Plenul Parlamentului a votat miercuri de două ori raportul privind scrisoarea trimisă de președintele Klaus Iohannis pe tema referendumului de pe 26 mai din cauză că opoziția a reclamat apariția în document a unor recomandări care făceau trimitere la Constituție și la decizii CCR, deputatul Stelian Ion afirmând că ar putea fi un fals menit să blocheze referendumul. Până la urmă, după o pauză de consultări, votul a fost reluat și raportul a fost aprobat fără respectivele recomandări.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

UPDATE 11.57 Până la urmă, plenul a aprobat raportul fără recomandările reclamate de opoziție după ce Iordache a solicitat reluarea votului.

"Vreau să ridic în fața voastră o chestiune de procedură. Eu am fost cel care în numele PSD am spus că nu ne vom opune și vom susține în integralitate cererea președintelui. În aceste condiții eu, eu înțeleg buna credință și excesul de zel al colegilor din Comisia juridică, care au adăugat această sintagmă cu republicarea, cu legea 3 și așa mai departe. În aceste condiții vă rog ca în articolul unic această suplimentare a articolului unic care nu face decât să invoce deciziile CCR și prevederile Comsiiei de la Veneția, să supuneți votului eliminarea. Dacă președintele dorește să supună votului un referendum să își asume în integralitate. Dacă acest referendum va îndeplini condițiile de cvorum e de bine, dacă nu este responsabilitatea lui și a grupurilor parlamentare PNL", a declarat Florin Iordache.

UPDATE 11.27 Partidele au luat o pauză de consultări. Dacă insistați atât de mult, am putea reveni asupra votului, a spus Florin Iordache înainte de a se decide luarea pauzei de consultări.

UPDATE 10.50 Propunerea opoziției de a scoate din raport ceea ce nu se discutase în comisiile juridice a fost respinsă, iar raportul a fost votat în forma dorită de putere.

UPDATE 10.44 Deputatul Stelian Ion acuză, de la tribuna plenului că în raportul care urmează să fie votat au fost incluse recomandări care nu au fost discutate în comisiile juridice. ”Acest raport contine o eroare materiala fata de faptul că s-a introdus o chestie care a nu fost discutata in ședința comisiilor juridice reunite sau este un fals foarte clar făcut cu intentia de a bloca acest referendum”, a spus deputatul USR.

”Vă propun eliminarea paragrafului privind recomandările făcute de Parlament”, a adăugat Stelian Ion, propunerea fiind susținută și de liberala Raluca Turcan.

Care sunt recomandarile apărute în raportul comisiilor:

UPDATE 10.33 Plenul reunit a început ședința dedicată scrisorii lui Iohannis.

Avizul Parlamentului este unul strict consultativ. Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de președinte urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Potrivit art. 11 din legea referendumului, dacă Parlamentul nu se pronunță în termen de 20 de zile de la momentul la care a fost sesizat de președinte, se consideră consultat, iar șeful statului poate emite decretul pentru organizarea referendumului.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis pe 4 aprilie preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai:

  • "În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate".

Președintele Iohannis a consultat și partidele parlamentare în legătură cu convocarea referendumului, după ce, anterior, discutase și cu reprezentanți ai societății civile și ai magistraților referitor la situația din justiție.