Primarul Brașovului, George Scripcaru, a fost achitat, luni, de Tribunalul Brașov, într-un dosar în care a fost judecat pentru fapte de corupție, fiind acuzat de DNA că l-a determinat pe directorul regiei locale de transport să cumpere patru mașini Skoda, pe care însă le-a folosit în interes personal. Decizia instanței nu este definitivă.

HotNews.roFoto: Hotnews

În acest dosar, primarul Brașovului fost trimis în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2016, fiind acuzat de abuz în serviciu și de participație improprie la abuz în serviciu după ce l-ar fi determinat pe directorul regiei locale de transport să cumpere patru mașini Skoda Superb, pe care le-a folosit însă în interes personal.

Magistrații Tribunalului Brașov l-au achitat pe Scripcaru pentru ambele infracțiuni de care era acuzat de către DNA.

"(...) achită inculpatul Scripcaru George sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (...) achită inculpatul Scripcaru George sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit, (...) lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC RATBV SA Braşov împotriva inculpatului Scripcaru George", este decizia Tribunalului Brașov, publicată pe portalul instanței.

Cristian Radu, la data faptei director al Regiei Autonome de Transport Brașov a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și trebuie să plătească despăgubiri societății de transport public.

Decizia instanței nu este definitivă.

Care sunt acuzațiile procurorilor DNA:

În perioada 2007-2015, George Scripcaru și-a exercitat influența asupra directorului R.A.T. Brașov și l-a determinat să achiziționeze succesiv, pe parcursul a nouă ani, patru autoturisme Skoda Superb, care au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziția Primăriei Brașov, semnându-se în acest sens mai multe contracte și acte adiționale.

"Scopurile urmărite de edil au fost obținerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosința exclusivă a mașinilor respective, dar și neplata costurilor pentru întreținerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii și reparații)", spun procurorii.

Pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosință Primăriei Brașov sunt utilizate în interesul sau personal, Scripcaru a solicitat directorului R.A.T. Brașov ca, în cazul în care pe adresă societății vor veni solicitări din partea Poliției Rutiere, să fie comunicat numele unui angajat care astfel să fie sancționat contravențional în locul primarului.

Ca urmare a acestui demers, la data de 12 martie 2009, a fost încheiat un proces-verbal prin care o altă persoană a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 120 lei și 2 puncte penalizare, menționându-se că a depășit viteză maximă admisă în localitate, în timp ce conducea unul din autoturismele respective. În realitate, autoturismul fusese condus de primar, spun procurorii. În același context, în perioada 2013-2015, în scopul facilitării utilizării de către primarul Scripcaru a unuia dintre autoturisme, Radu Cristian a dispus întocmirea și semnarea unei convenții prin care s-a acordat folosința gratuită a mașinii în interesul personal al edilului și ulterior a aprobat sumele de bani necesare pentru întreținerea acesteia.

Prin acest demers, Radu Cristian a cauzat un prejudiciu de 88.164,14 lei pentru R.A.T. Brașov. Procurorii estimează prejudiciul cauzat de fostul primar la 630.665,33 lei, reprezentând contravaloarea autoturismelor achiziționate și cheltuielile suportate cu întreținerea/utilizarea acestor autoturisme, sumă cu care Regia Autonomă de Transport Brașov RÂ s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Scripcaru a mai fost trimis în judecată și în alte dosare, pentru infracțiuni similare.