-a raspuns lui

    asta in logica mononeuronalilor care nu au inteles ca postarea mea era plina de ironie.
    Care mononeuronali sunt multi.
 • +6 (24 voturi)    
  Asa sunt romanii... (Miercuri, 10 iulie 2019, 10:00)

  Gaspar [utilizator]

  Madama este cica ucrainianca...dar e romanca 99%...Ea e tipica din pacate neamului romanesc care isi uita de la a 2-a generatie orice origine...Ea lupta pentru...ucraina..care e cel mai mare dusman al tarii noastre...Singurele teritorii detinute din moldova sunt la Ucrainieni. Romanii din Ucraina sunt fortat asimilati de ani de zile, de vreo 30 de ani insa nu mai pot da vina pe URSS sau Rusia...Statul roman ar trebui sa faca o politica de aducere in tara a celor din Ucraina care sunt oprimati. Teritoriile nu cred ca le mai vedem inapoi (Bugeacul, Chilia Cetatea Alba...de la Gurile DUnarii, Insula Serpilor si Nordul Bucovinei) dar macar oamenii din aceste teritorii sa nu moara pentru tara care ii oprima de sute de ani...
 • +1 (21 voturi)    
  Niciodata (Miercuri, 10 iulie 2019, 10:15)

  Zummm [utilizator]

  Sa nu ai incredere intr-un neamt si intr-un rus. Europa vrea comert cu tatuca Putin noroc cu americanii
  • +1 (19 voturi)    
   Mereu (Miercuri, 10 iulie 2019, 10:24)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Trebuie avută încredere în frații noștri ucraineni, prietenii tradiționali ai României.
  • +5 (17 voturi)    
   aveti perfecta dreptate (Miercuri, 10 iulie 2019, 10:40)

   tahomir [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Eu am un var in Tripoli, o matusa in Siria, doi prieteni in Iraq si un colge de munca sarb din Kossovo si toti sunt incantati ca americanii au implementat democratia acasa la ei.
   Cel putin varul din Libia are deja 2 sclavi de munca si 3 sclave pentru alte momente ale zile. Toti 5 cumparati cu acte in regulara de la dealer-ii locali.
   Cica e foarte misto.
   • -4 (14 voturi)    
    Si de ce nu pleci acolo ? (Miercuri, 10 iulie 2019, 11:13)

    Zummm [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

    Si iti pierzi timpul pe la noi ?
 • +14 (20 voturi)    
  o mica observatie (Miercuri, 10 iulie 2019, 10:49)

  freestyle [utilizator]

  intai ne dau ucrainienii teritoriile furate si apoi ii ajutam sa intre in Europa. astfel se va incheia si discutia despre granite.
  URSS a furat ceva de la noi. ucrainienii cu buna stiinta au dobandit si au folosit bunul furat. Poti sa fi prieten cu ei?

  in codul penal scrie asa:

  Art. 268 Tainuirea
  (1) Primirea, dobandirea, transformarea ori inlesnirea valorificarii unui bun, de catre o persoana care, fie a cunoscut, fie a prevazut din imprejurarile concrete, ca acesta provine din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, chiar fara a cunoaste natura acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
 • +10 (20 voturi)    
  pt tanti Violeta (Miercuri, 10 iulie 2019, 11:38)

  nicoR [utilizator]

  nu cred ca esti 99% romanca pt simplul motiv ca esti de partea autoritatilor ucrainene de dupa 2014. daca ai ceva carte stii ca ucraina n-a existat niciodata mai mult de ceva teritoriu de la kiev la harkov, a fost supusa poloniei, apoi rusilor. ucraineana este de fapt un dialect rusesc. fatuca ne explica ce multa gingasie si rabdare trebuie sa avem noi romanii pana se extermina toti conationalii din Bucovina si sudul Moldovei, despre care de altfel nu spune nimic (n-a avut in cap, probabil). despre bastroe nimic, despre insula Serpilor nimic, etc. n-a aflat ca la bnoi exista placute bilingve si partide ale minoritatilor, de neconceput in ucraina. singura ei misiune este sa lupte in donbas. pai donbas chiar este rusesc de cand s-a stiut. daca Crimeea a fost "anexata", cum spune fatuca si nu s-a autodeterminat, atunci ar trebui anulat si autodeterminarea ucrainei din urss ... ca sa nu mergem mai departe cu exemplele.
 • +3 (9 voturi)    
  Москалу (Miercuri, 10 iulie 2019, 17:40)

  Nyk1 [utilizator]

  Un nume tipic românesc...
  • 0 (4 voturi)    
   #davaycias (Miercuri, 10 iulie 2019, 22:41)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Nyk? Neah, suna clar a Rusia/tiraspol.
 • +5 (5 voturi)    
  Si noi (Miercuri, 10 iulie 2019, 21:13)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  si Ungaria suntem in UE. Si au disparut disputele, nu numai teritoriale?
  • +4 (4 voturi)    
   Urmează scenarii tip Catalonia, așa e în imperii (Miercuri, 10 iulie 2019, 22:44)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

   La fel s-a întâmplat în Imperiul Austro-Ungar, în URSS, în Imperiul Britanic etc.

   Regiunile componente ale unui imperiu ajung întotdeauna la conflicte între ele. Tocmai pentru că imperiile promovează inevitabil multiculturalismul, dar lasă oamenii fără identitate proprie.
 • -1 (5 voturi)    
  Mie imi place (Miercuri, 10 iulie 2019, 22:46)

  Kepler [utilizator]

  cum vorbeste romaneste! Bravo ei!
  Chiar daca nu sint de acord cu tot ceea ce spune.
 • 0 (0 voturi)    
  poftim? (Vineri, 12 iulie 2019, 17:54)

  srpc [utilizator]

  asta e o tradatoare a neamului romanesc! dusmanii nostri sunt acum ucrainenii, iar individa sustine fascismul kievean? huooo!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by