Noul Avocat al Poporului Renate Weber susține că dezbaterile privind această instituţie au fost "foarte politizate” şi crede că Avocatul Poporului este singura instituţie de acest fel din Uniunea Europeană care are între competenţe sesizarea Curţii Constituţionale pe chestiuni de neconstituţionalitate. Ea a declarat, la RFI, că misiunea iniţială a Avocatului Poporului s-a pierdut din vedere.

Renate WeberFoto: Hotnews

Renate Weber, votată de Parlament miercuri în funcția de Avocat al Poporului, în locul lui Victor Ciorbea, spune că ar vrea foarte mult să aducă în fața opiniei publice "dimensiunea a ceea ce înseamnă apărarea drepturilor și libertăților", pentru că "în opinia publică lucrul acesta nu se mai știe deloc".

"Mi se pare că toată dezbaterea a fost foarte politizată, mai ales pentru că în urma modificărilor constituționale Avocatul Poporului are într-adevăr competențe în ceea ce privește sesizarea CCR pe chestiuni de neconstituționalitate. Cred că este singura instituție de acest fel pe care o știu eu din UE cu astfel de competențe, dar, din păcate, la noi acest aspect cumva a prevalat în dezbaterea publică și în felul acesta, dimensiunea cealaltă, misiunea inițială a Avocatului Poporului s-a pierdut din vedere și eu cred că e foarte important să și comunicăm într-un mod care să ne facă să înțelegem care este menirea acestei instituții”, a declarat Renate Weber.

Întrebată cum vrea să schimbe imaginea proastă a instituției Avocatul Poporului, imagine generată de controversele în care a fost implicat Victor Ciorbea, Renate Weber a răspuns: ”Eu cred că schimbarea nu poate să vină decât de la activitatea efectivă. Chiar dacă lumea nu are răbdare și se grăbește, cred că e o chestiune care va dura puțin timp, pentru că cele mai importante sunt până la urmă acțiunile efective, activitățile efective, mai puțin decât vorbele, promisiunile. Este normal să existe mai întâi o dezbatere în interiorul instituției”.

De asemenea, întrebată ce asigurări poate da că Avocatul Poporului nu va fi o instituție politizată și în mandatul ei, Renate Weber a răspuns: ”Cred că asigurări de dat ar însemna pur și simplu să rămânem în zona vorbelor. Instituția este politizată, a fost politizată din momentul în care în competențele ei a apărut posibilitatea de a ataca la CCR legile și Ordonanțele, deci din acel moment, cumva, Avocatul Poporului a devenit un fel de arbitru în acest joc constituțional, în sensul bun al cuvântului și atunci din perspectiva aceasta, este clar că ea este politizată”.

Opoziția cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privința Ordonanței de Urgență privind Codul Administrativ.

Întrebată dacă o va face, Renate Weber a răspuns: ”Iertați-mă, eu depun jurământul cândva săptămâna viitoare, deci până atunci sunt doar Avocatul Poporului propus și votat de Parlament. Intrarea în funcție efectivă se întâmplă după depunerea jurământului și categoric eu n-am cum să vă răspund astăzi la această întrebare. Trebuie eu însămi să văd OUG privind Codul Adminsitrativ, trebuie să existe o discuție în interiorul instituției, așa mi se pare corect în raport cu toți oamenii care lucrează în acea instituție, mai ales cu adjuncții Avocatului Poporului și Consiliul Consultativ”.

Victor Ciorbea, criticat și contestat de opoziție și de societatea civilă pentru că nu a atacat la Curtea Constituțională controversatele ordonanțe de urgență care au scos sute de mii de români în stradă, a plecat din funcția de Avocat al Poporului după 5 ani. Ciorbea și-a făcut propriul bilanț al celor 5 ani de mandat, în care susține că a avut "multe realizări, care adesea au fost ignorate", iar din cauza sesizărilor cu caracter politic, o mare parte din mass-media s-a axat aproape în exclusivitate pe criticarea activității sale. El se plânge că de multe ori a primit solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale cu un pronunţat caracter politic şi susține că "nu orice act normativ, apreciat ca fiind imoral sau inoportun cuprinde elemente de neconstituţionalitate".

CITEȘTE ȘI: Victor Ciorbea, de la Avocat al Poporului, la avocatul puterii: "Am avut multe realizări, care adesea au fost ignorate" / Un altfel de bilanț