​Noul împărat al Japoniei, Naruhito, a declarat miercuri că își va respecta responsabilitatea în calitate de "simbol al statului și al unității", la o zi după ce tatăl său a abdicat, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit Mediafax. Naruhito a devenit oficial al 126-lea împărat al Japoniei la miezul nopții.

HotNews.roFoto: Hotnews

În primul său discurs de la urcarea sa pe tronul Crizantemei, împăratul de 59 de ani a declarat că "se va comporta potrivit constituției și își va îndeplini responsabilitățile ca simbol al statului și al unității oamenilor din Japonia, în timp ce se va gândi la toți oamenii care îi susțin".

Împărăteasa Masako, membrii familiei imperiale, premierul Shinzo Abe și cabinetul de miniștrii au fost de asemenea prezenți la eveniment.

Naruhito, născut pe 23 februarie 1960, a devenit moştenitor al tronului nipon în ianuarie 1989, după decesul bunicului său, împăratul Hirohito. El a primit în mod oficial titlul de Prinţ Moştenitor în cadrul unei ceremonii care a avut loc în februarie 1991.

Prinţul Naruhito a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Gakushuin din Tokyo în 1982 şi în anul următor s-a înscris la Merton College din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, unde a studiat timp de încă trei ani. A finalizat, de asemenea, prima parte a unui doctorat în ştiinţe umaniste la Universitatea Gakushuin în 1988.

În 1993, Naruhito a apărut pe prima pagină a ziarelor din lumea întreagă după ce Palatul Imperial a anunţat logodna lui cu Masako Owada, absolventă a Universităţii Harvard care a făcut carieră în diplomaţie şi care deţinea o specializare în economie. Ceremonia lor de nuntă a avut loc în luna iunie a aceluiaşi an.

Naruhito şi prinţesa moştenitoare Masako au împreună o fiică de 17 ani, prinţesa Aiko, care s-a născut în 2001, la opt ani după nunta lor.