The Spectator: Vizita de stat în Regatul Unit a lui Ceaușescu a fost mult mai umilitoare decât poate fi cea a lui Donald Trump

de A.Th.C.     HotNews.ro
Joi, 30 mai 2019, 23:14 Actualitate | Esenţial


Regina MB si Ceausescu
Foto: The Spectator
Regina a avut rareori mai multe scaune libere la un banchet de stat. Liderul opoziției, ministrul de externe din umbră, președintele Camerei și liderul liberal-democraților au refuzat ostentativ cu toții “Invitația Majestății Sale” de a participa la banchetul în onoarea lui Donald Trump de săptămâna viitoare. Faptul că cina este în onoarea celui mai mare aliat al nostru – și în săptămâna în care se aniversează Ziua Z – pare să conteze mai puțin decât imaginea virtuoasă pe mediile sociale. Puțini vor aprecia mai mult ironia situației decât Regina însăși. Deoarece este același segment de elită liberală care rămâne răspunzătoare pentru cea mai rușinoasă vizită de stat din timpul domniei sale.

Primul ministru laburist Harold Wilson a fost cel care l-a invitat pe brutalul dictator Nicolae Ceaușescu și pe la fel de macabra lui soție, Elena Ceaușescu, să facă o vizită de stat la Palatul Buckingham în iunie 1978. Când aceștia au sosit, Wilson fusese înlocuit de Jim Callaghan, care a fost la fel de entuziasmat ca și liderul Partidului Liberal. David Steel chiar i-a oferit dictatorului un pui de labrador numit Gladstone (rebotezat mai târziu Corbu și promovat la gradul de colonel onorific în armata română).

Cele mai mari laude au venit de la ziarul căruia i s-a oferit un interviu în exclusivitate cu Ceaușescu înainte de vizita sa. „Domnul Ceaușescu a demonstrat un imens curaj în afirmarea independenței față de ruși și a naționalismului românesc”, s-a emoționat Hella Pick de la The Guardian. Nu i-a preocupat prea tare pe politicienii de stânga că același naționalism a stat în spatele persecutării nemiloase a milioane de etnici maghiari. Singura lor preocupare era un contract de 300 de milioane de lire sterline pentru British Airliners.

Ceaușescu a fost un comunist cu ochii după afaceri. Cercetând dosare anterior clasificate, am aflat că Foreign Office (Ministerul de Externe) fusese inundat cu cereri de prezentări. British Aerospace chiar s-a oferit să-l ducă acasă pe Ceaușescu cu Concorde. Fusese stabilită o listă precisă. Președinții de la Shell și Imperial Chemicals Industries, plus directorul general de la BBC urmau să fie invitați la banchetul de stat al reginei, în timp ce șeful de la Independent Televisions Network trebuia să fie la prânzul cu primul-ministru de a doua zi.

A fost însă și o mare problemă. Un memo nervos de la ambasada britanică de la București avertiza că partea română a făcut “numeroase aluzii la faptul că doamna Ceaușescu va fi încântată să primească vreo distincție academică”. Meritele sale științifice erau false, dar vizita era în pericol dacă nu primea ceva. Foreign Office a apelat la Harold Wilson, care era președinte la Universitatea Bradford. N-a reușit. Nici Heriot-Watt, Sussex, Liverpool sau Sothampton n-au acceptat. Și Imperial College a refuzat, deși un fiu al lui Ceaușescu studiase acolo. Când mai era doar o lună, Polytechnic of Central London a venit cu salvarea într-un titlu de profesor onorific, iar Royal Institute of Chemistry cu o distincție. Panica a trecut.

Foreign Office – ca și Palatul regal – nu-și făceau iluzii cu privire la bădărănia lui Ceaușescu. „Este cel mai absolut dictator din lumea de azi”, scria către șefii săi ambasadorul britanic în România. Elena Ceaușescu este o „viperă” căreia-i place „să meargă la cumpărături”, copiii lor sunt „iresponsabili”. Avuseseră loc scene „dezastruoase” la vizita recentă a lui Ceaușescu în Belgia, când „gărzile lui de corp s-au îmbulzit să ia loc la masa de seară”. Într-un tur în SUA, ceruseră „haine de blană gratuite”. Pe de altă parte, Ceaușescu era binevoitor cu privire la Marea Britanie. Era o singură regulă de aur: “laudele constante la adresa poziției de om de stat internațional a lui Ceaușescu sunt cele mai binevenite”.

Când mai rămăseseră doar câteva zile, minsitrul de externe David Owen avea dubii serioase. „Cine a aprobat această vizită?” i-a scris secretarului său privat Ewen Fergusson. „Eu am făcut-o? Dacă-i așa, regret”. Și regina a primit un telefon dela președintele francez Giscard d’Estaing. A avertizat-o că într-o ședere recentă la Paris, Ceaușeștii devastaseră camerele și chiar făcuseră găuri în pereți căutând dispozitive ascunse. Regina a anunțat mai departe. „Au fost sfătuiți să îndepărteze periile de argint din dormitoare, sau românii le vor fura”, își amintește fostul secretar al cabinetului Lord (Robert) Butler.

În fapt, Ceaușescu avea cea mai bună comportare cu regina. A făcut exact ce i se spusese să facă, spune Sir Roger De Boulay, fost vice-mareșal al Corpului Diplomatic. Familia regală a făcut servicii complete – trăsuri la Palat, ceai cu Regina Mamă, daruri (o pușcă de vânătoare și Order of Bath pentru el; o broșă de aur pentru ea). Banchetul de stat a fost o poveste stranie, cu britanicii în fracuri și românii în costume de stradă. Șefii de state neavând nimic în comun, discursurile au fost la fel de dezamăgitoare ca și vinul – prost, după standardele regale.

Totuși, presa românească a prezentat vizita ca un reper istoric al timpurilor moderne, cum a făcut și Central London Poly. Elena Ceaușescu a ajuns să-l audă pe profesorul Terence Burlin, prorector senior, lăudând-o drept „femeie cu discernământ” și „un fin exemplu al zicalei lui Heisenberg: ‚Știința pregătește terenul pe care tehnologia poate construi’.”
Regina se și săturase de oaspeții ei. Când își plimba câinii în grădină și i-a zărit pe Ceaușești, chiar s-a ascuns după un tufiș ca să-i evite.

Nimic nu trebuia însă să pună în pericol contractul de 300 de milioane de lire pentru avioane. Când dizidenții români au organizat o demonstrație pașnică, poliția a parcat un autobuz în fața lor și le-a arestat liderul, pe Ion Rațiu. Iar Callaghan și-a făcut afacerea până la urmă. Dar totul a fost în zadar. Numai nouă avioane BAC 1-11 au fost fabricate în cei 11 ani până când Ceaușeștii au fost puși la zid și împușcați.

Până în ziua de azi, vizita lor rămâne un reper trist în diplomația britanică. Întrebat de ce nu este menționată în memoriile sale, David Owen a spus cu sinceritate că încearcă să pretindă că nu a avut loc.

Regina, totuși, nu și-a uitat niciodată oaspetele pe care-l numește “acel omuleț oribil”.

Este cu atât mai rizibil să auzi politicieni ca Sir Vince Cable, care pretinde că vizita de stat a lui Donald Trump o va jena într-un fel pe regină. Nici vorbă de așa ceva. Pentru o jenă reală, să ne întoarcem în 1978. Sir Vince ar putea măcar să aibă decența să se scuze, în numele partidului, pentru cățelușul Colonel Corbu.
(Robert Hardman este autorul cărții Queen of the World și scrie pentru Daily Mail)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30348 vizualizari

 • +5 (23 voturi)    
  autorul e absurd (Joi, 30 mai 2019, 23:25)

  Kosmos [utilizator]

  Atat Uk cat si USA au indragit dictatorii atata timp cat se poate face business cu ei si nu exceleaza in armamente ICBM
  • 0 (14 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 31 mai 2019, 1:27)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   atunci au semnat pt ROMBAC, adica au cumparat licenta de fabricatie pentru un model vechi de avion BAC care nu mai era acceptat pe nici un aeroport din cauza zgomotului motoarelor.

   aproape 1 miliard de dolari duși pe apa sâmbetei.

   România a fabricat 2 avioane de acel tip care n-au zburat niciodată.
   • +8 (10 voturi)    
    Esti nedrept cu romanii (Vineri, 31 mai 2019, 9:01)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui John_english

    Faptul ca ceausescu era un dictator tampit si dement nu te justifica sa faci afirmatii la nivelul lui, chiar si de partea cealalta.
    In fond, pentru inginerii romani astea erau sanse unice de a intra in contact cu tehnologia vest, altfel de relatii erau interzise.
    Au zburat 9 avioane, cate a u fost fabricate si fiecare a avut o "cariera" mai mult sau mai putin standard:
    http://aeronews.ro/unde-au-ajuns-rombac-urile-1-11-si-in-ce-stare-se-afla/
   • +5 (7 voturi)    
    Prostii (Vineri, 31 mai 2019, 10:04)

    1anonim [utilizator] i-a raspuns lui John_english

    ...Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 (YR-BRA) a avut loc la 28 ianuarie 1983, pe ruta București–Timișoara, iar prima cursă externă a acestui aparat a fost efectuată la 23 martie 1983 pe ruta București-Londra...
    .. Romania a fabricat 9 avioane din 80. Cele 2 avioane de care spui n-au zburat pentru ca le-a prins Revolutia- erau neterminate. Aparatele - 7 au zburat Tarom, 2 au zburat Romavia. Aceste avioane au zburat si operate de companii din Irlanda, Cipru, Turcia, Egipt, Regatul Unit, Pakistan, Iugoslavia. Prea multi neinformati rau voitori pe aici...
   • +3 (5 voturi)    
    Ryanair avea ROMBAC-uri închiriate de la Tarom (Vineri, 31 mai 2019, 15:00)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui John_english

    Așa a început Ryanair să se dezvolte, când închiria ROMBAC-uri 1-11 de la Tarom, cărora românii le asigurau și întreținerea.

    Erau într-adevăr incredibil de zgomotoase în exterior, prin 1988 le auzeam în fiecare zi la Oradea, treceau chiar pe deasupra înainte de aterizare, probabil la mai puțin de 800 de metri. Dar în interior erau destul de liniștite fiindcă motoarele erau în spate, nu pe aripă.

    A fost un avion destul de nereușit, nu s-au fabricat decât vreo 250 de exemplare cu totul. Dar Ryanair a produs bani cu ele, chiar dacă românii n-au fost în stare.
  • +4 (6 voturi)    
   asa este... (Vineri, 31 mai 2019, 9:36)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   in plus de asta, UK a primit si dictatori mai oribili decat Ceusescu, dictatori africani mult mai criminali. In perioada aceea Ceausescu era pe val (adica in 1978)...deja se opusese URSS, refuzase invadarea Cehoslovaciei, se apucase de mediat conflictul intre SUA si China.. Romania era f activa la sedintele ONU si conferintele de pace internationale, venea cu propuneri clare si la obiect (nu ca Melescanu si alti emanati din ziua de azi, care dorm in postul de ministru de externe).
   Apoi a inceput Ceausescu sa devieze, de prin 1980...dar asta e alta discutie.
   Ma rog, revin la subiect: UK face cea mai mare greseala daca se cearta cu Trump. Acesta e orgolios si nu ii iarta...englezii s-au cerat deja cu UE si marile puteri economice din UE, le mai ramenea varianta americana. Se cearta si cu Trump, sa ii vedem cum se descurca fara ajutor american (ajutor care i-a scos din 2 razboie mondiale).
   • 0 (8 voturi)    
    Trump emite doar ineptii (Vineri, 31 mai 2019, 10:39)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    are consilieri care ii spun ce sa transmita..Se vrea un Trump in fiecare tara importanta din Europa pt a influenta votul in adunarea ONU cu priviere la subiecte importante cum ar fi : stat dublu.muutarea ambasdadei etc
    Perversitatea a atins cote asa mari incat se incearca construirea unui pod la granita cu Mexic pt a scuza alt zid cel din Palestina..
   • +3 (3 voturi)    
    exact (Vineri, 31 mai 2019, 11:01)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    In plus unii uita sa spuna ca in 1972 RO devenea prima tara comunista pt. care mericanii/Fmi au aprobat creditari importante (total in 1980 12 miliarde USD) .
    Ne place au ba Cizmarul a dormit cu capul in poala lui Lizzie, desi Lizzie azi neaga alea.
    • +3 (5 voturi)    
     Romania a fost si prima tara (Vineri, 31 mai 2019, 13:30)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     comunista carea a aderat la FMI. Pentru cine nu stie, negociatorul Romaniei a fost defunctul Bogdan Bagdazar, fost presedinte BRD>
 • +18 (24 voturi)    
  Pe ce planeta .. (Joi, 30 mai 2019, 23:40)

  yoko ono [utilizator]

  s-a intamplata asta ?
  << același naționalism a stat în spatele persecutării nemiloase a milioane de etnici maghiari >>

  poate milioane de cetateni romani - romani-romani sau etnici maghiari, nemti, evrei - DA.
  • +6 (6 voturi)    
   asa e, (Vineri, 31 mai 2019, 13:30)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui yoko ono

   Ceausescu i-a oropsit pe toti in mod egal. De asta nici nu au fost conflicte in Transilvania inainte de 1989.
   • -2 (4 voturi)    
    ba erau tensiuni (Vineri, 31 mai 2019, 21:34)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ardealul era plin de agenti maghiari, care pregateau ei ceva destabilizări si de aia
    Ceau a inchis Consulatul maghiar Cluj (suparînd nevoiemare pe Radio Europa Liberă)
 • +8 (12 voturi)    
  Vizita lui Ceausescu a fost umilitoare (Vineri, 31 mai 2019, 8:02)

  debrid [utilizator]

  dar umilitoare e si vizita lui Trump. De fapt asta vrea sa ascunda Spectator, o publicatie conservatoare care l-a avut printre editori si pe pacaliciul Boris Johnson.

  " Nu i-a preocupat prea tare pe politicienii de stânga Singura lor preocupare era un contract de 300 de milioane de lire sterline pentru British Airliners."

  La fel face si Trump, a carui vizita o apara aceasta publicatie, refuza sa condamne regimul brutal din Arabia Saudita din cauza contractelor de armament.


  Cand nu ai argumente sa sustii vizita idiotului planetar scoti in fata "whatabout-ismul".
 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 19:12)

  [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Istoria se repeta (Vineri, 31 mai 2019, 22:13)

  eugen6215 [utilizator]

  Fantastic ce stire!De parca as fi crezut vreodata ca Ceausescu a fost primit pentru altceva decat afaceri in folosul albinosilor.Sau acum, daca se intampla ceva de genul asta e numai un avantaj pt cei "civilizati" si evident costuri imense pentru suboameni ca noi.Cu ceva firimituri pt noi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by