Tribunalul Harghita a respins, joi, cererile de excludere a interceptărilor din dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, transmite Agerpres.

Borboly CsabaFoto: Agerpres

"Respinge cererea privind excluderea interceptărilor convorbirilor telefonice obţinute prin ordonanţa procurorului din data de 1 aprilie 2012 şi a proceselor verbale de redare a acestora, ca nefondată. Respinge cererea privind excluderea interceptărilor convorbirilor telefonice obţinute prin mandatele de siguranţă naţională (...) şi a proceselor-verbale de redare a acestora, ca nefondată. Respinge cererea privind anularea încheierii nr. 39 din 6.04.2012 a Tribunalului Mureş prin care a fost confirmată ordonanţa procurorului de interceptare şi înregistrare a convorbirilor telefonice efectuate (...) ca inadmisibilă. Cu apel odată cu fondul", se arată în încheierea de şedinţă.

Apărătorii lui Borboly Csaba, dar şi ai altor inculpaţi, ceruseră excluderea tuturor interceptărilor din dosar, pe motiv că au fost obţinute în urma aplicării unui mandat de siguranţă naţională şi au fost folosite, ulterior, ca probe într-un dosar penal.

Avocaţii apărării au invocat mai multe decizii ale Curţii Constituţionale şi au arătat că obţinerea de probe pentru procese penale nu intră în atribuţiile Serviciului Român de Informaţii, iar procesul poate continua şi fără respectivele interceptări.

La termenul anterior, din 23 mai, avocaţii au mai solicitat audierea interpretului oficial, care a semnat procesele verbale de transcriere a acestor interceptărilor şi declasificarea corespondenţei dintre DNA şi SRI pe subiectul acestui dosar, ambele cereri fiind respinse de judecător.

Un nou termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 13 iunie, atunci când preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, urmează să fie audiat.

Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată).

Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă.