Parlamentul s-a reunit miercuri, în şedinţă comună pentru alegerea unui nou Avocat al Poporului, după ce mandatul lui Victor Ciorbea a încetat. Propunerile sunt Renate Weber din partea PSD - ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de opoziţie (PNL, USR şi UDMR) şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP.

Plenul Camerei DeputailorFoto: Hotnews

UPDATE 15.35: A început votul asupra candidaților pentru postul de Avocat al Poporului. Votul este secret, cu buletine.

UPDATE 10.07 Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor i-au validat prin vot, în unanimitate, pe cei trei candidaţi propuşi pentru funcţia de Avocat al Poporului, constatând că aceştia au îndeplinit condiţiile pentru a candida. Comisiile juridice vor înainta plenului un raport în urma audierilor, iar plenul Parlamentului va decide prin vot care candidat va fi ales Avocat al Poporului.

Propunerile pentru Avocatul Poporului sunt Renate Weber din partea PSD - ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de opoziţie (PNL, USR şi UDMR) şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP, care inițial anunțase că susține candidatul comun al opoziției.

Luni, Victor Ciorbea a înaintat o adresă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor prin care i-a informat că mandatul său de Avocat al Poporului a încetat.

Avocatul Poporului este numit în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

Pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri se află şi proiectul de declaraţie a Parlamentului, aprobat de Comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, referitor la susţinerea noului Guvern de la Chişinău şi angajamentul pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Tot în ședința reunită a celor două camere legislative se va supune votului și numirea unui nou vicepreședinte al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Fostul secretar general al PSD, Marian Neacşu, în prezent membru al PRO România, va fi susţinut de PSD pentru această funcţie, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban: Renate Weber nu poate fi Avocat al Poporului, este un om care a exportat traseismul politic la nivel european