Agenția de presă Bloomberg tratează în notă ironică declarația adoptată la summitul de la Sibiu, notând că liderii Uniunii Europene au adoptat o mină curajoasă în fața eșecului colectiv de a veni cu soluții în domenii esențiale și au reînnoit angajamentul blocului comunitar pentru unitate, în condițiile în care se pregătesc pentru Brexit.

Summitul de la SibiuFoto: Presidency.ro

În declarația de la Sibiu, liderii UE au promis să protejeze "democrația și statul de drept", chiar dacă nu este clar dacă toți au aceeași înțelegere asupra conceptelor. Polonia, Ungaria și România sunt acuzate că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice din procesul de sancționare îi împiedică pe omologi lor europeni să-i forțeze să respecte regulile.

Liderii s-au angajat, de asemenea, să "să apere și să dezvolte ordinea internațională bazată pe reguli", potrivit declarației. Promisiunea vine într-un moment în care acordul nuclear iranian, un acord internațional important, se destramă și UE nu și-a respectat promisiunea de a ajuta Teheranul după ce SUA au reimpus sancțiunile economice.

Alte elemente esențiale ale ordinii internaționale, cum ar fi comerțul global bazat pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului și acordul privind schimbările climatice de la Paris, se luptă, de asemenea, să supraviețuiască atacului lui Donald Trump, în timp ce UE - în pofida influenței sale economice - nu a venit cu modalități concrete de salvare a acestora.

Cele 27 de state membre s-au angajat, de asemenea, să "rămână unite" și "să manifeste solidaritate în caz de nevoie". Țări precum Italia și Grecia s-au plâns că nu primesc suficient sprijin din partea partenerilor lor în ceea ce privește problema migrației, în timp ce luni de negocieri pentru o partajare mai echitabilă a fluxurilor de refugiați nu au avut succes.

De asemenea, liderii s-au angajat, "să asigure Uniunea cu mijloacele necesare pentru a-și atinge obiectivele", în condițiile în care negocierile privind noul buget de 1.000 de miliarde de euro al blocului nu au reușit să avanseze, pe fondul dezacordurilor dintre țările beneficiare și țările donatoare. Ei s-au angajat, de asemenea, să ofere rezultate acolo unde "contează cel mai mult", în ciuda eșecului lor de a ajunge la un consens pentru revizuirea fiscalității aplicate companiilor și asupra unei taxe pe veniturile europene ale gigantilor americani din IT.

Provocările cu care se confruntă UE se vor complica la finalul lunii, când se preconizează un avans al susținerii pentru partidele populiste în alegerile europarlamentare, care va complica și mai mult procesul de luare a deciziilor și ar putea împiedica un acord rapid privind funcțiile de conducere din viitoarea arhitectură a UE.