Comisia electorală din Marea Britanie este presată să lanseze o anchetă în ceea ce privește finanțarea partidului Brexit condus de Nigel Farage din cauza suspiciunilor că sistemul de donații ar putea permite intruziunea unor forțe străine care să afecteze democrația din Regat.

Nigel FarageFoto: Hotnews

UPDATE 17.46: Comisia Electorală a anunțat luni că va merge la birourile partidului condus de Nigel Farage pentru a verifica sistemul de finanțare. Anunțul a venit după ce comisia a fost sesizată de Gordon Brown cu privire la riscul ca în spatele donațiilor cu care se laudă Farage să fie finanțatori străini care doresc influențarea alegerilor.

Fostul premier britanic Gordon Brown a cerut comisiei electorale să ia măsuri pe fondul unor îngrijorări potrivit cărora partidul ar fi beneficiat de bani murdari din partea unor donatori străini, notează Guardian.

Înaintea alegerilor cruciale de joi pentru Parlamentul European (scrutinul pentru PE se desfășoară în perioada 23-26 mai -n.red), Gordon Brown a scris o scrisoare comisiei electorale solicitând să intervină urgent și să verifice situația.

”Nigel Farage spune că aceste alegeri sunt despre democrație. Democrația poate fi subminată în mod fatal. (...) Comisia electorală a avertizat deja asupra multiplelor pericole care rezidă în donațiile mici, anonime care ar putea consta, de fapt, în bani murdari”.

În timp ce alte partide cer donatorilor informații personale, partidul lui Farage permite donații mai mici de 500 de lire sterline via PayPal, unii atrăgând atenția că astfel există o portiță pentru abuzuri din partea unor finanțatori străini care doresc să influențeze alegerile din Marea Britanie.

Intervenția lui Gordon Brown vine după ce Nigel Farage s-a lăudat că partidul său strânge donații de peste £100.000 pe zi, cu 2.000 de noi donatori înregistrați zilnic.