Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins ca inadmisibilă plângerea lui Alexander Bogdan Adamescu în legătură cu mandatul de arestare în lipsă emis la solicitarea DNA pentru mai multe fapte de corupție, inclusiv dare de mită și delapidare.

Alexander AdamescuFoto: Hotnews

Alexander Adamescu, care locuiește de mai mulți ani la Londra, este vizat de un mandat european de arestare emis la cererea autorităților din România, pentru mai multe presupuse fapte de corupție.

În plângerea depusă la CEDO, fiul omului de afaceri Dan Adamescu susține că mandatul de arestare în lipsă a fost emis "discreționar", fără a exista suficiente probe împotriva sa. El mai susține că nu exista o necesitate reală să fie solicitată arestarea sa la doi ani după începerea urmăririi penale, iar instanțele locale nu ar fi luat în calcul posibilitatea unei măsuri preventive mai ușoare în privința sa. Alexander Adamescu s-a mai plâns la CEDO că autoritățile române au comis abuzuri împotiva sa și a tatălui său, pentru a le elimina companiile de pe piață.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a respins însă plângerea, iar decizia a fost luată în unanimitate. CEDO arată că dovezile sunt suficiente pentru a arăta că există suspiciuni rezonabile că "reclamantul ar fi putut comite infracțiunile de dare de mită și delapidare". De asemenea, CEDO a stabilit că "nu există nimic care să sugereze că mandatul de arestare ar fi fost emis din al motiv decât pentru a-l aduce pe reclamant în fața unei instanțe române".

Instanța europeană a mai decis că Adamescu nu a dovedit "dincolo de orice dubiu rezonabil" că mandatul de arestare ar fi fost emis cu scopul eliminării de pe piață a firmelor tatălui său.

Mandatul european de arestare vizându-l pe Alexander Adamescu a fost emis de Curtea de Apel București în 6 iunie 2016, fiind cercetat de DNA pentru două infracțiuni de dare de mită. În baza acestui mandat, având în vedere că Alexander Adamescu se află în Marea Britanie, a fost inițiată procedura de predare a acestuia.

Luni, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE) și procurori de la Parchetul Capitalei au făcut percheziții la centrul comercial Unirea și la domiciliul unui director general al magazinului, într-un dosar de delapidare. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, anchetatorii au ridicat documente și date informatice într-un dosar penal în care sunt vizate infracțiuni de delapidare, legat de modul în care Alexander Adamescu a luat bani din societate ca să-i folosească în interes personal, respectiv ca să-și plătească avocații care îl reprezintă în Marea Britanie.