Românii sărbătoresc astăzi Sfinții Constantin și Elena. Care este povestea în spatele acestei sărbători

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 21 mai 2019, 11:39 Actualitate | Esenţial


Constantin si Elena
Foto: basilica.ro
Credincioșii ortodocși îi serbează, marți, pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, datorită cărora creştinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise şi duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman, perioada în care au domnit fiind cunoscută ca "Epoca de Aur".

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 - 22 mai 337), cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306. Istoricii bisericeşti Eusebiu de Cezareea şi Lactanţiu afirmă că înaintea luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 octombrie 312, contra lui Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripţia "prin acest semn vei învinge". Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale crucea creştină, ca semn protector în lupte.

Constantin a câştigat bătălia, iar dovadă a credinţei sale în ajutorul divin este inscripţia de pe Arcul lui Constantin din Roma, păstrată până astăzi, prin care el mărturiseşte că a câştigat lupta "prin inspiraţie divină". În ianuarie 313, împăratul Constantin cel Mare emite Edictul de la Milan, prin care creştinismul devine "religie permisă", alături de altele din imperiu. El ia totodată măsuri în favoarea Bisericii creştine, înlătură din legile penale pedepsele contrare creştinismului, îmbunătăţeşte tratamentul în închisori, uşurează eliberarea sclavilor acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici. Protejează prin lege pe săraci, orfani şi văduve, modifică legislaţia privind căsătoria, îngreunează divorţul şi pedepseşte adulterul. De asemenea, el a atribuit Bisericii creştine casele imperiale de judecată (basilikos oikia), care vor purta în continuare numele de bazilici.

Încă din anul 317, a început să bată monedă cu monograme creştine. Împăratul Constantin cel Mare a declarat, în 321, duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, drept zi de odihnă în imperiu, zi în care şi soldaţii asistau la slujbă. Împăratul şi familia sa au sprijinit repararea bisericilor, dar au ajutat şi la construirea altora mai mari şi mai frumoase la Ierusalim, Roma, Antiohia, Nicomidia, Tyr etc. Totodată, împăratul Constantin cel Mare a construit o nouă capitală - inaugurată la 11 mai 330 -, transformând oraşul Bizantium în oraşul Constantinopol, care timp de o mie de ani va fi capitala creştină a Imperiului Roman. Aici a construit numeroase lăcaşuri de cult printre care Biserica Sfinţiilor Apostoli. Din dorinţa de a ajuta Biserica, a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, împotriva ereziei lui Arie. Sub influenţa Sfântului Atanasie cel Mare, Sinodul a proclamat învăţătura ortodoxă despre dumnezeirea Fiului care este "Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut" (Simbolul credinţei sau Crezul). Sfântul Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, şi a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Sfânta Împărăteasă Elena Originară, probabil, din Drepanum (numit după aceea Helenopolis), din Golful Nicomidia, se presupune că era fiica unui hangiu. O legendă ulterioară, menţionată de Geoffrey of Monmouth, spune că era fiica regelui Coel, care a căsătorit-o cu Constantius Chlorus I pentru a evita războaiele dintre britanici şi Roma. Constantius Chlorus a divorţat de ea, în jurul anului 292, pentru a se căsători cu fiica vitregă a lui Maximian, Teodora. Constantin, fiul Elenei, a devenit apoi împărat al Imperiului Roman şi, ca urmare a ascensiunii acestuia, ea a devenit o prezenţă importantă la curtea imperială.

Potrivit istoricului Eusebiu, Sfânta Elena a primit botezul în anul 313. Sfânta împărăteasă a fost o creştină foarte evlavioasă sprijinind ridicarea a numeroase lăcaşuri de cult, printre care Biserica Învierii Domnului zidită lângă Sfântul Mormânt, biserica din Ghetsimani, precum şi alte 18 lăcaşuri de cult. De asemenea, Sfânta Elena a mers la Ierusalim, unde a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Sfânta Cruce a fost mai apoi înălţată solemn în văzul poporului creştin de episcopul cetăţii Ierusalimului, Macarie I, la 14 septembrie 326. Sfânta Împărăteasă a murit la Roma, în anul 327.

În ziua de 21 mai, în calendarul popular este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare. În această zi, era interzis să se muncească iar, prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă. Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia. Pentru apărarea de forţele malefice, ţăranii stăteau în jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute şi oile, ca să fie ferite de rele, pe timpul cât vor sta singure, la stână.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2584 vizualizari

 • -6 (6 voturi)    
  Care "Românii" sarbatoresc?! (Marţi, 21 mai 2019, 12:27)

  Habermas [utilizator]

  Poate UNII Români. Religia este o chestiune privata.
  Si eu sunt Român si nu sarbatoresc prostiile maladiei sociale numita "religie". Cu atat mai putin o religie care favorizeaza parazitismul, minciuna, hotia si impostura.

  Romania este stat laic sau fundamentalist religios, a?

  Romania este guvernata pe baza constitutiei si a dreptului international (centrat in jurul Drepturilor Omului) sau pe baza Bibliei, a?
  • +3 (3 voturi)    
   Ce-are a face statul ?! (Marţi, 21 mai 2019, 12:51)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Ce legătură e între celebrarea unor sărbători și stat, astfel încât să puneți întrebările de mai sus ?
   • -1 (1 vot)    
    S-ar parea ca esti beat si te uiti la lume (Marţi, 21 mai 2019, 16:33)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    stand in cap.

    Pai tocmai aia intreb si eu: Ce legatura are sarbatoarea asta religioasa cu Romanii? de ce spune Romanii?

    In caz ca nu esti constient,

    1. Romanii sunt definiti prin aceea ca au cetatenia statului Roman, ceea ce presupune existenta Statului Roman. Cu alte cuvinte, daca vorbesti de Romani, vorbesti implicit de Statul Roman. Cel putin atat timp cat nu se precizeaza ca este vorba de un aspect etnic - dar in acest caz tot este o problema, pentru ca nu toti cei apartinand grupului etnic Romanesc au o religie, iar dintre cei care au, nu toti sunt Crestini Ortodocsi - deci tot acolo ajungem.

    2. Ai incercat un ... ice bucket challenge? Poate te trezeste.
    • +1 (1 vot)    
     You beat the fields, ca să zic așa (Marţi, 21 mai 2019, 17:03)

     Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     Cred că ați făcut școala la fără (nici un pic de) frecvență. Românii nu sunt definiți de stat. Doar voi, socialiștii, vă definiți viețile prin raportare la stat. Noi, oamenii normali, nu.
     Românii sunt definiți de limba română și au existat cu mult înainte de apariția Statului Român. Ce ziceți, de exemplu, de românii din Transilvania, care au trăit sute de ani în diverse forme statale neromânești ? Îi descalifică asta din a fi români ?
  • 0 (0 voturi)    
   Azi se munceste, (Marţi, 21 mai 2019, 13:13)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   sarbatoarea nu are legatura cu statul laic.
  • +3 (3 voturi)    
   pai majoritatea (Marţi, 21 mai 2019, 13:30)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   81% ortodocsi
   restul pana la 94% sunt tot crestini, asa, ca sa stii si tu.
   Liber la mers in Coreea de Nord ca acolo e paradisul non religios
   • -1 (1 vot)    
    Pai motane, tocmai ti-ai dat votul PENTRU (Marţi, 21 mai 2019, 16:26)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    un stat fundamentalist religios. Cum adica ma trimiti in Corea de Nord? Adica dupa capu tau daca nu am o religie nu am voie sa traiasc in Romania / Europa / Lumea Civilizata. Sunt OBLIGAT sa am o religie sau trebuie sa plec?

    Exprimarea corecta era 'Crestinii ortodocsi sarbatoresc cutare si cutare'. Sau 'Romanii Ortodocsi' daca este o data specifica din calendarul BOR. Nu Romanii. Romanii nu sunt definiti prin religia lor ci prin cetatenia Statului laic Romania.

    Titlul folosit aici este - vulntar sau involuntar - si inadecvat si insultator pentru acei Romani care nu au nimic a face cu o sarbatoare religioasa - oricare ar fi acea sarbatoare.

    Tu gandesti, sau dormi pe soba si nu-ti mai bati capul cu astfel de activitati?
    • +1 (1 vot)    
     Sărbători religioase (Marţi, 21 mai 2019, 17:13)

     Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     Nu știu care e prenumele dvs. din buletin, dar sunt mari șanse să purtați numele unui sfânt. Ca atare, de onomastica dvs. vine lumea și vă urează La mulți ani. Dacă-mi spuneți cu mâna pe cravata de pionier și pe carnetul PCR că le răspundeți acestora „Jet, bă, de-aicea cu obscurantismele tale de ev mediu, bigot împuțit ce ești ! Nu sărbătoresc eu după numele unor eroi din basmele voastre nemuritoare !”, atunci sunt dispus să vă cred că nu „românii” în ansamblul lor sărbătoresc, ci numai credincioșii. Dar dacă, așa cum intuiesc, nu le răspundeți cu agresivitatea cu care vă manifestați pe acest forum ci le mulțumiți politicos, se cheamă că sărbătoriți. Ca toți românii.
  • +2 (2 voturi)    
   Tehnici de presa (Marţi, 21 mai 2019, 14:48)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   "Elevii au protestat', ''femeile sunt revoltate', ''minoritatile solicita". Cine e mai guraliv vorbeste in numele tuturor
   • -2 (2 voturi)    
    Si trebuie sa ia un pumn in dinti ala care (Marţi, 21 mai 2019, 16:20)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    vorbeste in numele tuturor, deci si in numele meu fara sa ma intrebe. Ma pish pe guralivia lui. sa fie guraliv cu gainile in curtea din spate nu cu ceilalti - cel putin cat nu este mandatat pt asa ceva.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by