ANM a emis un cod portocaliu de intensificări ale vântului, vijelii și cantități de apă însemnate pentru cinci județe din sud-estul țării și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru alte aproximativ 15 județe, ambele avertizări fiind valabile marți până la ora 23.00.

Avetizari meteoFoto: ANM

Potrivit codului portocaliu, începând cu ora 13.00, în județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași, precum și în zona continentală a județului Constanța vor fi perioade cu intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 80...90 km/h, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.

Potrivit codului galben, începând cu ora 11.00, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul Olteniei, în zona Carpaților de Curbură și Meridionali precum și în Munții Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe spații mici și în restul țării, mai notează meteorologii.