Fostul reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Mihnea Motoc, a stat duminică trei ore la coadă ca să voteze, la Bruxelles, dar secția de votare s-a închis când mai avea 10 metri până la intrarea în reprezentanța diplomatică unde a lucrat șapte ani. Astfel, la fel ca alte mii de români, el nu a putut vota.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mihnea Motoc relatează, pe Facebook, cum a stat trei ore la coadă, iar la ora 21.00 secția s-a închis și nu a putut vota.

"Aceeași umilință - de nejustificat - a cozilor astronomice, aceeași indignare în fața imposibilității de a-ți exercita dreptul elementar de vot, aceeași stângere de inimă pentru diplomații care muncesc până la epuizare în comisiile de votare. Mă insultă surpriza celor ce refuză să înțeleagă că o parte mare de Românie trăiește altundeva și că ea poate dori la fel de mult ca cei din țară să își exprime opțiunile. Resursele pentru votul în exterior nu se pot determina rigid pornind de la prezumția negativă, ci trebuie construite pe așteptarea că oamenii vor dori să vină la vot", scrie diplomatul.

El mai spune că ceea ce conteză însă cel mai mult este mobilizarea extraordinară.

"Întotdeauna mi s-a demonstrat că greșeala primă în tot ce ține de alegeri e subestimarea sagacității politice colective. Națiunea are întotdeauna dreptate!", adaugă Mihnea Motoc.

Mii de români din străinătate nu au reușit să voteze duminică, deși au stat ore în șir la cozi interminabile. Cozi la secțiile de votare au fost peste tot în străinătate, încă de la primele ore ale dimineții de duminică, însă Biroul Electoral Central a respins solicitările de prelungire a votării după ora 21.00.